Adomniței, achitat!

1adomnitei1

Dimensiune font:

| 08-02-2024 23:25

După 8 ani de procese prin diverse instanţe din țară, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, poate răsufla uşurat. Acesta a fost achitat în dosarul „Albumul”. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Galaţi şi este definitivă. În primă instanţă, Adomniţei a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare.

Judecătorii din Galaţi au dispus achitarea fostului preşedintel al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, pe motiv că nu există suficiente probe pentru condamnare. „Achită pe inculpatul Adomniței Cristian Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, întrucât nu există probe că s-a săvârşit infracţiunea. Achită pe inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se menţionează în minuta postată pe siteul instanţei de judecată.

De asemenea, faţă de ceilalţi inculpaţi din dosar s-a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris. „Achită inculpata Jinga Cristina Teodora, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, întrucat faptele nu sunt prevăzute de legea penală. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Jinga Cristina Teodora, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată, întrucat a intervenit prescripţia răspunderii penale. Înceteaza procesul penal pornit împotriva inculpatei Jinga Cristina Teodora, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual, în formă continuată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Achită pe inculpata Irimescu Carmen Ingrid, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Irimescu Carmen Ingrid, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată, întrucat a intervenit prescripţia răspunderii penale. Înceteaza procesul penal pornit împotriva inculpatei Irimescu Carmen Ingrid, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Popa Letiţia, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Popa Letiţia, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, în formă continuată, întrucat a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Popa Letiţia, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,  întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Laser CO SRL Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, (săvârşită în perioada august-septembrie 2013), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Laser CO SRL Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, în formă continuată întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Laser CO SRL Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în sentința magistraților. 

În schimb cele trei femei şi firma Lase Co sunt obligate, în solidar, la plata către Consiliul Judeţean Iaşi a sumei de 334.800 lei, cu titlu de despăgubiri civile. „Menţine masurile asiguratorii dispuse în cauza. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Respinge apelul formulat de Parchetul de pe langa ÎCCJ Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi împotriva aceleiaşi sentinţe penale, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, data de 08.02.2024, mai scrie în minuta Curţii de Apel Galaţi.

Acuzații de „favorizarea făptuitoruluiși „fals intelectual”

Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, că în 2013 a atribuit un contract de servicii de tipărire de materiale de promovare a judeţului pe baza unor documente false.

Acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie lui Adomnitei au fost „favorizarea făptuitoruluiși „fals intelectual”.

În iulie 2015, Adomniței a fost trimis în judecată alături de două angajate ale CJ Iași, Cristina Teodora Jinga și Carmen Irimescu, și Letiția Popa, administratorul firmei Laser Co. Acestea erau acuzate de “abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, „fals intelectual”, „instigare”, „complicitate la această infracţiune”.

În primă instanţă, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au decis condamnarea şi Cristinei Jinga şi Carmen Irimescu, la 4 ani şi 9 luni de închisoare, respectiv, 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. La rândul său, administratorul Laser Co, Letiţia Popa, a primit o condamnare de 4 ani şi 7 luni de închisoare cu executare iar firma sa a primit o amendă penală de 105.000 lei.

Necazurile au pornit în urmă cu mai bine de un deceniu

Din rechizitoriul procurorilor anticorupţie reiese că în 2013 preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi ar fi atribuit firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi în baza unor documente false întocmite de Letiţia Popa.

Contractul încheiat cu societatea Laser Co prevedea 16 acţiuni de promovare a Iaşiului contra sumei de 335.000 lei, dincare numai 11 au fost onorate până în acel moment, deşi a fost achitată întreaga sumă.

În opinia de la acea vreme a procurorilor DNA, firma nu a respectat contractul, pentru că nu a predat o serie de obiecte în valoare de peste 213.000 lei.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei