Atacurile cu roiuri de drone în Ucraina prefigurează „războiul viitorului” / Ce ne spune noua strategie a Rusiei?

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 22-10-2022 19:53

 Dronele au fost utilizate pe scară largă de ambele părți ale conflictului din Ucraina, dar luni dimineață s-au înregistrat primele atacuri rusești care au desfășurat roiuri de aeronave.

Drona kamikaze iraniană lansată asupra Kievului 

Potrivit ucrainenilor, forțele rușilor au lansat până acum sute de rachete de croazieră și drone kamikaze iraniene, însă multe din ele au fost interceptate. Unele au fost chiar interceptate în mod spectaculos chiar și de către soldații ucraineni pe câmp, cu lansatoare de rachete sol-aer de pe umăr. 

Chiar și-așa, multe alte rachete rusești și drone kamikaze și-au atins ținta și au reușit să afecteze peste 40% din centralele electrice din Ucraina.

Dronele kamikaze

Dronele sunt numite „kamikaze” pentru că atacă o dată și nu se mai întorc. Oficialii ucraineni spun că cele folosite în principal în spațiul lor aerian sunt Shahed-136 de fabricație iraniană.

Se pare că aproximativ 2.400 au fost achiziționate de Rusia în august, iar prima lor utilizare raportată în Ucraina a avut loc în urmă cu o lună. 

În urma dezvăluirilor, compania iraniană care produce dronele Shahed a fost sancționată de UE și Marea Britanie.

  •  

O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa 

Departe de a fi tehnologie de vârf

Cea mai mică dronă iraniană de acest tip costă doar 20.000 de dolari, în timp ce o dronă tradițională costă de obicei de cel puțin 10 ori mai mult.

De asemenea, acestea transportă între 35 și 40 kg de explozibili, cantități semnificativ mai mici decât majoritatea dronelor.

Dar valoarea lor constă în numărul lor. Ele apar în roiuri mari și zboară suficient de jos pentru a se sustrage sistemelor de apărare radar.

 

"Sunt relativ mici și sunt de unică folosință. Zboară spre ceva și apoi explodează", a declarat Katherine Lawlor, cercetător la Institutul pentru Studiul Războiului, pentru Al Jazeera

"Este important de remarcat că acestea nu sunt genul de drone pe care le vedeți în alte conflicte, cum ar fi dorenele Predator americane, care sunt mult mai scumpe și mai sofisticate", a spus ea.

"Aceste drone sunt efectiv rachete - ele zăbovesc pe loc în căutarea țintei lor, spune Lawlor.

 

Prețul lor scăzut înseamnă că dronele pot fi desfășurate în număr mare și ele plutesc înainte de a lovi, astfel încât au un efect psihologic asupra civililor, în timp ce aceștia privesc și așteaptă ca ele să lovească.

Soldații ruși învată să folosească o dronă adaptată să care o grenadă 

Roiurile de drone arată o schimbare în strategia Rusiei

Oficialii ucraineni au estimat că au doborât zeci de drone în ultima săptămână și aproape 100 de când au fost folosite pentru prima dată.

Dar chiar dacă sunt doborâte, ele explodează în aer și pot pulveriza resturi potențial mortale. Cele care își ating ținta detonează la impact.

Apariția roiurilor de drone în Ucraina face parte dintr-o schimbare în natura ofensivei rusești, despre care unii speculează că indică faptul că Moscova ar putea rămâne fără rachete cu rază lungă de acțiune.

Rusia și-a intensificat recent bombardamentele aeriene asupra zonelor urbane dens populate, precum capitala Kiev.

Analiștii spun că acest lucru pare a fi o ripostă la recentele atacuri ucrainene, cum ar fi bombardarea podului Kerci din Crimeea, precum și o încercare de a demoraliza populația și luptătorii ucraineni.

Dar această strategie semnalează, de asemenea, o tendință mai largă la nivel mondial.

"Aceste drone permit Rusiei să îi vizeze pe ucraineni departe de linia frontului, departe de spațiul principal de luptă", spune Ulrike Franke, cercetător principal de politici la Consiliul European pentru Relații Externe, care conduce Inițiativa privind tehnologia europeană, pentru Al Jazeera.

"Dar nu este doar o tactică pentru a ținti populațiile civile și infrastructura. Este vorba, de asemenea, despre epuizarea apărării aeriene ucrainene", a spus ea.

"Fiecare dronă doborâtă este un alt foc de armă din sistemele de apărare ucrainene - fie că este vorba de oameni sau de arme - care nu poate fi folosit împotriva a altceva".

Dronă Bayraktar TB2 produsă de Baykar  

Dronele ieftine și apariția unor noi țări producătore pe piață

La fel ca multe tendințe ale războiului modern, aceste tehnici par să fi fost testate în timpul războiului de zece ani din Siria, unde atât Rusia, cât și Iranul ar fi folosit drone kamikaze.

Țări precum Turcia, se afirmă tot mai mult pe piețele militare tradiționale.

Forțele ucrainene au folosit cu mare succes dronele Bayraktars fabricate în Turcia împreună cu dronele Switchblade furnizate de SUA.

Compania Baykar a ajuns la o capacitate de producție de 20 de drone Bayraktar TB 2 pe lună, a spus directorul companiei, potrivit contului de Twitter AceJace, specializat pe industria de apărare din Turcia.

Haluk Bayraktar a spus că firma sa a semnat până acum contracte de export pentru drone Bayraktar TB2 cu 22 de țări și cu patru țări pentru dronele Akinci.

Linia de producție a companiei Baykar este rezervată pentru următorii 3 ani, a mai spus el.

Având în vedere că multe țări nu pot achiziționa dronele cu un cost ridicat preferate de Statele Unite și de alte puteri occidentale, este probabil ca aceste tipuri de drone mai mici și mai ieftine să fie utilizate pe scară mai largă.

„Armele minune” pe care Rusia spune că le dezvoltă: Laserul care ar distruge drone

În ultimii ani Rusia a anunțat că dezvoltă mai multe „arme minune” care nu ar putea fi contracarate de sistemele occidentale, ca parte a planurilor președintelui Vladimir Putin de a moderniza forțele armate ale țării.

Sistem laser „Persevet” (Foto: Wikimedia Commons)

Rusia susține că dezvoltă un nou „ucigaș de portavioane”: o rachetă balistică „Zmeevik” cu echipament de luptă hipersonic, potrivit agenției TASS, care citează două surse din industria de armament.

Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos la acea vreme, anunța că Rusia pregătește noi teste cu racheta sa balistică „Sarmat”, cunoscută și sub numele de „Satan 2”.

Cel mai recent, Moscova a anunțat în luna mai că a creat un laser care poate distruge dronele inamice „în câteva secunde”, potrivit Interfax.

„Pe lângă armele obișnuite și cunoscute despre care v-am spus, astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice, o armă electromagnetică de bandă largă”, a declart Iuti Borisov, fost ministru al Apărării între 2012 și 2018, adăugând că noul sistem le va înlocui pe cele existente în următorul deceniu.

Analiștii militari s-au declarat însă sceptici față de anunțul Rusiei și laserul nu a fost văzut deocamdată pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
03/05/2024 11:22

Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrans deja exporturile către această ţară in aprilie, ca răspuns la războiul din Faşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Com ...

Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin
03/05/2024 06:09

Un grup de polonezi, imbarcaţi in 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu in munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegandu-se şi ...

Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni
01/05/2024 19:20

 Romania participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, in luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA in Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE ...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei