Echipamente esentiale care le lipsesc politistilor rutieri din Romania

politia  83000400

Dimensiune font:

| 06-01-2019 11:32

 Pana si politistii recunosc ca ministerul lor nu prea investeste in dotarea si pregatirea organelor. Cel putin, nu in cei de la Rutiera care pana nu demult umblau cu Dacii vintage sau Logane ruginite, cu pistoale Carpati in toc, capabile sa traga dupa colt. In afara de o statie si un girofar, alte echipamente nu mai exista. Asa ca poate nu e rau sa ne luam dupa altii mai bogati si mai inteligenti ca noi, romanii.

Ai dreptate, Romania nu este o tara, ca Statele Unite ale Americii, in care mor 2-3 agenti de politie pe zi in timpul serviciului. Nu este o tara in care oamenii sa fie dotati cu arme de foc, iar incidentele dintre politisti si civili sunt rare. Mai un politist luat la pumni, mai un altul scuipat, iar pe altul il fugaresc satenii cu furcile. Extrem de rare sunt cazurile in care politistii si-au pierdut viata in urma unui conflict cu alte persoane pe care au incercat sa le sanctioneze. Insa politistii din Romania, mai ales cei rutieri, nu sunt in stare nicicum sa aiba parte de un respect mai mare din partea civililor. De ce oare?

Pai cum este sa te opreasca un echipaj cu autospeciala Polo, din lotul proaspat cumparat de MAI, dar cu un bec la far ars, ca sa-ti dea tie amenda ca nu-ti merge un stop pe frana? Sau cum sa fii oprit de un MCV ruginit, din lotul acela celebru de 80.000 de Euro/bucata, cu anvelopele cu sarmele iesite, lovit pe toate partile, cu parbrizul crapat, ca sa-ti ia talonul ca ai ITP-ul expirat de 2 zile? Sunt cazuri reale, de care speram sa scapam in curand.

Este o realitate ca politistii din Romania nu prea au parte de echiparea meritata. Romania s-ar putea sa fie la coad clasamentului in ceea ce priveste dotarea, pregatirea si echiparea moderna, atat a agentilor, cat si a autospecialelor. Poate daca politistii ar fi mai echipati si pregatiti, soferii ar incepe sa le stie de frica si sa-i respecte. Evident, daca legea ar fi si de partea lor si ar avea cu adevarat niste puteri suplimentare... Poate ca atunci nu s-ar mai trezi vreun zmeu de bani gata sa il ia pe capota pe un polisti, nu?

E totusi destul de greu in Romania sa echipezi corespunzator toate structurile. In Statele Unite, de exemplu, un politist de patrula are atributii si de circulatie, dar si de interventie, motiv pentru care este echipat complet, inclusiv cu arme automate, scut anti-glont, echipament balistic, computer cu interogare directa si asa mai departe. In schimb, Rutiera de la noi face doar actiuni cu privire la participantii la trafic. Chiar si asa, parca le lipsesc niste lucruri esentiale.

1. Arme neletale

 
 

Jandarmeria romana are arme neletale de ultima generatie. Dar nu ar strica si politistii rutieri sa aiba macar niste pistoale de tip taser, adica cu electrosoc. Mai tineti minte cazul in care un smecheras cu bani, s-a baricadat intr-un Porsche Macan, in timp ce era inconjurat de 50 de politisti care nu stiau ce sa faca si se invarteau in jurul sau ca pisica in jurul conservei? Pana la urma, intr-un superb exces de zel, un politist l-a amenintat cu pistolul letal din dotare, de parca prezenta vreun pericol. Legile din Romania sunt de rahat, daca ii spargi omului geamul si il iei pe sus, te acuza de vandalism proprietarul, ca asa sunt protejati politistii cand isi fac treaba... Nu mai bine erau oamenii dotati cu un Taser si dupa ce l-a luat pe capota pe politist il trimiteau colegii lui in lumea celor 40.000 de Volti? Sau multe alte cazuri de soferi recalcitranti si violenti, carora nu merge sa le tragi un glont in picior, dar o scurta aroma de curent, parca ar merge... De ce nu exista Tasere in dotarea politiei romane? Pentru ca s-ar complica lucrurile si legea, dar si metodologia de folosire, ar trebui schimbate. E prea complicat pentru MAI, nu se baga...

Dotari politie

2. Bastoane telescopice

Celebrele "Casse-Tete" de odinioara au devenit o arma neletala obligatorie in dotarea multor politisti din lume. Adica au inlocuit batranul pulan greu si mare cu un baston telescopic. Insa, pe langa scopul primar de auto-aparare si detinerea controlului asupra unei persoane violente, acest baston mai are un avantaj urias: sparge geamurile masinilor. Fie ca e vorba de o masina stationata din care soferul le arata organelor degetul mijlociu, fie ca e vorba de o masina cu portierele blocate, dar cuprinsa de flacari, politistului ii trebuie neaparat ceva ca sa sparga geamurile masinilor. Ei bine, in prezent, toti politistii din lume au o asemenea scula sau una specializata, un fel de punctator. Dar politistii romani cum pot sparge geamurile masinilor ca sa salveze vieti? Simplu: nu le sparg ca sunt acuzati de pagube materiale, iar daca e cu adevarat nevoie, cauta cricul in portbagajul autospecialei si il arunca in geam.

Dotari politie

3. Echipaje canine

Da, chiar este nevoie de echipaje canine in Romania. Sunt si acum, dar la alte structuri, jandarmerie, criminalistica, etc. De ce nu exista, la fiecare 20 de autospeciale normale, una de tip K9? Una cu caini special antrenati sa ii prinda pe cei care incearca sa fuga. Sau si cu niste caini specializati pe identificarea substantelor ilegale. Sambata seara, actiune de combatere a soferilor care conduc bauti, etilotestul arata zero, dar omul e clar drogat. Nu mai bine il inviti afara si bagi un caine in masina care sa gaseasca resturile de iarna, coca, hero sau alte mizerii, astfel incat sa il trimiti pe om la bulau? Aici, din pacate, intervine legea romaneasca extrem de proasta. Romanii nu sunt pregatiti sa fie muscati de un caine, chiar daca il ataca pe un politist cu doua sabii in mana sau cu o arma letala. Pur si simplu nu ai voie sa fii muscat de caine, chiar daca esti terorist. Ca daca te musca un caine de politie, risti sa te imbolnavesti grav, iar un avocat bun abia asteapta sa te apere ca sa te faca bogat de pe urma ministerului. Asa ca lasam cainii doar la intimidare momentan, in pozele de pe Facebook de preferat.

Dotari politie

4. Banda cu tepi

Exista vreo banda cu tepi in dotarea oricarui echipaj de politie rutiera din Romania? Nu cred. Au fost multe cazuri in care hoti de masini, urmariri, talhari, si-au pierdut urma de politisti pe autostrada. S-au organizat baraje fara efect, ca autospecialele au fost puse astfel incat sa poata trece infractorul, sa nu cumva sa zgarie masina. Nu mai bine acele vehicule care incearca sa fuga de lege erau oprite cu niste benzi cu tepi, asa cum se intampla in Germania, SUA, Elvetia, Franta, Italia, Austria si oricare alta tara civilizata? Nu si in Romania. Pai cum iti permiti tu, ca echipaj de politie, sa opresti un talhar care fuge cu bijuterii de aur in valoare de 850.000 de Euro, spargandu-i anvelopele? Pai omul si-a pus pe masina Michelin Pilot Sport din alea scumpe si te va da in judecata pentru daune materiale. Si politistii care l-au oprit si l-au arestat, probabil si subunitatea, va trebui sa vina cu vreo 3000 de lei sa achite anvelopele. Ca asa este in Romania...

Dotari politie

5. Camere video de corp

In 2016 a inceput un proiect-pilot prin care politistii erau dotati cu camere video pe corp care inregistreaza contactul cu o persoana oprita in trafic. Cum a venit pilotul asa a si disparut. Camerele salveaza vieti si lamuresc pe toata lumea cum sta treaba, fie ca e vorba de judecator, procuror, victima si asa mai departe. E timpul sa lasam prostiile si sa echipam absolut orice politist rutier din Romania cu asemenea camere care inregistreaza in permanenta. Asa scapam de cazul BOUreanu filmat din unghiul gresit, de luarea de mita, de acuzatii false si de zmei care cred ca ii pot intimida pe oamenii legii. Ii spui omului ca este inregistrat in momentul opririi si gata. Este atat de usor, mai ales ca nu vorbim de o incalcare a legii...

Dotari politie

Ar mai fi cateva lucruri pe care politistii romani nu le au. Cum ar fi niste uniforme mai din secolul nostru, veste anti-glont, arme letale de putere, autospeciale care sa aiba peste 90 cp, notiunea manevrei PIT de oprire a unui fugar, reflector de mare putere si asa mai departe. Sunt multe lucruri care pot face parte din echiparea politistilor si care pot salva vieti. Dar, in acelasi timp, totul se rezuma la mai mult de atat. Bani ar fi, legi nu sunt. Degeaba dotezi politistii cu pistoale Glock noi, daca legea nu le da voie sa le foloseasca. Degeaba le pui in portbagaje la Polo-uri cate o banda cu tepi, daca legea nu le permite sa opreasca vehiculele spargandu-le pneurile. Si degeaba le dai politistilor o flota de Renault Megane RS ca sa prinda infractorii, daca ii dor ochii de la mers toata ziua cu becul de la benzina aprins... Idei sunt, bani sunt, legi nu sunt deloc.

Dotari politie

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei