ANALIZĂ Bilanțul dosarelor grele care zac la DNA, unele chiar și de 6-7 ani / Ce dosare sensibile privind liderii Opoziției sunt încă în lucru

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 09-10-2021 12:06

Dosare vechi din 2015-2016 sunt încă în lucru pe rolul DNA, fără ca procurorii să dea o soluție într-un sens sau altul, potrivit unei analize a G4media.ro pe baza unor răspunsuri primite de la parchetul anticorupție, la solicitarea redacției.



E vorba, în primul rând, de dosarele deschise de DNA Ploiești pe baza informărilor de la SRI, în perioada 2015-2017, preluate apoi de DNA Central după scandalurile privind presupusele abuzuri de la DNA Ploiești. Însă sunt și alte dosare vechi aflate de la bun început pe rolul DNA Central.


Astfel, sunt încă în lucru dosarele lui Sebastian Ghiță și Victor Ponta, cazul Murfaltar cu prejudiciu de 132 de milioane de euro, dosarul Rompetrol 3 în care sunt investigate infracțiuni de corupție privind memorandumul de înțelegere semnat de Guvernul Ponta cu compania kazahă sau deja celebrul și vechiul dosar Teldrum privindu-l pe Liviu Dragnea.

De menţionat, în context, că actualul procuror general a României, Gabriela Scutea, a câştigat procedura de nominalizare cu un proiect de management care prevedea soluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani.

În plus, sunt în lucru o serie de dosare mai recente, dar sensibile, precum cele ale liderilor Opoziției: dosarele privind proiectele cu fonduri europene derulate de Dan Barna de la USR sau un caz privind obținerea de către liderul PSD Marcel Ciolacu a calității de luptător cu rol determinant în Revoluție.



Vezi mai jos lista pe larg

DNA a comunicat că dosarele fugarului Sebastian Ghiță sunt încă în lucru, deși au fost deschise în 2015, 2016 și 2017.

1. Dosarul Hidro Prahova privindu-l pe cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu

În acest caz privind fraudarea fondurilor europene pentru canalizarea din județul Prahova, Sebastian Ghiţă este inculpat pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el, sunt investigați încă din 2015, cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Vladimir Ciorbă (soțul deputatei PSD Laura Vicol, unul dintre patronii unei firme din grupul Nordis), fostul baron PSD de Prahova, Mircea Cosma, fiul lui, fostul deputat PSD Vlad Cosma și directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu.



În acest dosar au fost făcute chiar arestări în 2015 de către DNA Ploiești. Spre exemplu, cumnatul lui Victor Ponta a stat câteva luni în arest. Prejudiciul se ridică la peste 2 milioane de euro.

2. Dosarul Tony Blair

Și acest caz este încă în lucru, potrivit unui răspuns al DNA la solicitarea G4media.ro, deși au trecut 5 ani de la deschiderea lui de către DNA Ploiești.

Fugarul Sebastian Ghiță și fostul premier Victor Ponta sunt inculpați încă din septembrie 2016 pentru folosirea influenței de lider de partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și spălare de bani. Cei doi au avut și control judiciar și au dat cu subsemnatul la poliție în acest dosar.

DNA susţine că fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, şi-ar fi folosit autoritatea de lider de partid pentru a-l pune pe amicul lui, omul de afaceri din Ploieşti, Sebastian Ghiţă, pe un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2012. În schimb, ar fi primit o sponsorizare de 220.000 de euro pentru aducerea în România a fostului premier britanic laburist Tony Blair. Astfel, fostul lider PSD ar fi beneficiat de un capital electoral finanţat cu bani negri.

3. Dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”

Cazul a fost deschis tot de DNA Ploiești, în februarie 2017, și este încă în lucru, potrivit DNA.

 
Este cel mai serios dosar instrumentat la adresa lui Ghiţă, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro. Este dosarul din pricina căruia Ghiță a fugit din ţară în decembrie 2016, imediat ce a rămas fără imunitatea parlamentară. Cazul este instrumentat acum de procurorul Gheorghe Moţa de la Secţia 1 DNA.

Procurorii se chinuie să îi comunice lui Sebastian Ghiță, în Serbia, actele din dosar astfel încât să nu aibă probleme în instanță la o eventuală trimitere în judecată – sunt explicațiile primite off the record de G4media.ro la întrebarea de ce durează atât de mult soluționarea acestui dosar.

