Wolfenstein – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:25

Wolfenstein – RePlay Review

Mein Kampf, în varianta Americană

Pe cât de violente se vor shooterele moderne, pe atât de des se ascund în spatele comodei pânze de seriozitate excesivă, invocând realism, războaie şi carnagii. Un shooter robust nu trebuie să se explice, fiindcă el ne arată feţele dure ale realităţii. Un shooter realist are mereu dreptate, fiindcă ne face să ne confruntăm propria natură violentă. Mai mult, shooterele moderne sunt sigure, atât pentru producători, cât şi pentru consumatori, fiindcă oferă exact ceea ce se aşteaptă de la ele: împuşcături multe şi inutile.

Nu e de mirare atunci că o parte importantă din culoarea şi exotismul shooterelor dispare sub contextul simulării militare ca singur pretext pentru dezlănţuire. Poveştile trase de păr, precum confruntarea dintre o agentă hippie şi scoţieni supraponderali în vechiul şi savurosul No One Lives Forever, nu mai încântă pe nimeni şi zac pline de potenţial la ce-a mai rămas din producători.

Ca şi titlul menţionat mai sus, franciza Wolfenstein venea şi ea cu o poveste ruptă parcă din vise narcotice. Pornind de la zvonul istoric mai mult sau mai puţin confirmat că Hitler ar fi cochetat cu ideea de ocult, ea rescria povestea eroului american, aruncându-l într-o mare de soldaţi germani modificaţi genetic şi prin rituale mistice.

Pe scurt, Wolfenstein a avut două merite mari şi late. Prin Wolfenstein 3D ne-a familiarizat cu ideea de shooter pur târât prin peşteri, cu mult înainte ca Half-Life să introducă ideea de evenimente scriptate. Apoi, prin Return to Castle Wolfenstein, ne-a oferit horror de calitate şi un multiplayer de excepţie, revoluţionar pentru începutul mileniului. Este atunci de înţeles de ce fanii au aşteptat cu entuziasm al treilea titlu din serie.

Eine kleine Amerikaner

Și într-adevăr, noul Wolfenstein a încercat să rămână fidel formulei care a făcut din titlurile precedente jocuri de referinţă, îmbunătăţind pe ici şi colo diferite aspecte, dar riscând, din păcate, prea puţin la capitolul inovaţie. Astfel, pentru prima oară în istoria jocului, agentul american care îşi face numărul pe scena armatei naziste, imbatabilul B.J. Blazkowicz, este mai mult decât o maşină mută de ucis, având păreri şi deducţii logice. Înainte să vă entuziasmaţi, atât look-ul, cât şi replicile lui nu foarte fructoase au alunecat spre formatul de James Bond ceva mai îndesat, aruncând, în consecinţă, o aură de clişeu asupra întregii poveşti. Aşa se face că B.J. ajunge în oraşul german Isenstadt, unde îşi dă seama că are datoria sacră (şi mai ales reflexul) de a salva populaţia asuprită şi de a băga beţe în roatele Reichului savant.

Sună mai familiar decât ştirile de la ora cinci şi de-a lungul naraţiunii bunul Blazko nu va face altceva decât să picteze în roşu pereţii anostului oraş. Decorul nu este însă ales întâmplător, Isenstadt încercând să îndeplinească aceleaşi funcţii ca labirinturile din Wolfenstein 3D, adică să genereze pe bandă inamici vorbitori de germană.

Fiind alcătuit din câteva zone ceva mai măricele decât o hartă de Counter-Strike şi putând fi parcurs atât la suprafaţă, cât şi subteran, oraşul încearcă să dea şi iluzia de univers deschis, aruncând spre erou câteva misiuni secundare şi sediile rezistenţei care adăpostesc misiunile principale. Dacă parcurgerea acestei hărţi nu ar dura mai puţin de trei minute, poate că nu aţi apuca să obosiţi în faţa peisajului citadin, care nu afişează nimic din grandoarea Berlinului. Dar în situaţia dată, va deveni curând agasant să înfruntaţi aceiaşi duşmani când parcurgeţi străzile senin în zig zag.

Anul ăsta se poartă rasa pură

Vestea bună este că misiunile principale au toate loc în afara oraşului, unde veţi da de zone foarte frumos încropite, de la ruine antice şi porţi astrale, la liniştitul sătuc german agrar. Tot în afara Isenstadtului veţi descoperi sumbrele experimente naziste, care transformă blondul pur de rând în cea mai hidoasă creatură venită din planurile existenţiale superioare.

Dacă este ceva să impresioneze în Wolfenstein, atunci este varietatea inamicilor incantaţi, care au tot atâtea moduri de a li se veni de furcă. Cireaşa de pe tort este un chelios ce aminteşte de un Riddick puţin mai atrofiat, care de fiecare dată când este lovit de gloanţe, se imaterializează în trei fantome rupte parcă din Matrix. Demni de ţinut minte sunt şi soldaţii ce mânuiesc tunul de particule şi care explodează într-un mod foarte artistic când sunt loviţi în punctele lor sensibile. Iar menajeria nu ar fi completă fără conducătorii nazişti şi mai monstruoşi, variind de la ciclopi descărnaţi la regine mamă insectoide, în confruntarea cărora veţi rămâne de multe ori cu gura căscată.

Și mai interesant este că, oricât ar fi B.J. de ”imba” şi ”cool”, câţiva nemţişori bine plasaţi i-ar putea veni de furcă. Aceasta fiindcă micuţii şi îndârjiţii germani chiar comunică între ei. De multe ori grenadele îţi aterizează în scăfârlie din toate părţile. Scheleţii umblăreţi blestemaţi îi apără cu scuturi energetice pe toţi soldăţeii ce îţi stau împotrivă şi va trebui de multe ori să înlături magicienii pentru a nimici armata obişnuită.

Ca să nu mai zic că trebuie să fii mereu în mişcare, deoarece clonele rapide de Vin Diesel sunt mereu escortate de nişte creaturi care te simt şi în gaură de şarpe. Mai mult chiar, AI-ul mai şi trişează câteodată ca să fie în avantaj. Astfel, chiar dacă încarci arma după un zid destul de gros şi cu siguranţă vizibil, soldaţii vor urla că eşti momentan în afara acţiunii şi vor încerca să îţi asalteze poziţia în care te aperi. Cum poate atunci şarmantul Blazkowicz să facă faţă situaţiei?


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:01


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Cine este copilul anului, ales de revista Times
04/12/2020 12:30

Un om de stiintă si inventator in varstă de 15 ani a fost numit pentru prima dată „copil al anului” de revista Time, relatează The Guardian. Gitanjali Rao, din Denver, Colorado, a inventat noi t ...

FOTO - Cum a ajuns Hitler președinte peste africani
04/12/2020 12:22

Un politician african numit după Adolf Hitler a castigat alegerile locale din Namibia, scrie Daily Mail. Acesta spune că nu are legături cu partidul nazist si nici nu plănuieste să cucerească lumea. Coinc ...

GHIDUL votantului: TOATE regulile pe care trebuie să le respectați dacă ieșiți duminică la urne
04/12/2020 10:34

Alegătorii care se prezintă duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii in noul Legislativ sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi in contextul pandemie ...

Aproximativ 100 de milioane de americani urmeaza sa fie vaccinati impotriva COVID-19 pana la sfarsitul lunii februarie 2021
03/12/2020 13:00

Administratia presedintelui american in exercitiu Donald Trump preconizeaza vaccinarea a 100 de milioane de oameni impotriva COVID-19 in Statle Unite - pana la sfarsitul lui februarie - cu doua vaccinuri, repre ...

76 de moschei din Franța vor fi verificate
03/12/2020 11:36

Autoritătile din Franta vor face controale amănuntite la multe moschei, pentru a căuta dovezi legate de islamistii radicalizati.     76 de moschei din Franta vor fi verificate de autoritătile d ...

Percheziții AMPLE în București și alte trei județe într-un dosar de evaziune fiscală: Prejudiciul adus statului - 100.000 de euro
03/12/2020 08:43

Joi dimineată, politistii de investigare a criminalitătii economice din Olt efectuează 31 de perchezitii, in judetele Olt, Prahova, Ilfov si in municipiul Bucuresti, la sediile mai multor firme si locuintele ...

Doliu național în Franța. Fostul președinte Valéry Giscard d’Estaing Autor a murit de COVID
03/12/2020 08:26

Fostul preşedinte al Frantei Valéry Giscard d'Estaing a murit miercuri seara „ca urmare a COVID-19”, la 94 de ani. Înmormantarea sa va avea loc „in cea mai strictă intimitate ...

Avocații cer să fie incluși pe lista vaccinărilor prioritare anti-COVID
03/12/2020 06:01

Uniunea Natională a Barourilor din Romania (UNBR) a transmis ministrului Sănătătii, Nelu Tătaru, o adresă semnată de av. dr. Traian-Cornel Briciu, presedintele structurii. Avocaţii solicită să fie inc ...

FOTO - Imaginea unui medic care îmbrățișează un bolnav de COVID a devenit virală
02/12/2020 11:49

Un medic in combinezon albastru, cu mănusi si vizieră, privind in gol in timp ce tine in brate un bărbat epuizat de boală. Este o imagine care a devenit virală pe retelele de socializare si a cărei pove ...

Bebeluș născut prematur cu câteva ore înainte ca mama lui să moară de COVID
02/12/2020 11:17

Un bebelus s-a născut cu doar cateva ore inainte ca mama lui să moară răpusă de COVID-19. Svetlana Sorocinskaia, 36 de ani, s-a imbolnăvit cu virusul ucigaş după ce l-a vizitat la spital pe tatăl ei, ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei