AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

De ce nu le pasa soferilor romani de anvelopele masinii?

| 15-06-2019 10:54

 

De ce ii doare in fund pe soferii romani de anvelopele masinii?

Ajunge sa mergi pe jos 5 minute, oriunde in Bucuresti, ca sa te lamuresti despre cum stau lucrurile cu siguranta rutiera. Cel mai important lucru la o masina, cand vine vorba de siguranta, este anvelopa care te tine in contact cu asfaltul. Dupa care urmeaza franele, directia si altele. Cand privesti cu atentie cu ce sunt incaltate autoturismele care circula in Romania... intelegi de ce suntem campioni la accidente.

In aglomeratie, la semafor, opresc in coloana ca toata lumea. In stanga mea, o Skoda Fabia cu sticker pe luneta "Baby on board". Din obisnuinta, defect profesional, ma uit la anvelope. Sunt de iarna, sunt puse invers, cu sageata de sens spre spate, adica mult mai putin eficienta. Dar afara sunt 36 de grade, nu e iarna. Oricum sunt foarte uzate. Iar rotile de pe fata nu doar ca mai au maxim 1 mm carne, dar cea din dreapta care este spre mine cred ca are presiune sub 1 bar, e foarte lasata si flescaita. E doar un alt sofer din miile de soferi care circula in Romania pentru care anvelopele nu sunt importante, ca "sunt soferi buni ei" si "lor nu li se intampla accidente". E genul acela de sofer care circula probabil de 10 ani cu aceleasi anvelope de iarna, fie cald, fie rece, pana cand vor face buf ele singure.

Probabil doar 1-2% din toti soferii sunt cu adevarat interesati de anvelope. Adica se uita la teste, comparatii, dupa care cumpara in cunostinta de cauza. Aproximativ 20% sunt preocupati de anvelope, dar ii lasa pe specialisti sa se ocupe, adica lasa masina la un service de roti, aia pun ce vor ei, numai anvelope noi de iarna si de vara, oamenii platesc factura si cand li se spune iar sa le schimbe, o fac fara sa clipeasca. Insa restul de aproape 80% dintre soferi, pur si simplu... au durere in dos de acest aspect.

 

 

Nu, oamenii nu pot pricepe ca automobilul ala de o tona sau doua sta pe asfalt doar prin intermediul anvelopelor rotunde care ating solul pe o suprafata similara cu cea a 4 palme. Atat. Nu au senile masinile ca sa aiba contact mai mare, au roti. Daca acel contact mic cu solul nu este bun, masina se comporta aiurea si accidentul este sigur. E ca si cum ar merge in varf de munte femeile cu pantofi cu tocuri, se insira imediat si le aduni de pe jos. Sau e ca si cum ai vrea sa mergi prin noroi cu balerinii, la fel, aluneci, te pravalesti, dai cu fundul de noroi si faci accident. Acest lucru nu s-ar intampla daca ai avea bocanci, adica incaltarile care trebuie.

Sa fie vorba de bani? Adica nu am bani de niste anvelope noi, asa ca merg cu ce am pana face poc sau pana fac accident. Asta nu e o scuza pe care o poate invoca cineva, vreodata. A avea un autoturism implica niste cheltuieli: taxe, carburant, intretinere. Daca singura ta cheltuiala este cea cu carburantul, ca de restul nu ai bani, trebuie sa scapi urgent de masina si sa iti iei o bicicleta, poate de aia vei avea bani. Nu multi soferi inteleg ca a avea un automobil implica niste lucruri, nu poti sa te urci in ea si sa pleci daca nu prezinta siguranta. Sincer, chiar nu imi pasa de soferul cu Skoda Fabia mentionat mai sus, sau de familia lui. Daca omul e bou, treaba lui, si-o face cu mana lui. Dar acel dobitoc poate sa ii omoare pe altii in orice clipa, cand pune frana pe ploaie si se duce sanie in pietonii care traverseaza regulamentar. Nu exista scuza ca nu am bani de anvelope, nu sunt niste piese auto pe care le schimbi lunar sau anual. Niste anvelope te vor tine minimum 3-4 ani, uneori si mai mult. Nu cred ca nu gasesti banii necesari de niste anvelope in 4 ani de zile. Nu zice nimeni sa iei anvelope premium, dar unele decente sigur gasesti. Daca vrei, evident.

Romanii inca au ramas cu niste conceptii comuniste, foarte daunatoare. Nu degeaba Romania este campioana la accidente mortale, an dupa an, fara sa ne depaseasca nimeni in Europa. Nimeni! Omul crede ca e dreptul lui sa mearga cu masina, chiar daca are becurile arse la faruri, chiar daca nu are anvelope bune, chiar daca scoate fum ca la balamuc, chiar daca e plina de rugina si asa mai departe. Cand esti in perfecta legalitate, este un drept. Dar cand ai niste probleme legate de siguranta, este o inconstienta. Legea este foarte permisiva in Romania din pacate, asa ca e plin de soferi care circula fara frane, fara lumini, fara directie, fara asigurare, ITP, asa ca anvelopele... sunt amanunte. Mai ales cand legea spune doar ca trebuie sa aiba peste 1 mm de grosime in profil. Pai la 1 mm ramas de carne pe anvelopa e sinucidere curata, daca prinzi o balta te duci ca pe gheata...

Soferul nu realizeaza ca anvelopele inseamna siguranta. Mai sunt niste prosti facuti gramada care spun: pe vremuri circulam 20 de ani cu acele anvelope Victoria sau Montana pe Dacia 1310, fie iarna, fie vara, nu era nicio problema, de ce sa pun acum doua seturi in functie de anotimp? Asa este, dar prostovanul de sofer care se zgarceste la anvelope nu e capabil sa gandeasca ca atunci avea el si inca 5 vecini masina, ca nu exista conceptul de aglomeratie, de ambuteiaj, de bara la bara. Acum la blocuri sunt cate 3 masini de apartament, locuri de parcare ioc, iar aglomeratia este cea care este. Nu mai zicem de masini, ca arareori prindeau peste 80 km/h... Iar cand se intampla sa mearga iarna si sa piarda controlul, ghici ce, nu murea nimeni, ca nu existau alte masini care sa vina pe contrasens, nu erau pietoni. Acum daca ti se sparge anvelopa, pierzi controlul, intri pe contrasens si maturi vreo 3 masini, ca la final sa bifezi vreo 6 morti.

Este atat de simplu sa iti dotezi masina cu anvelope cat de cat decente, incat este penibil si jenant sa umbli cu niste cotoroante. De exemplu, cauti pe PieseAuto.ro, fara sa dam link sa ziceti ca e reclama, anvelope de dimensiunea necesara. Si o sa gasesti preturi care incep de la 150 de lei/bucata. Sau tot acolo poti gasi pneuri bune, de calitate, cu DOT recent, dar second-hand, oricum mai bune decat sandalele pe care le ai pe masina. Asa ca daca tu stii ca anvelopele tale sunt indoielnice, schimba-le pana nu e prea tarziu. Uita-te la ele si daca sunt vechi, daca au crapaturi, daca sunt uzate, du-le la gunoi si pune ceva mai sigur. Un set complet cu siguranta este mai ieftin ca o inmormantare.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, # 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 31.10.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ, Descrierea comercială, Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.), Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 13 - Teren arabil situat în extravilanul satului Pădureni, oraşul Mărăşeşti, jud. Vrancea, Sp teren: 2121 mp, neîmprejmuit, învecinat cu drum, teren proprietatea primăriei și proprietatea Melinte Maria pe două laturi, utilități, pretabil pentru activități agricole și posibil construcții rezidențiale. Amplasat în cvartal 36, parcela 186, CF nr. 750/N a loc. Mărăşeşti, jud. Vrancea (nr. C.F. nou 52359/oraş Mărăşeşti), având nr. cds. 918N. 76000 lei, 13000 lei. Activ 25 - Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat), Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat îndosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338). 42700 lei, 17080lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 30.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 30.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon. Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; # 0232/243864, 0755132473, 0758049904 Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Anunţ important de la Ministerul Comunicaţiilor: Aplicaţiile de ridesharing Uber şi Bold au primit aviz
16/10/2019 15:33

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, anunţă că două platforme digitale de transport au fost autorizate miercuri, 16 octombrie. "Astazi, 16.10.2019, Ministerul Comunicatiilor si Societatii In ...

„Traficul cotidian n-ar trebui să prezinte riscurile pe care a ajuns să le presupună mersul cu maşina în România!”
16/10/2019 12:34

 * susţine Bogdan Marişca, head trainer „Ford Driving Skills For Life” Ford Romania a ales pentru a doua oară Iaşul ca gazdă a evenimentului „Ford Driving Skills For Life”, su ...

Autorităție germane susțin că Mercedes ar fi manipulat datele privind emisiile, în cazul a sute de mii de mașini
07/10/2019 08:19

 Producătorul auto Daimler se confruntă cu intrebări legate de posibile manipulări ilegale ale datelor legate de emisiile diesel, mai ales in ceea ce priveste popularele camionete Mercedes-Benz Sprinte ...

  POLIŢIŞTII LOCALI NU MAI AU  NICI O PUTERE IN TRAFIC. VEZI DE CE?
24/09/2019 21:00

 Mare atenţie, şoferi! Poliţiştii locali nu au dreptul să vă oprească in trafic şi să vă sancţioneze. Aceasta este doar treaba poliţiştilor de la Rutieră, iar dacă agenţii locali incearcă ...

Americanii au testat un aparat nemaiîntâlnit. Construit de Boeing VIDEO
21/09/2019 19:33

 În statul american Illinois a avut a decolat pentru prima dată o dronă de alimentare in aer. Boeing MQ-25 Stingray s-a desprins de la sol, s-a ridicat in aer si, după două ore, a aterizat lin si ...

Motivele pentru care tinerii eșuează la examenul auto
21/09/2019 10:03

 Cercetarea făcută de Hippo Leasing relatează motive clare pentru care, in special, tinerii esuează la examenul auto. În topul listei sunt conditiile de sigurantă, ceea ce provoacă lipsa de con ...