ultima ora

Dimensiune font:

Obiective turistice din Botoșani

| 21-11-2019 10:15

 

Fiecare regiune are frumusețile sale. Cu toate acestea, există zone ale țării care nu sunt exploatate la maximum. În general, turiștii optează pentru cele mai cunoscute atracții și nu iau în considerare zonele despre care nu au auzit prea multe. Turismul este o activitate plăcută care ne ajută să descoperim obiective, tradiții și oameni noi. Există mai multe tipuri de călători. Unora le place să fie informați și aleg să viziteze zone despre care s-au documentat în prealabil în timp ce alții sunt mai spontani și aleg să fie surprinși la fața locului. Indiferent de situație, un lucru este sigur, când vine vorba de obiective turistice, în Botoșani găsim atracții la tot pasul.

În mare parte, județul Botoșani este cunoscut datorită faptului că aceasta este regiunea de proveniență a marelui poet Mihai Eminescu. Creațiile sale au ajuns celebre peste tot în lume, dar multă lume nu știe că ilustrul poet nu a fost singurul geniu care a trăit aici. În Botoșani au mai trăit și oameni de știință, pictori, compozitori, biologi și critici literari. Creațiile lor și-au pus o amprentă asupra umanității iar un lucru de apreciat este că în zilele noastre oricine poate călca pe urmele acestor oameni de preț, cel puțin la figurat. Iată o scurtă prezentare a câtorva obiective turistice din județul Botoșani.

 

Muzeul memorial Octav Onicescu

Județul Botoșani oferă o varietate mare de atracții pentru turiști. Aici pot fi vizitate parcuri, muzee, case memoriale sau mănăstiri. Cu toate că există destul de multe persoane care nu sunt familiarizate cu acest lucru, în această zonă au trăit multe genii. Câteva dintre acestea sunt Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și chiar celebrul matematician și filosof Octav Onicescu. Cel din urmă a jucat un rol deosebit de important în domeniul matematicii. El a fost cel care a pus bazele primei școli românești de teorie a probabilității, un aspect care este adesea întâlnit în jocurile de poker.

Cei ce doresc pot să viziteze muzeul memorial unde sunt expuse cărți, diplome, scrisori, manuscrise și fotografii din viața lui. Acest muzeu a fost înființat la data de 8 octombrie 1995 având ca scop principal prezentarea câtorva elemente din viața marelui matematician.

Parcul Mihai Eminescu


Un alt punct turistic destul de cunoscut este parcul care a fost numit după marele poet Mihai Eminescu. Cei ce locuiesc în această zonă își petrec mult timp în aer liber în acest loc de poveste. Parcul a fost deschis în anul 1869 iar locația este cea a fostei grădini publice Varna. Pentru a întregi peisajul parcului în centru se găsește un lac artificial care poate fi străbătut cu ajutorul podurilor. Atmosfera de poveste ne duce adesea cu gândul la farmecul poeziilor scrise în această regiune. În plus, cei ce vor să afle mai multe despre oamenii de seamă care au locuit în aceste locuri pot admira busturile amplasate pe principalele alei ale parcului.

Este important de menționat și faptul că la intrarea în parc turiștii sunt întâmpinați de bustul poetului Mihai Eminescu. Mai mult de atât, câțiva dintre arborii care se găsesc în parc sunt contemporani scriitorului.

O plimbare prin parc este un mod foarte bun de relaxare, indiferent că alegi să te plimbi pe jos sau cu bicicleta. Totuși, o plimbare cu barca este mult mai palpitantă.

 

Muzeul Etnografic


Cu toate că inițial a fost deschis în clădirea monument istoric Casa Manolache, locația muzeului etnografic din Botoșani a fost mutată între timp. În 2012 muzeul a fost găzduit de Casa Ventura, un loc de cinste pe lista patrimoniului județean. Muzeul deține o colecție de peste 3000 de piese, fiecare dintre acestea reprezentând o parte a civilizației sătești a acestei zone. Primele achiziții au fost făcute între anii 1957-1958 iar următoarele au fost o donație de peste 70 de piese.

Cel mai des întâlnite obiecte reprezintă arhitectura specifică zonei, meșteșuguri și obiceiuri, diferite piese de mobilier, obiecte de port popular, accesorii pentru sărbători și țesături. Acestea nu sunt singurele obiecte ce pot fi admirate aici. Vasele din ceramică, ștergarele, desagile și traistele ce aparțin altor zone ale țării pot fi, de asemenea, văzute în acest muzeu etnografic. 

 

 

Mănăstirea Vorona

Deși mănăstirile nu sunt de fiecare dată pe lista turiștilor atunci când își doresc să descopere un loc nou, această mănăstire este un locaș fascinant care merită vizitat măcar o dată în viață. Cea mai veche parte a mănăstirii a fost construită în anul 1600, dar acest loc nu mai poate fi vizitat. Pe de altă parte, o locație puțin mai nouă îi așteaptă pe turiști la doar 24 de kilometri de Botoșani.

Locația este una de poveste, fiind situată undeva la marginea pădurii, loc în care te simți într-o oază de liniște și relaxare. Frumusețea acestui loc nu a fost afectată deloc de trecerea timpului. Pe lângă starea de calm resimțită aici, turistul de rând mai află și faptul că acesta este un adevărat leagăn cultural. Comoara impresionantă are la bază miile de cărți vechi și importante hrisoave. 

 

Centrul Vechi din Botoșani

Având în vedere că Botoșaniul este un loc atât de divers din punct de vedere al atracțiilor, cei ce își doresc o plimbare în aer liber pot opta pentru centrul vechi. Aici pot vedea o colecție impresionată de peste 60 de clădiri ale căror stil vechi se îmbină perfect cu cel modern. Un lucru important de notat - că acest loc este unic în Moldova iar vechimea sa depășește 100 de ani.

Clădirile au fost construite în secolul al XVIII-lea. Materialul principal folosit a fost piatra, cu o structură pe două niveluri deasupra unor beciuri boltite. Acestea din urmă au avut ca scop principal depozitarea mărfurilor magazinelor din zonă. O altă întrebuințare era refugierea populației. Etajul acestor clădiri este folosit și în zilele noastre ca locuință. Așadar, turiștii ar putea să găsească un astfel de loc în care să înnopteze.

Nu în ultimul rând, vizitatorii trebuie să știe că de-a lungul timpului mai multe popoare și-au pus amprenta în procesul de dezvoltare al orașului. Printre acestea se găsesc grecii, evreii și armenii. Ceva timp mai târziu, prin anul 2009-2011 au început lucrările de reabilitare, dar s-a încercat păstrarea stilului vremii.

Acesta sunt doar câteva obiective pe care turiștii le pot vizita în județul Botoșani. Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem legat de această zonă este multitudinea de minți iscusite care au trăit aici în trecut. Fondatorul muzeului de istorie naturală Grigore Antipa, pictorul Ștefan Luchian, pictorul realist Octav Băncilă și istoricul literar Nicolae Iorga au trăit toți în Botoșani. Acest lucru este o dovadă a faptului că județul este un important centru cultural al țării cu un potențial turistic foarte mare.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Primării executate silit de profesori
30/11/2012 08:50

    Două primării din judeţ sunt executate silit de cadrele didactice navetiste. Preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţămant (LSI), Liviu Axinte, a declarat că procedurile de execut ...

Arestaţi pentru tulburarea liniştii publice
30/11/2012 08:47

  Poliţiştii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a patru tineri din Botoşani. Ei au fost implicaţi intr-un scandal in care unul dintre ei a folosit un cuţit. „În ziua de 28 noiembrie, ...

Consiliul Judeţean Botoşani are propria societate de salubrizare
30/11/2012 08:46

  Consiliul Judeţean (CJ) a infiinţat, miercuri, propria societate de salubrizare. Consilierii judeţeni, cu excepţia democrat-liberalilor, au votat o hotărare privind participarea judeţului Botoşan ...

Un consilier local din Botoşani cere împrejmuirea şcolilor
30/11/2012 08:44

  Un consilier local a propus, ieri, imprejmuirea tuturor şcolilor şi paza acestora, pentru ca elevii să nu mai poată părăsi, in timpul orelor de curs, perimetrul unităţii de invăţămant. Consil ...

Botoşănenii pot să-şi vândă din nou porcii la abatoare
30/11/2012 08:42

    Botoşăneanul Mihai Ţurcanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat că ordinul va duce la creşterea numărului cresc ...

Sobele cu lemne vor fi scoase din şcoli
30/11/2012 08:15

  Prefectul Costică Macaleţi, susţine ideea inlocuirii actualului sistem de incălzire a şcolilor din mediul rural. El a declarat, miercuri, intr-o conferinţă de presă, că, in 2013, vechile sobe ...

Motocicletă radiată din Elveţia pe drumurile Botoşaniului
30/11/2012 07:00

  O motocicletă radiată din Elveţia de mai bine de 6 ani a fost identificată, luni, de poliţişti pe un drum comunal din Băluşeni. Constantin A., de 39 de ani, din Băluşeni a fost oprit pentru co ...

Un nou serviciu va fi înfiinţat la Consiliul Judeţean
29/11/2012 09:03

  Consiliul Judeţean va infiinţa o nouă direcţie in subordine. Este vorba de Direcţia de Apă şi Canal, care va coordona activitatea de la Nova Apaserv. „Mai fac o direcţie in cadrul Consiliu ...

O organizaţie britanică vrea să aibă grijă de câinii din Botoşani
29/11/2012 08:58

  Soluţia a venit după ce primarul Ovidiu Portariuc le-a dat un ultimatum privind găsirea unor soluţii in cazul cainilor fără stăpan. Contractul urmează să fie analizat şi de reprezentanţii mun ...

Floarea Marocico este noul director al Camerei Agricole Botoşani
29/11/2012 08:57

  După cateva luni de interimat, Floarea Marocico a devenit director cu acte in regulă a Camerei Agricole Judeţene. Ea a obţinut postul de director executiv după ce a susţinut concursul organizat de ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!