AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

De ce nu le pasa soferilor romani de anvelopele masinii?

| 15-06-2019 10:54

 

De ce ii doare in fund pe soferii romani de anvelopele masinii?

Ajunge sa mergi pe jos 5 minute, oriunde in Bucuresti, ca sa te lamuresti despre cum stau lucrurile cu siguranta rutiera. Cel mai important lucru la o masina, cand vine vorba de siguranta, este anvelopa care te tine in contact cu asfaltul. Dupa care urmeaza franele, directia si altele. Cand privesti cu atentie cu ce sunt incaltate autoturismele care circula in Romania... intelegi de ce suntem campioni la accidente.

In aglomeratie, la semafor, opresc in coloana ca toata lumea. In stanga mea, o Skoda Fabia cu sticker pe luneta "Baby on board". Din obisnuinta, defect profesional, ma uit la anvelope. Sunt de iarna, sunt puse invers, cu sageata de sens spre spate, adica mult mai putin eficienta. Dar afara sunt 36 de grade, nu e iarna. Oricum sunt foarte uzate. Iar rotile de pe fata nu doar ca mai au maxim 1 mm carne, dar cea din dreapta care este spre mine cred ca are presiune sub 1 bar, e foarte lasata si flescaita. E doar un alt sofer din miile de soferi care circula in Romania pentru care anvelopele nu sunt importante, ca "sunt soferi buni ei" si "lor nu li se intampla accidente". E genul acela de sofer care circula probabil de 10 ani cu aceleasi anvelope de iarna, fie cald, fie rece, pana cand vor face buf ele singure.

Probabil doar 1-2% din toti soferii sunt cu adevarat interesati de anvelope. Adica se uita la teste, comparatii, dupa care cumpara in cunostinta de cauza. Aproximativ 20% sunt preocupati de anvelope, dar ii lasa pe specialisti sa se ocupe, adica lasa masina la un service de roti, aia pun ce vor ei, numai anvelope noi de iarna si de vara, oamenii platesc factura si cand li se spune iar sa le schimbe, o fac fara sa clipeasca. Insa restul de aproape 80% dintre soferi, pur si simplu... au durere in dos de acest aspect.

 

 

Nu, oamenii nu pot pricepe ca automobilul ala de o tona sau doua sta pe asfalt doar prin intermediul anvelopelor rotunde care ating solul pe o suprafata similara cu cea a 4 palme. Atat. Nu au senile masinile ca sa aiba contact mai mare, au roti. Daca acel contact mic cu solul nu este bun, masina se comporta aiurea si accidentul este sigur. E ca si cum ar merge in varf de munte femeile cu pantofi cu tocuri, se insira imediat si le aduni de pe jos. Sau e ca si cum ai vrea sa mergi prin noroi cu balerinii, la fel, aluneci, te pravalesti, dai cu fundul de noroi si faci accident. Acest lucru nu s-ar intampla daca ai avea bocanci, adica incaltarile care trebuie.

Sa fie vorba de bani? Adica nu am bani de niste anvelope noi, asa ca merg cu ce am pana face poc sau pana fac accident. Asta nu e o scuza pe care o poate invoca cineva, vreodata. A avea un autoturism implica niste cheltuieli: taxe, carburant, intretinere. Daca singura ta cheltuiala este cea cu carburantul, ca de restul nu ai bani, trebuie sa scapi urgent de masina si sa iti iei o bicicleta, poate de aia vei avea bani. Nu multi soferi inteleg ca a avea un automobil implica niste lucruri, nu poti sa te urci in ea si sa pleci daca nu prezinta siguranta. Sincer, chiar nu imi pasa de soferul cu Skoda Fabia mentionat mai sus, sau de familia lui. Daca omul e bou, treaba lui, si-o face cu mana lui. Dar acel dobitoc poate sa ii omoare pe altii in orice clipa, cand pune frana pe ploaie si se duce sanie in pietonii care traverseaza regulamentar. Nu exista scuza ca nu am bani de anvelope, nu sunt niste piese auto pe care le schimbi lunar sau anual. Niste anvelope te vor tine minimum 3-4 ani, uneori si mai mult. Nu cred ca nu gasesti banii necesari de niste anvelope in 4 ani de zile. Nu zice nimeni sa iei anvelope premium, dar unele decente sigur gasesti. Daca vrei, evident.

Romanii inca au ramas cu niste conceptii comuniste, foarte daunatoare. Nu degeaba Romania este campioana la accidente mortale, an dupa an, fara sa ne depaseasca nimeni in Europa. Nimeni! Omul crede ca e dreptul lui sa mearga cu masina, chiar daca are becurile arse la faruri, chiar daca nu are anvelope bune, chiar daca scoate fum ca la balamuc, chiar daca e plina de rugina si asa mai departe. Cand esti in perfecta legalitate, este un drept. Dar cand ai niste probleme legate de siguranta, este o inconstienta. Legea este foarte permisiva in Romania din pacate, asa ca e plin de soferi care circula fara frane, fara lumini, fara directie, fara asigurare, ITP, asa ca anvelopele... sunt amanunte. Mai ales cand legea spune doar ca trebuie sa aiba peste 1 mm de grosime in profil. Pai la 1 mm ramas de carne pe anvelopa e sinucidere curata, daca prinzi o balta te duci ca pe gheata...

Soferul nu realizeaza ca anvelopele inseamna siguranta. Mai sunt niste prosti facuti gramada care spun: pe vremuri circulam 20 de ani cu acele anvelope Victoria sau Montana pe Dacia 1310, fie iarna, fie vara, nu era nicio problema, de ce sa pun acum doua seturi in functie de anotimp? Asa este, dar prostovanul de sofer care se zgarceste la anvelope nu e capabil sa gandeasca ca atunci avea el si inca 5 vecini masina, ca nu exista conceptul de aglomeratie, de ambuteiaj, de bara la bara. Acum la blocuri sunt cate 3 masini de apartament, locuri de parcare ioc, iar aglomeratia este cea care este. Nu mai zicem de masini, ca arareori prindeau peste 80 km/h... Iar cand se intampla sa mearga iarna si sa piarda controlul, ghici ce, nu murea nimeni, ca nu existau alte masini care sa vina pe contrasens, nu erau pietoni. Acum daca ti se sparge anvelopa, pierzi controlul, intri pe contrasens si maturi vreo 3 masini, ca la final sa bifezi vreo 6 morti.

Este atat de simplu sa iti dotezi masina cu anvelope cat de cat decente, incat este penibil si jenant sa umbli cu niste cotoroante. De exemplu, cauti pe PieseAuto.ro, fara sa dam link sa ziceti ca e reclama, anvelope de dimensiunea necesara. Si o sa gasesti preturi care incep de la 150 de lei/bucata. Sau tot acolo poti gasi pneuri bune, de calitate, cu DOT recent, dar second-hand, oricum mai bune decat sandalele pe care le ai pe masina. Asa ca daca tu stii ca anvelopele tale sunt indoielnice, schimba-le pana nu e prea tarziu. Uita-te la ele si daca sunt vechi, daca au crapaturi, daca sunt uzate, du-le la gunoi si pune ceva mai sigur. Un set complet cu siguranta este mai ieftin ca o inmormantare.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Contract vânzare cumpărare auto gratuit. Asta trebuie să faci dacă vinzi sau cumperi o mașină
18/07/2019 21:36

 Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un autoturism, ai nevoie de contractul de vanzare-cumpărare, fişa de inmatriculare şi alte documente. Există, intr-adevăr, oameni care se ocupă de aceste servi ...

Platforma Monitorul Preţurilor carburanţilor a înregistrat 180.000 de căutări în primele zile după lansare
18/07/2019 16:49

 În primele două săptămani, cele mai căutate sortimente au fost benzina standard (59.930) şi motorina standard (54.932), ambele reprezentand 64% din căutări, iar restul sortimentelor - motorin ...

Folii auto autorizate. Cum trebuie să le montezi ca să nu încalci Codul Rutier 2019
18/07/2019 15:55

 Foliile de protecţie solară sunt utile, dar dacă nu le aplici pe cele legale, s-ar putea să ai mari probleme cu oamenii legii. E bine de ştiut că, pe langă partea estetică, acestea filtrează o bu ...

Preţul mediu al autovehiculelor ar putea creşte cu 2,6%
18/07/2019 12:41

Preţul mediu al autovehiculelor pe piaţa europeană va creşte cu 2,6% in perioada 2019 - 2020, in timp ce inmatriculările de maşini noi vor consemna un recul de 3,1%, estimează experţii Euler Hermes, int ...

Previziuni sumbre: Sectorul auto suferă din cauza reglementărilor, inovaţiilor perturbatoare şi incertitudinilor
18/07/2019 11:58

 Vanzările de vehicule noi uşoare ar trebui să scadă in SUA (-2% pană la 16,8 milioane de unităţi), din cauza finanţării mai puţin susţinute şi a unei concurenţe sporite cu piaţa second-hand ...

Atenție, șoferi! CCR a decis - Modificările din legea privind radarele de pe drumurile publice, neconstituționale
10/07/2019 16:18

CCR a declarat neconstitutionale prevederile din modificările legislative privind amplasarea radarelor pe vehiculele politiei pe drumurile publice, in urma reexaminării. Astfel, judecătorii au admis partial ...

Ce să ai în vedere când pleci cu mașina pe distanțe mari
09/07/2019 11:39

 Masina este probabil cea mai comodă variantă de a te deplasa oriunde, atat zilnic, pană la serviciu, cat si ocazional, cand pleci in vacantă. Cand urmează să conduci pe distante mai mari, de cateva ...

VIDEO-   PARCARI NEREUSITE
09/07/2019 10:26
Topul celor mai bine vandute SUV-uri din Romania in primele luni ale anului 2019
08/07/2019 13:36

 SUV-urile continua sa fie la moda in Romania, iar vanzarile inregistrate in prima parte a anului confirma acest lucru. Raportul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) pentru l ...