Fostul deputat PSD și ex-secretar al Comisiei de control a SRI, Sebastian Ghiţă, este acuzat că ar fi vămuit contractele IT acordate de stat. Patronii unor companii IT ar fi acceptat să îi dea o parte din bani lui Ghiţă, fie ca să câştige contracte, fie ca aceste contracte să se deruleze în bune condiţii.

”În această modalitate, Ghiță Sebastian Aurelian a primit, în perioada 2007 – 2014, pentru contractele atribuite societăților comerciale respective, sume de bani cuprinse între 3 milioane euro și 10 milioane euro”, aratau procurorii în 2017.

4. Dosarul Murfatlar

În octombrie 2016, procurorii DNA anunțau că au pus sub acuzare 41 de oameni de afaceri și funcționari de la Ministerului Finanțelor și ANAF pentru abuz în serviciu și evaziune fiscală. Prejudiciul e uriaș: 132 de milioane de euro. Compania Murfaltar România e acuzată de 5 infracțiuni de evaziune.

5. Dosarul lui Relu Fenechiu

Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT ”pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”.

După 5 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru, a anunțat DNA, la solicitatrea G4media.ro.

6. Dosarul Teldrum

Fostul lider PSD Liviu Dragnea este suspectat din noiembrie 2017 de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene în dosarul Teldrum. Prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de euro.


Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea
Faptele ar fi fost comise în perioada în care Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii i-au pus sechestru lui Dragnea pe o treime din venituri, un teren de aproape 3.000 de metri, un apartament de 80 de metri pătraţi, două maşini şi mai multe sume de bani aflate în conturi.

7. Dosarul Rompetrol 3

Și acest caz deschis în 2015 este încă în lucru la DNA, potrivit unui răspuns al parchetului anticorupție din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro.

Dosarul privește memorandumul de înțelegere cu Rompetrol, semnat de Guvernul Ponta în 2014. Este începută urmărirea penală în personam față de 2 persoane pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Procurorii au ridicat documente de la Guvern privind memorandumul cu Rompetrol. Detalii aici.

În acest caz, și Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă în perioada 2015-2016, potrivit surselor G4media.ro. Este neclar ce s-a întâmplat cu ancheta americanilor.

8. Dosarul Palatul Știrbei al lui Andrei Chiliman

Un dosar deschis în decembrie 2015 pe numele fostului primar PNL din Sectorul 1, Andrei Chiliman, este înă în lucru la DNA, potrivit unui răspuns al intituției la solicitarea G4media.ro.

În acest caz, Chiliman este acuzat de abuz și complicitate la distrugere. Potrivit procurorilor, fostul edil ”a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei). Între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse”, arătau procurorii ăntr-un comunicat din 2015.

În decembrie anul trecut, DNA a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, și fostul lider al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, erau acuzați de primirea de comisioane în schimbul unor contracte privind reabilitarea termică a blocurilor.

Totuși, o parte din dosar a fost disjunsă în vederea continuării cercetărilor. ”Prin aceeași soluție s-a mai dispus (…) disjungerea cauzei și constituirea unui nou dosar în vederea continuării cercetărilor cu privire la săvârșirea de către un om de afaceri a infracțiunii de evaziune fiscală”, a arătat DNA într-un răspuns pentru G4media.ro din ianuarie 2021. Și acest dosar disjuns este încă în lucru.

9. Dosarul ApaNova disjuns

Pe 1 noiembrie 2019, DNA a clasat parțial și dosarul Apa Nova cu prejudiciu de 23 de milioane de euro, ca rezultat al unor presupuse infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit portalului Tribunalului București, clasarea i-a privit pe directorii francezi ai companiei, Bruno Roche și Laurent Lalague, pe directoarea româncă Lavinia Săniuță și pe oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu.

O parte a dosarului a fost disjunsă însă în vederea continuării anchetei. ”La data de 1 noiembrie 2019, s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor, în stare de libertate, față de inculpata SC Apa Nova SA București, față de doi inculpați, la data faptelor persoane din conducerea societății, menționate anterior, fiecare sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, precum și față de un administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor.

De asemenea, s-a dispus continuarea urmăririi penale “in rem” (față de faptă), sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, arăta DNA într-un răspuns pentru G4media.ro din mai 2020.

Potrivit unui răspuns al DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro, această parte din dosarul Apa Nova este încă în lucru, deși e vorba de un caz deschis în 2015.

Dosare mai recente, sensibile

1. Dosarul lui Marcel Ciolacu

În octombrie 2020, DNA i-a comunicat revoluționarului Marian Moroșanu zis Ceaușescu soluția de clasare față de mai mulți revoluționari reclamați de acesta. Ceaușescu reclamase faptul că revoluționarii ar fi dobândit ilegal calitatea de ”luptător cu rol determinant” în Revoluție și ar fi obținut anumite privilegii financiare care decurg din aceasă calitate.


 
Totuși, procurorul Mihai Prună, adjunctul șefului Secției a-2-a din DNA, nu a clasat cazul și cu privire la Marcel Ciolacu și alte 11 persoane, ci îl ține în lucru.

”Persoana menționată de dv. în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat în legătură cu aspectele prezentate în articolul la care faceți referire”, este răspunsul DNA din octombrie 2021, la solicitarea G4media.ro privind stadiul dosarului care îl vizează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

2. Dosarele lui Dan Barna

DNA a comunicat recent că a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al vicepreședintelui USR Dan Barna, deschis în plină campanie prezidenţială, în 2019, când Barna a candidat la Preşedinţia României. Totuși, Dan Barna rămâne vizat în alte dosare privind fondurile europene derulate de familia lui ca urmare a unor sesizări DLAF din mai și septembrie 2021.

3. Dosarul lui Alexandru Cumpănașu

Și acest caz deschis de DNA Constanța în decembrie 2019 este încă în lucru la DNA, potrivit răspunsului parchetului anticorupție la solicitarea G4media.ro. Fostul candidat la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu, a fost pus sub aczuare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, în decembrie 2019.

 

 

Procurorii suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul unui proiectului cu foduri europene. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Liberalii din Pașcani, plângere penală împotriva PSD
03/05/2024 07:20

PNL Pascani anunţă că va face plangere penală impotriva conducerii PSD Pascani pentru infractiunea de oferire sau dare de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinării alegătorului să voteze ...

Ministrul Intotero - „Tinerii sunt cei care pot aduce schimbarea
02/05/2024 13:38

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a afirmat, joi, că primul lucru pe care il observă atunci cand lucrează cu tinerii este motivaţia puternică de a veni cu soluţ ...

Firea promite cǎ nu îi ia partidul lui Ciolacu: Societatea românească nu e pregătită
01/05/2024 20:59

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a negat, in cadrul unui interviu televizat, că si-ar dori preluarea conducerii partidului si a dat asigurări că dacă va castiga alegerile nu va accepta ...

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită electorală la Depoul Dudești. Ce le-au promis angajaților STB
01/05/2024 16:43

Premierul Marcel Ciolacu a mers, miercuri, de 1 Mai, la Depoul Dudesti din Bucureti, insotit de candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea. Prim-ministrul le-a promis angajatilor STB că "va lupta" pe ...

„Oamenii vor condiții civilizate de trai, pentru ca tinerii, copiii să revină acasă, să fie alături de familiile lor”
01/05/2024 13:10

 * dialog cu Bogdan Cojocaru, presedintele PSD Iasi, candidat al acestei formatiuni politice la functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi - Domnule Cojocaru, sunteti implicat din ce in ce mai asi ...

Alegerile prezidențiale, cu trei luni înaintea expirării mandatului
01/05/2024 07:59

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care stabileşte că alegerile pentru preşedintele Romaniei pot avea loc cu cel mult 3 luni inainte de luna in care mandatul de preşedinte ajunge la ter ...

Ciolacu: „Vrem să curăţăm rapid de păcănele 90% dintre localităţile ţării”
01/05/2024 07:53

* păcănelele sunt interzise in localităţi cu populaţie mai mică de 15.000 de locuitori, iar care nu-şi mută urgent aparatele răman fără licenţă Guvernul a inceput aplicarea noii legi privind inter ...

S-a dublat numărul secțiilor de votare din străinătate!
30/04/2024 07:51

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat luni că, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, MAE va organiza peste 900 de secţii de votare, cel mai mare număr de secţii de votare organiz ...

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare/ UDMR deschide lista
29/04/2024 15:05

UDMR se va afla pe prima pozitie a buletinului de vot la alegerile europarlamentare, iar pe locul doi Alianta electorală PSD PNL, potrivit extragerii la sorti efectuată de presedintele BEC, Vasile Bicu. UDMR ...

Vești proaste pentru Klaus Iohannis. Turcia a decis să-l sprijine pe Mark Rutte la șefia NATO
29/04/2024 14:49

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez in exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citand diplomaţi de la NAT ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei