ALARMANT! 40 de români mor în fiecare zi de infarct miocardic acut

dr-tudor-ciuhodaru

Dimensiune font:

| 03-07-2022 15:08


Dr Tudor Ciuhodaru, medic specializat în urgențe, a atras atenția asupra unui fapt incredibil – România este țara FĂRĂ parcuri, fără terenuri de fotbal și unde NU ai voie să calci iarba. „Nu se mișcă lucrurile dacă nu există și o presiune de la nivel european. Dacă vorbim de sedentarism, primarii, ca să câștige capital electoral se adresează populației de peste 18 ani - 30 ani, care dorește spații verzi. În România nu ai voie să calci pe iarbă, poți doar să te plimbi pe o alee. Părinții își duc copilul în cărucior și cu asta basta. Tânărul de 10 - 15 ani nu are un teren unde să bată mingea și primarii nu se preocupă de treaba asta. Dacă vă uitați în campania electorală e numai cu spațiu verde, cu parcuri, dar unul nu spune: voi construi un teren de fotbal, voi pune niște bitum pe un teren plat. Nu are unde să facă, oricât l-ai convinge, cât de mult ar scrie în cartea de biologie, copilul are de ales între cinema, jocuri pe calculator și banca din spatele blocului", a spus jurnalistul Val Vâlcu, la dcnews.ro.
„Vă invit la Iași să vedeți ce înseamnă sâmbătă și duminică, când lumea caută o oază de verdeață. Spitalul de Urgență e lângă parc. Să vedeți ce înseamnă suprasaturarea acestor locuri care ar trebui să existe și să fie cât se poate de accesibile din toate punctele de vedere”
, a replicat medicul Tudor Ciuhodaru.
În toate capitalele europene, oamenii stau relaxați în parcuri, stau la plajă, se mișcă. „Nu cred că e o mare dramă să întreții 10 metri pătrați de iarbă, în contextul în care știm foarte bine cât au costat acele borduri și achizițiile aberante de prin pandemie.
Aici ar trebui să existe o presiune pe cei pe care-i alegem. Poate pentru cei mici nu contează, dar părinții își dau seama că nu au unde să-i scoată. Practic, un oraș sănătos, din punctul meu de vedere, înseamnă un oraș plăcut de locuit și asta înseamnă ca această lipsă a spațiilor de agrement, a zonelor în care poți face sport, mișcare, se simte acut. Poate ne uităm și noi pe la exemplul țărilor europene, că să știți că Parlamentul și Comisia Europeană a făcut o adevărată revoluție. Programul acela, Eurohealth, conferă multe soluții pe ceea ce înseamnă dezvoltarea pentru sănătate și sper să ofere soluții și în România.
În zonele acestea, de la pistele de biciclete, până la zonele în care poți să practici un sport, ar trebui să fie asigurate gratuit pentru toți cetățenii și cred că nu e mare lucru de făcut acest lucru.
Poți să-i spui oricui să adopte un stil de viață sănătos, slăbit, mâncat sănătos. Dar ați mai fost în piață să vedeți cât costă fructele și legumele de sezon... poți să-i spui omului să adopte această educație nutrițională, dar bariera economică este reală și cred că aici trebuie investit în soluții. Eu am promovat pentru prima dată programul cu masa caldă. Se pot găsi soluții, se poate face educație pentru sănătate.
Lucrurile par simple, dar să știți că dacă vrem să se miște, trebuie făcute pe o strategie coerentă, ce ne propunem pentru următorii ani, ce ne dorim să facem cu viața noastră, pentru că nimeni nu știe cât mai duce inima fiecăruia dintre noi. Dar e clar că în momentul de față nici eu nu știu să aplice vreo soluție. Și la ora actuală prevenția nu există în România, iar prevenția înseamnă un stil de viață sănătos, dar pe bază de educație și accesibilitate economică",
a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?".
El a atras atenția că majoritatea afecțiunilor tratate la Urgențe țin de accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic acut. „Eu am o mare întrebare și pot să o afirm cât se poate de tare, de ce în România prevenția e la pământ? Prevenția este la pământ pentru că nu există educație pentru sănătate, pentru că de aceea nu știe nimeni ce să recunoască, ce să vadă în acel moment. Pe de altă parte, de ce nu există programe naționale de screening, de depistare precoce eficient.
Atenție! La fiecare jumătate de oră un român are un infarct miocardic acut.
40 de români mor în fiecare zi de infarct miocardic acut. Gândiți-vă dacă putem în comparație cu coronavirus. Dacă am avea 40 x 7 cazuri de coronavirus pe săptămână, la un moment dat s-a închis România pentru atâtea cazuri de coronavirus. Dacă vorbim de o problemă de sănătate publică măsurile se lasă așteptate, iar dacă vorbesc de programe naționale de screening, să știți că mă uit cu invidie la Norvegia, care a făcut un program timp de 15 ani în care au făcut educație pentru sănătate și au pus oamenii să se prezinte la analize precoce și au reușit să scadă, atenție, incidența bolilor cardiovasculare diagnosticare tardiv cu 80%.
Este extrem de important! E mai ușor să previi decât să tratezi. Dar ca să previi, înainte de a trata, înseamnă să le oferi oamenilor cunoștințele necesare și alternative. Alternative înseamnă și un stil de viață sănătos”,
a punctat dr Tudor Ciuhodaru.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei