Un an de PANDEMI. Ce a fost greșit, ce a fost bine

download

Dimensiune font:

| 21-02-2021 14:45

De când a fost declarat primul caz de coronavirus, în urmă cu un an, la un spital din nordul Italiei, până la închiderea magazinelor, a restaurantelor, a sălilor de concerte și a stadioanele din întreaga Europă, viața europenilor s-a schimbat radical, scrie BBC.

Fiecare țară a reacționat diferit la impunerea măsurilor restrictive. Carantina impusă Spaniei a fost printre cele mai dure din Europa, spune Nekane Balluerka Lasa, profesor de metodologie de științe comportamentale la Universitatea din Țara Bascilor. Izolarea a fost deosebit de dificilă pentru persoanele în vârstă și pentru familiile cu venituri mai mici. Spaniolii sunt obișnuiți cu interacțiunea socială. Infecțiile au scăzut, dar costul economic a fost foarte mare, iar principala lecție a fost impactul asupra sănătății mintale a oamenilor. Poate asta explică de ce nu a fost posibil să fie păstrată carantina. Studiile efectuate au constatat că 46% dintre oameni au simțit o suferință psihologică gravă.

Italienii au fost inițial paralizați de frică, arătând o obediență neobișnuită. Ei au fost primii care au fost loviți dur de pandemie, care și-au pierdut prieteni și membri ai familiei și sistemul lor sanitar a ajuns primul aproape de colaps. Respectul foarte larg în fața restricțiilor a început să se diminueze însă odată cu al doilea val, când au avut loc unele proteste împotriva reluării blocării.

Olandezii nu au avut carantină până în decembrie, dar când, în ianuarie, a fost impusă o stare de urgență, au izbucnit revolte. Tensiunile au fost puternice și s-au manifestat în parte și pe fondul scandalului provocat de abuzurile administrației în privința alocațiilor pentru îngrijirea copiilor.

În Germania, strategia inițială a fost să se facă teste pe scară largă și apoi să se urmărească contactele celor infectați. Aceasta a funcționat până când numărul cazurilor a început să crească vertiginos în toamna anului trecut. Sondajele sugerează că marea majoritate a nemților sprijină măsurile de carantină. A existat însă și o puternică rezistență, protestatarii reunind , în mare parte, susținători ai așa-ziselor teorii ale conspirațiilor, oponenți ai vaccinării și activiști de extremă dreapta.

Slovenia a avut parte de unele dintre cele mai stricte restricții din Europa și totodată, în mod paradoxal, și de una dintre cele mai mari rate ale mortalității din lume. Călătoriile interne au fost interzise din octombrie până la jumătatea lunii februarie, majoritatea magazinelor au fost închise, iar școlile au intrat în regim online. Epidemiologii nu știu să explice această situație; s-a presupus că, în ciuda măsurilor de urgență, socializarea privată a continuat să existe.

Suedia a evitat măsurile de izolare și și-a construit o strategia bazată în mare parte pe responsabilitatea personală. La început majoritatea oamenilor s-au conformat cu regulile de distanțare socială, dar, pe măsură ce, în timpul celui de-al doilea val, cazurile au crescut, supunerea în fața regulilor a devenit mai slabă. Au apărut măsuri mai stricte privind vânzarea de alcool și limitarea prezenței în restaurante și în baruri și la sfârșitul anului trecut a fost adoptată o lege care le-a dat miniștrilor puteri mai mari pentru a limita numărul oamenilor în magazine și în trenuri și în autobuze, pe rutele lungi.

În pandemie, virusologii au devenit figuri de referință pentru țări întregi sau puncte de reper la nivel internațional, cuvântul lor devenind de multe ori lege.

În Germania, virologul Christian Drosten este cunoscut azi aproape în fiecare familie, la fel ca și Lothar Wieler, directorul Institutului Robert Koch. Tot așa este și în cazul familiei Uğur Șahin și Özlem Türeci, fondatorii companiei BioNTech, care au dezvoltat primul vaccin aprobat. Cancelarul Angela Merkel, care a studiat chimia cuantică, se bazează pe opinia comunității științifice din Germania, care, îndeamnă, în principal, ca guvernul să aplice restricții și oamenii să interacționeze cu prudență. Dar directivele generale nu au fost respectate peste tot, unii lideri regionali cerând mai puține restricții asupra vieții de zi cu zi.

Epidemiologul de stat al Suediei, Anders Tegnell, un birocrat discret înainte de pandemie, a devenit rapid o figură arhicunoscută atât în țară, cât și în străinătate. La început, 75% din populație a susținut strategia propusă de acesta. Dar, pe măsură ce cazurile au crescut și au început să apară restricții mai dure, susținerea publică s-a redus la 50%. Chipul lui Tegnell a apărut pe tricouri, iar criticii i-au trimis familiei sale amenințări cu moartea. La fel s-a întâmplat și în Germania cu virologul Drosten, care a inspirat producători de odorizante să pună în circulație, înainte de Crăciun, figurine de lemn cu trăsăturile acestuia și care au avut mare succes de piață, dar și el a primit amenințări cu moartea de la cei sătui de restricții.

Pe plan internațional, au fost chemați să se pronunțe consilieri științifici, dar nimeni nu s-a gândit să ceară sfatul experților în problemele vârstei a treia, în jurul cărora, cu deosebire, se manifesta oficial grija autorităților, spune Ingmar Skoog, șeful Centrului pentru Îmbătrânire și Sănătate din Suedia.

Jumătate din totalul deceselor din primul val al Suediei au avut loc în instituții de îngrijire, iar un alt sfert a fost reprezentat de persoanele care primeau îngrijire la domiciliu. S-a demonstrat că cel mai adesea nu rudele au fost cele care au adus virusul în casele de îngrijire, dar timp de șase luni nu s-au permis vizitele. S-a spus că această măsură a fost una ilegală.

La Roma, fostul premier Giuseppe Conte avea parte de o susținere destul de puternică, dar neînțelegeri legate de modul de gestionare a celei de-a doua carantine și de refacere a economiei l-au adus la putere pe tehnocratul Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene.

Serbia a avut un succes spectaculos în programul său de vaccinare, dar în Bosnia, care nu are o conducere puternică, centralizată, situația este foarte diferită. Prim-ministrul Fadil Novalic urmează să fie judecat pentru acordarea unui contract de procurare de ventilatoare unei companii de prelucrare a fructelor. Iar angajații bosniaci din domeniul sănătății sunt mai predispuși să se vaccineze în Serbia, la centrele de la frontieră. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Scandal în Suedia pe tema adopțiilor. Există bănuieli că mulți copii ar fi fost luați forțat de lângă părinții lor biologici
05/03/2021 16:26

Suedia a anunţat luni că va lansa o anchetă asupra manierei in care au fost realizate adopţiile internaţionale pană la jumătatea anilor 1990, pe fondul sporirii temerilor că numeroşi copii ar fi putu ...

O profesoară pensionară a lăsat peste 25 de milioane de euro moștenire unor spitale și organizații caritabile
05/03/2021 14:30

O profesoară italiană iesită la pensie a lăsat mostenire peste 25 de milioane de euro unor spitale si organizatii caritabile, uluindu-i pe locuitorii orasului in care a trăit care n-aveau nicio idee despre ...

Cu ce se ocupau, de fapt, patru români care se dădeau drept cerșetori în Austria
05/03/2021 13:00

Patru romani cu varste cuprinse intre 19 si 33 de ani au fost arestati in Austria, la Niklasdorf, pentru comiterea mai multor spargeri si furturi cu un prejudiciu total de peste 65.000 de euro. Romanii le-au da ...

Numărul victimelor bombei atomice de la Hiroshima, mai mare decât fusese declarat anterior
05/03/2021 10:39

Raportul a fost elaborat ca parte a unui proiect de cercetare realizat in ultimii 30 de ani de autorităţile oraşului privind victimele bombardamentului, concentrandu-se pe schimbările demografice din u ...

Vremea se schimba radical in cateva ore. Cod galben de ninsori si viscol Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
05/03/2021 10:00

  VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pagina cu ...

Papa Francisc, prima vizită în Irak
05/03/2021 08:48

Papa Francisc a plecat vineri intr-o vizită de trei zile in Irak, zonă de război care nu este preponderent crestină. Înainte de vizita Papei au avut loc atacuri cu rachete impotriva bazelor militare a ...

Cum primeau decedatii indemnizatii de merit de la Academia Romana. Suma se ridica la peste 3 milioane de lei
04/03/2021 14:56

Un casier de la Academia Romana este cercetat de politie si procurori dupa ce si-at fi insusit peste trei milioane de lei din banii institutiei. Banii figurau ca indemnizatii de merit platite catre unele persoa ...

UPDATE Firma romaneasca, suspectata ca a spalat 500.000 de dolari proveniti din escrocherii financiare comise in strainatate
04/03/2021 10:44

Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au descins joi dimineata la patru adrese din Capitala si Calarasi intr-un dosar ...

FOTO/VIDEO - Imagini de groază de la cutremurul din 4 martie 1977
04/03/2021 09:00

În seara de vineri, 4 martie 1977, la ora 21.22, Romania a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7.2 pe scara Richter, avand epicentrul in Muntii Vrancei. Era al doilea mare seism din ...

Scandal în Spania - surorile regelui Felipe al VI-lea s-au vaccinat peste rând
04/03/2021 08:00

Vaccinarea anti-COVID-19, despre care au relatat mai multe media, a surorilor regelui spaniol Felipe al VI-lea, in timpul unei călătorii la Abu Dhabi, a provocat o polemică in Spania, unde partidul Podem ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei