Top 5 mărci auto care se devalorizează cel mai rapid. Cum se calculează deprecierea maşinilor

auto  7600

Dimensiune font:

| 30-05-2022 08:34

 Deprecierea autoturismelor reprezintă diferența dintre prețul pe care l-ați plătit pentru mașină și valoarea acesteia atunci când o vindeți. Astfel, după ce părăsiți reprezentanța în noua mașină, aceasta pierde imediat o parte considerabilă din prețul său de vânzare cu amănuntul.

Totuşi, deși valoarea mașinii continuă să se degradeze în timp, unele modele se depreciază mai repede. Având în vedere acest lucru, carVertical a realizat unele cercetări pentru a afla care mărci auto pierd cel mai mult din valoare, aducând explicaţii privind deprecierea autoturismelor și valoarea reziduală.

"Dacă ați cumpărat o mașină cu 100.000 dolari și apoi ați vândut-o cu 20.000 dolari, după 10 ani, mașina s-a depreciat cu 80%. Asta ar însemna că valoarea sa reziduală este de 20%.

În timp ce kilometrajul și vârsta sunt doi factori care influențează prețul vehiculului, diferitele mărci auto își pierd valoarea în ritmuri diferite. În general, camionetele, SUV-urile pe șasiu de camionetă și mașinile sport își păstrează cea mai mare valoare", potrivit specialistilor auto de la carVertical.

 

Ce este valoarea reziduală

 

Valoarea reziduală este o măsură esențială atunci când se dorește achiziționarea unui vehicul nou în leasing. Dacă două modele costă la fel, dar se estimează că vor avea o valoare reziduală diferită în câțiva ani, plățile lunare vor fi, de asemenea, diferite.

În cazul în care cumpărați o mașină cu o valoare reziduală bună, o veți putea vinde la un preț mai mare în comparație cu modelele care se depreciază mai rapid. 

Pentru a identifica mărcile auto care se depreciază cel mai mult, carVertical a analizat peste 72 de milioane de unități de date între 2019 și 2022 în SUA, Europa și Australia.

 

Top 5 mărci auto cu cea mai bună valoare reziduală

 

 

top masini valoare reziduala

 

1. Porsche (-64,4%)

Deși Porsche fabrică mașini sport, modelele sale sunt suficient de practice pentru condusul zilnic. 911 este probabil una dintre cele mai emblematice mașini din istoria automobilelor, cu un număr uriaș de fani. Nu e de mirare că cererea sa depășește oferta. Mașinile Porsche sunt fiabile, durabile și au un aspect distins, care atrage clienții.

Cu toate acestea, cele mai recente modele de Porsche, cum ar fi Cayenne și Panamera, au de obicei o valoare reziduală mai mică decât 911.

2. Jeep (-84,4%)

Mașinile Jeep sunt cunoscute pentru durabilitatea și înalta lor performanță, atât pe asfalt, cât și pe drumuri de pământ. Deși costurile de întreținere pot fi peste medie și nu oferă o economie bună de combustibil, Jeep are clienți loiali care ignoră aceste lucruri. 

Wrangler este unul dintre cele mai populare modele de Jeep, al cărui design clasic nu s-a schimbat prea mult de la lansarea sa inițială în anii ’80. Jeep oferă 10 versiuni diferite de Wrangler, astfel încât chiar și cei mai pretențioși șoferi își pot găsi modelul preferat. Alimentat de motoarele V6 și V8, Wrangler este cu siguranță o mașină care vă va ajuta să supraviețuiți chiar și în cele mai dure condiții.

3. Mini (-85,5%)

Soluțiile de inginerie solide, designul elegant și un interior de calitate premium au făcut din MINI o legendă. MINI a fost introdus pentru prima dată în 1959 și a fost prima mașină mică cu tracțiune față la acea vreme. De la începutul istoriei sale, MINI a oferit vehicule cu calități de mașini de curse, care au un aspect distinct și sunt distractiv de condus.

Mașinile MINI au fost întotdeauna populare în rândul celebrităților și au avut apariții notabile în filme și seriale TV, crescând popularitatea și reputația mărcii și mai mult.

4. Land Rover (-86,3%)

Land Rover oferă SUV-uri din clasa premium, care combină un design interior de lux și soluții tehnologice cu calități specifice vehiculelor de teren. Range Rover, Discovery și Defender sunt mașini pentru cumpărătorii cu aspirații, având un preț piperat. Deși mulți proprietari nu folosesc niciodată la maximum capacitatea de tracțiune integrală a Land Rover, mașina în sine este un simbol al statutului și bogăției. Chiar și Regina Elisabeta are un Land Rover. De fapt, unii estimează că a deținut în timpul domniei sale în jur de 30 de mașini Land Rover, susținând unul dintre cei mai renumiți producători britanici de mașini.

5. Jaguar (-86,7%)

La fel ca alte mașini din această listă, mașinile Jaguar sunt elegante, luxoase și atractive. Deși mașinile Jaguar nu au fost considerate fiabile timp de mulți ani, ultimele modele demonstrează că criticii se înșală.

Jaguar a devenit renumit pentru fabricarea de mașini sport și sedanuri de lux, dar recent a intrat pe piața SUV-urilor și a VE-urilor pentru a-și extinde gama.

Unele dintre primele modele de Jaguar (cum ar fi modelul XJ13 din 1966) costă milioane de dolari, dar puteți găsi modele rulate chiar și pentru câteva mii. Când cumperi un Jaguar, plătești pentru marcă. Chiar și mașinile Jaguar rulate pot fi scumpe, crescând valoarea reziduală globală a mărcii.

 

Top 5 mărci auto care se depreciază cel mai mult

 

 

top masini care se depreciaza

 

Dacă cumpărați un Chrysler nou, valoarea acestuia va scădea la 3,2% în 25 de ani, devenind astfel cea mai depreciată marcă auto din lista noastră. De-a lungul anilor, Chrysler a emis multe rechemări și a primit o mulțime de reclamații de la clienți.

Cele mai recente modele Chrysler par să aibă mai puține probleme, dar este posibil să dureze ceva timp până când clienții vor reveni. Nu e de mirare că mașinile Chrysler au o valoare reziduală scăzută și nu sunt populare pe piața vehiculelor rulate.

2. Audi (-96,2%)

Deși Audi este una dintre cele mai respectate mărci auto germane, mașinile sale se depreciază rapid. Audi oferă șoferilor soluții de inginerie premium, dar costurile lor de întreținere sunt mai mari decât cele ale modelelor mai tradiționale. Pe piața autovehiculelor rulate, clienții caută adesea să economisească bani și, de obicei, nu sunt dispuși să plătească pentru luxul pe care îl pot oferi modelele mai scumpe.   Dacă apreciați experiența excelentă de condus și calitatea ridicată, ar trebui cu siguranță să alegeți Audi. Cu toate acestea, este mai înțelept să cumpărați un Audi nou cu garanție decât să investiți o sumă mare de bani din propriul buzunar pentru reparații.

3. Seat (-95,8%)

Seat are multe piese comune cu Volkswagen, ceea ce o face o marcă de încredere și apreciată. În plus, mașinile Seat sunt mai accesibile și mai ieftin de reparat, ceea ce le face atractive pentru șoferii începători.

În ciuda tuturor acestor lucruri, în final, mașinile Seat ating o valoare reziduală scăzută de 4,2% (la vârsta de 29 de ani). De ce se depreciază atât de mult mașinile Seat? Dacă veți compara modele Seat, precum Ibiza, cu concurenții lor direcți, cum ar fi Peugeot 208 sau Citroen C4, veți observa că mașinile Seat sunt un pic mai conservatoare și mai puțin elegante.

Este o alegere bună pentru cineva care caută să economisească bani, dar nu este o mașină care iese în evidență pe stradă.

4. Skoda (-95%)

Skoda este o altă marcă din această listă care aparține grupului Volkswagen. Cu toate acestea, modelele sale sunt mai ieftine și, de obicei, au o valoare reziduală mai mică. Deși nu sunt cele mai atractive mașini de pe piață, Skoda și-a câștigat reputația de mașină de familie fiabilă.

Ca și în cazul Seat, valoarea reziduală scăzută a Skoda are mai mult de-a face cu lipsa de entuziasm decât cu calitatea. Acestea fiind spuse, deși valoarea mașinilor Škoda scade semnificativ de-a lungul anilor, cumpărarea uneia rulate este o adevărată afacere.

5. Infiniti (-94,7%)

Infiniti este considerată o marcă de mașini premium, dar nu este la fel de prestigioasă ca Mercedes-Benz sau Lexus. Cererea de modele Infiniti rulate este scăzută, ceea ce duce la o depreciere rapidă. Experții auto susțin adesea că Infiniti nu și-a găsit identitatea și o numesc deseori „marcă de lux aspirantă”.

 

Vehiculele rulate ating cea mai mică valoare în etape diferite

 

 

varsta la care masina atinge cea mai mica valoare

 

Vârsta medie la care vehiculele ating cea mai mică valoare reziduală este de 20-23 de ani. Cu toate acestea, acest lucru variază semnificativ de la o marcă la alta.

Porsche și MINI costă cel mai puțin când au o vechime de 15 ani. După ce ating acest prag, valoarea lor începe să crească din nou. Suzuki, Isuzu, Kia și Dacia se află în partea opusă a spectrului — acestea ating cea mai scăzută valoare la vârsta de 30 de ani.

 

De ce mașinile rulate au o valoare diferită

 

Specialistii auto au luat drept exemplu Toyota și BMW. Mașinile Toyota ating cea mai mică valoare la vârsta de 19 ani, în timp ce BMW-urile o ating la 21 de ani. Toyota are o valoare reziduală de 11,3% (-88,7%), iar BMW de 6,2% (-93,8%). Ce factori cauzează aceste diferențe?

BMW și alte mărci de vehicule de lux au de obicei caracteristici și îmbunătățiri tehnologice pe care cumpărătorii de vehicule rulate nu le apreciază. Dacă îți poți permite un BMW, un Mercedes-Benz sau un Land Rover nou, probabil dorești tot luxul și toate inovațiile pe care le poți obține.

O persoană care caută un vehicul rulat acordă prioritate prețului și costurilor de întreținere în raport cu caracteristicile.

Toyota are o bază de consumatori mult mai mare decât BMW, deoarece oferă mașini accesibile și fiabile. De-a lungul anilor, Toyota și-a construit o bună reputație în rândul șoferilor: vehiculele sale nu se strică des, iar costurile de întreținere sunt relativ scăzute.

 

Cum se calculează deprecierea autoturismelor

 

În timp ce prezicerea valorii unei mașini noi după trei ani este relativ ușoară, lucrurile se complică când trecem de pragul de zece ani. Puteți găsi o varietate de calculatoare de depreciere auto online, cu toate acestea ar trebui să le folosiți cu precauție.

Producătorii de autovehicule au de obicei o selecție vastă de modele și toate ating cea mai scăzută valoare la viteze diferite. Acest lucru depinde de un număr de factori, inclusiv costurile de întreținere, motorul, fiabilitatea, gradul de satisfacție a clienților și câte unități dintr-un anumit model au fost produse în total.

Iată un exemplu clasic. În anii ’90, BMW a fabricat doar 891 unități de M5 E39 Touring. 20 dintre ele aveau un nume special, Elekta, și au fost construite pentru piața italiană. Alimentate de un motor de 3,8 litri cu 335 CP, modelele Elekta au primit, de asemenea, o vopsea specială și un design interior deosebit.

Găsirea unei Elekta rulate astăzi este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân și ar trebui să fiți gata să cheltuiți nu mai puțin de 100.000 $ pentru a o parca în garaj.

În timp ce majoritatea mașinilor își pierd valoarea de-a lungul anilor, unele modele precum Elekta devin mai populare și chiar costă mai mult decât în ziua în care au părăsit fabrica. Dacă vă cumpărați o mașină obișnuită, aceasta va ajunge, probabil, într-un depozit de deșeuri în 20-30 de ani.

Cu toate acestea, un Porsche sau un Jaguar va avea o viață mult mai lungă și chiar poate fi o investiție bună pe termen lung.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:42

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Ryanair anunță sfârșitul călătoriilor low-cost cu avionul. Cu cât se vor scumpi biletele în perioada următoare
03/07/2022 21:51

Seful companiei aeriene irlandeze Ryanair, Michael O'Leary, a declarat, intr-un interviu pentru Financial Times, că pretul biletelor companiei este nesustenabil de scăzut, iar compania aeriană low-cost va cr ...

Obiectul care devine obligatoriu în toate maşinile din 6 iulie 2022. Motivul deciziei luate de autorităţi
03/07/2022 19:34

 Schimbări importante pentru posesorii de autovehicule. Autoritătile din Europa au luat o decizie care se aplică tuturor modelelelor noi de autoturisme, camioane, autobuze si vehicule comerciale inmatri ...

Cum scoți aerul fierbinte din mașină în doar 20 de secunde. Trucul care vine direct de la chinezi
03/07/2022 10:23

Care este metoda potrivită pentru răcirea masinii pe caniculă? Valul de căldură din această perioadă din Romania ii pune la grea incercare in special pe soferi. Poti să scapi de aerul fierbinte din auto ...

Noi proprietari la uzina Ford din Craiova. Urmează o investiție de 490 de milioane de euro
02/07/2022 11:54

Transferul de proprietate de la fabrica Ford Craiova a fost finalizat, iar noua companie se numeste Ford Otosan Craiova. Noii proprietari anuntă o investitie de 490 de milioane de euro la fabrica din Oltenia, ...

Cum răcorești mașina fără să pornești aerul condiționat. Șoferii trebuie să afle acest truc
30/06/2022 09:18

În timpul lunilor de vară, pe măsură ce temperaturile cresc si ating pragul caniculei, iar soarele este mai puternic ca oricand, orice drum cu autoturismul incepe cu cateva minute bune de chin. Scaunul ...

Codul rutier ciopârțit în parlament. Cum este încadrată
29/06/2022 11:57

Codul rutier urmează să fie “imblanzit”, la nici jumătate de an după ce au fost inăsprite regulile. O parte dintre măsurile apărute la inceputul anului urmează să fie modificate sau chiar s ...

4 cele mai comune greșeli comise de cumpărătorii de mașini second hand
28/06/2022 21:23

 O masină este adesea, după casă sau apartament, a doua cea mai scumpă achizitie din viata noastră. Dar, spre deosebire de case, masinile sunt o investitie proastă – se depreciază puternic in ...

Șoferii care încalcă legea identificați și sancționați automat printr-un sistem cu sute de camere și radare. De ce nu poate funcționa în acest moment
27/06/2022 12:14

În urmă cu o lună de zile Guvernul Ciucă a aprobat Hotărarea de Guvern prin care a fost aprobată Strategia Natională de Sigurantă Natională pentru anii 2022-2030, finantată prin PNRR si POT, si p ...

Șoferii care produc accidente mortale în Marea Britanie ar putea primi condamnări la închisoare pe viață
26/06/2022 16:13

Soferii care comit accidente rutiere mortale ar putea fi condamnati la inchisoare pe viată, ca parte a modificărilor legislative din Marea Britanie care vor intra in vigoare in această săptămană, transmit ...

Iluzia superiorității mașinilor electrice se spulberă: Toyota recheamă în service mii de autovehicule
24/06/2022 11:22

Toyota Motor Corp a anuntat joi că va rechema in service 2.700 dintre primele sale vehicule electrice (EV) produse in serie pentru piata mondială, din cauza riscului ca rotile să se desprindă, relatează Re ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei