De ce nu le pasa soferilor romani de anvelopele masinii?

AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

| 15-06-2019 10:54

 

De ce ii doare in fund pe soferii romani de anvelopele masinii?

Ajunge sa mergi pe jos 5 minute, oriunde in Bucuresti, ca sa te lamuresti despre cum stau lucrurile cu siguranta rutiera. Cel mai important lucru la o masina, cand vine vorba de siguranta, este anvelopa care te tine in contact cu asfaltul. Dupa care urmeaza franele, directia si altele. Cand privesti cu atentie cu ce sunt incaltate autoturismele care circula in Romania... intelegi de ce suntem campioni la accidente.

In aglomeratie, la semafor, opresc in coloana ca toata lumea. In stanga mea, o Skoda Fabia cu sticker pe luneta "Baby on board". Din obisnuinta, defect profesional, ma uit la anvelope. Sunt de iarna, sunt puse invers, cu sageata de sens spre spate, adica mult mai putin eficienta. Dar afara sunt 36 de grade, nu e iarna. Oricum sunt foarte uzate. Iar rotile de pe fata nu doar ca mai au maxim 1 mm carne, dar cea din dreapta care este spre mine cred ca are presiune sub 1 bar, e foarte lasata si flescaita. E doar un alt sofer din miile de soferi care circula in Romania pentru care anvelopele nu sunt importante, ca "sunt soferi buni ei" si "lor nu li se intampla accidente". E genul acela de sofer care circula probabil de 10 ani cu aceleasi anvelope de iarna, fie cald, fie rece, pana cand vor face buf ele singure.

Probabil doar 1-2% din toti soferii sunt cu adevarat interesati de anvelope. Adica se uita la teste, comparatii, dupa care cumpara in cunostinta de cauza. Aproximativ 20% sunt preocupati de anvelope, dar ii lasa pe specialisti sa se ocupe, adica lasa masina la un service de roti, aia pun ce vor ei, numai anvelope noi de iarna si de vara, oamenii platesc factura si cand li se spune iar sa le schimbe, o fac fara sa clipeasca. Insa restul de aproape 80% dintre soferi, pur si simplu... au durere in dos de acest aspect.

 

 

Nu, oamenii nu pot pricepe ca automobilul ala de o tona sau doua sta pe asfalt doar prin intermediul anvelopelor rotunde care ating solul pe o suprafata similara cu cea a 4 palme. Atat. Nu au senile masinile ca sa aiba contact mai mare, au roti. Daca acel contact mic cu solul nu este bun, masina se comporta aiurea si accidentul este sigur. E ca si cum ar merge in varf de munte femeile cu pantofi cu tocuri, se insira imediat si le aduni de pe jos. Sau e ca si cum ai vrea sa mergi prin noroi cu balerinii, la fel, aluneci, te pravalesti, dai cu fundul de noroi si faci accident. Acest lucru nu s-ar intampla daca ai avea bocanci, adica incaltarile care trebuie.

Sa fie vorba de bani? Adica nu am bani de niste anvelope noi, asa ca merg cu ce am pana face poc sau pana fac accident. Asta nu e o scuza pe care o poate invoca cineva, vreodata. A avea un autoturism implica niste cheltuieli: taxe, carburant, intretinere. Daca singura ta cheltuiala este cea cu carburantul, ca de restul nu ai bani, trebuie sa scapi urgent de masina si sa iti iei o bicicleta, poate de aia vei avea bani. Nu multi soferi inteleg ca a avea un automobil implica niste lucruri, nu poti sa te urci in ea si sa pleci daca nu prezinta siguranta. Sincer, chiar nu imi pasa de soferul cu Skoda Fabia mentionat mai sus, sau de familia lui. Daca omul e bou, treaba lui, si-o face cu mana lui. Dar acel dobitoc poate sa ii omoare pe altii in orice clipa, cand pune frana pe ploaie si se duce sanie in pietonii care traverseaza regulamentar. Nu exista scuza ca nu am bani de anvelope, nu sunt niste piese auto pe care le schimbi lunar sau anual. Niste anvelope te vor tine minimum 3-4 ani, uneori si mai mult. Nu cred ca nu gasesti banii necesari de niste anvelope in 4 ani de zile. Nu zice nimeni sa iei anvelope premium, dar unele decente sigur gasesti. Daca vrei, evident.

Romanii inca au ramas cu niste conceptii comuniste, foarte daunatoare. Nu degeaba Romania este campioana la accidente mortale, an dupa an, fara sa ne depaseasca nimeni in Europa. Nimeni! Omul crede ca e dreptul lui sa mearga cu masina, chiar daca are becurile arse la faruri, chiar daca nu are anvelope bune, chiar daca scoate fum ca la balamuc, chiar daca e plina de rugina si asa mai departe. Cand esti in perfecta legalitate, este un drept. Dar cand ai niste probleme legate de siguranta, este o inconstienta. Legea este foarte permisiva in Romania din pacate, asa ca e plin de soferi care circula fara frane, fara lumini, fara directie, fara asigurare, ITP, asa ca anvelopele... sunt amanunte. Mai ales cand legea spune doar ca trebuie sa aiba peste 1 mm de grosime in profil. Pai la 1 mm ramas de carne pe anvelopa e sinucidere curata, daca prinzi o balta te duci ca pe gheata...

Soferul nu realizeaza ca anvelopele inseamna siguranta. Mai sunt niste prosti facuti gramada care spun: pe vremuri circulam 20 de ani cu acele anvelope Victoria sau Montana pe Dacia 1310, fie iarna, fie vara, nu era nicio problema, de ce sa pun acum doua seturi in functie de anotimp? Asa este, dar prostovanul de sofer care se zgarceste la anvelope nu e capabil sa gandeasca ca atunci avea el si inca 5 vecini masina, ca nu exista conceptul de aglomeratie, de ambuteiaj, de bara la bara. Acum la blocuri sunt cate 3 masini de apartament, locuri de parcare ioc, iar aglomeratia este cea care este. Nu mai zicem de masini, ca arareori prindeau peste 80 km/h... Iar cand se intampla sa mearga iarna si sa piarda controlul, ghici ce, nu murea nimeni, ca nu existau alte masini care sa vina pe contrasens, nu erau pietoni. Acum daca ti se sparge anvelopa, pierzi controlul, intri pe contrasens si maturi vreo 3 masini, ca la final sa bifezi vreo 6 morti.

Este atat de simplu sa iti dotezi masina cu anvelope cat de cat decente, incat este penibil si jenant sa umbli cu niste cotoroante. De exemplu, cauti pe PieseAuto.ro, fara sa dam link sa ziceti ca e reclama, anvelope de dimensiunea necesara. Si o sa gasesti preturi care incep de la 150 de lei/bucata. Sau tot acolo poti gasi pneuri bune, de calitate, cu DOT recent, dar second-hand, oricum mai bune decat sandalele pe care le ai pe masina. Asa ca daca tu stii ca anvelopele tale sunt indoielnice, schimba-le pana nu e prea tarziu. Uita-te la ele si daca sunt vechi, daca au crapaturi, daca sunt uzate, du-le la gunoi si pune ceva mai sigur. Un set complet cu siguranta este mai ieftin ca o inmormantare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei