Cacealmaua plafonării prețurilor la alimentele de bază. De ce au eșuat guvernanții cu ieftinirea mâncării

30_11zon

Dimensiune font:

| 22-01-2024 17:00

Guvernul a dat cu o mână și a luat cu două prin așa-zisa plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Analistul economic Adrian Negrescu explică pentru „Adevărul” de ce măsura nu dă rezultate, ba chiar mâncarea a continuat să se scumpească.

Spre finalul anului trecut, guvernanții anunțau cu surle și trâmbițe prelungirea unei Ordonanțe de Urgență ce viza reducerea prețurilor la alimentele de bază, principala problemă cu care se confruntă mai mult de jumătate dintre români. Conform site-ului PSD, măsura, aplicată inițial până la 31 octombrie 2023, a fost prelungită până la 31 ianuarie 2024. Iar lista alimentelor care beneficiază de această măsură a fost extinsă, de la 14 la 21 de categorii de produse. Deocamdată, nu este clar dacă măsura va mai fi prelungită și dde la 1 februarie, și nici dacă vor exista alte modificări.

Un eșec lamentabil

Ce nu spun guvernanții este că dau cu o mână și iau cu două. Noile măsuri fiscale, scumpirea TVA și a carburanților duc la efecte în lanț de scumpire, iar alimentele nu reprezintă o excepție.

Analistul economic Adrian Negrescu spune că, departe de a rezolva problemele și de a le asigura românilor alimente de bază la prețuri decente, felul în care a fost făcută această plafonare a creat anomalii pe piață.

„Această măsură a fost nocivă pentru mediul de afaceri, pentru că a generat multiple efecte negative și a bulversat piața agroalimentară din România. S-a ajuns ca hipermarketurile să importe produse alimentare de bază din alte țări, culmea culmilor! Pentru că în România nu existau atât de multe produse cât erau cerute la prețurile plafonate”, spune analistul.

În plus, s-a creat un efect de bumerang prin ieftinirea forțată a unor alimente.

„Au bulversat tot ce înseamnă pricing la produsele alimentare, pentru că au fost mulți retaileri, multe companii care au scumpit celelalte produse care nu se află pe lista Guvernului României, în tentativa de a-și acoperi pierderile generate de plafonarea adaosului comercial. Deci a creat mai multe probleme decât soluții, pentru că, până la urmă, noi ce ne doream noi cu această măsură? Unu: Să susținem industria locală, ceea ce nu s-a întâmplat. Și doi: Să oferim publicului, oamenilor, varianta unor prețuri rezonabile la produsele alimentare de bază”, explică el paradoxul prețurilor mai mari.

În plus, mai spune analistul, nici măcar alimentele de bază nu au fost ieftinite semnificativ: „Dacă e să ne uităm la datele de la Institutul Național de Statistică, prețurile alimentelor au continuat să crească în tot acest interval când a fost adoptat plafonul ăsta, plafonarea adaosului comercial. În niciun caz nu au scăzut, în niciun caz nu am avut o tendință semnificativă de ieftinire a produselor alimentare de bază.”>În plus, mai spune analistul, nici măcar alimentele de bază nu au fost ieftinite semnificativ: „Dacă e să ne uităm la datele de la Institutul Național de Statistică, prețurile alimentelor au continuat să crească în tot acest interval când a fost adoptat plafonul ăsta, plafonarea adaosului comercial. În niciun caz nu au scăzut, în niciun caz nu am avut o tendință semnificativă de ieftinire a produselor alimentare de bază.”

Ce s-ar putea face

In opinia sa, ar fi existat alte metode pentru a ține prețurile alimentelor de bază în frâu.

„A fost o măsură fără cap și coadă, prost gândită, fără un studiu de impact în spate, care putea fi înlocuită cu o altă măsură mult mai bună. În SUA din anii 60 încă funcționează un program de tichete speciale pentru persoanele defavorizate, care se acordă în baza unor anchete sociale, prin care oamenii pot să-și cumpere produse alimentare de bază, într-adevăr la niște prețuri mult mai bune. Dar acolo e un întreg sistem pus la îndemâna oamenilor săraci, prin care există inclusiv standarde de cost, există niște mecanisme prin care aceste prețuri sunt menținute la un nivel foarte, foarte scăzut”, explică Negrescu.

O altă soluție, aplicată în țări ca Germania și Polonia, este reducerea TVA la alimentele de bază până la zero.

„O soluție mai bună era să reduci TVA-ul, într-adevăr, la zero. Așa s-a făcut și în Polonia, și în multe alte țări, inclusiv în Portugalia. Reducerea TVA-ului la zero tăia din prețul produselor alimentare. La noi, dimpotrivă, s-a mers pe ideea de a crește TVA-ul, mai ales la produsele alimentare sănătoase, de la 5% la 9%, de am ajuns ca tot ce înseamnă sănătos să se scumpească dintr-un foc, de la începutul anului, cu cel puțin 4%. Nu mai vorbesc de produsele zaharoase, de simpli pufuleți și de alte produse alimentare populare și care au acum un TVA de 19%, nu de 5% cum era până acum.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CNC PLASMA FENCE  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea curenta
10/05/2024 10:34

 CNC PLASMA FENCE  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea curenta 

Dezastru pentru pensionarii din România, anticipat de specialiști. Adio majorări!
09/05/2024 13:34

Comunicat devastator trimis de Ministerul Finantelor. Datoria publică a trecut de 52% din PIB, ceea ce inseamnă că pensiile si salariile romanilor ar putea fi inghetate in perioada următoare. Desi legea sp ...

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT  „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂȚI ȘCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINȚARE ȘI DOTARE LABORATOARE ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMAȘI”
09/05/2024 09:00

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT   „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂTI SCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINTARE SI DOTARE LABORATOARE SCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMASI”  

Comisia Europeană spulberă piața muncii din România: Deficit de competențe și muncă la negru, șomaj prea mare!
08/05/2024 19:48

Factorii care explică şomajul de lungă durată in Romania includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru, care era estimată la 1,4 milioane de persoane, arată o analiză de ...

 România, loc fruntaș la producția de ouă în Europa
08/05/2024 15:31

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este una dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană. În 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasand ...

Vin banii pentru crescătorii de animale
08/05/2024 13:17

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat in sectorul creşterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor p ...

Scade interesul românilor pentru închirierea apartamentelor
08/05/2024 09:37

Preturile solicitate, pe platformele online de specialitate, pentru chiriile din principalele orase ale tării au inregistrat o crestere de 15% in aprilie 2024 fată de aprilie 2023, in timp ce preturile solici ...

Declaraţia unică trebuie depusă până pe 27 mai
07/05/2024 12:45

Romanii care au incasat anul trecut venituri suplimentare faţă de salariu, precum cele din chirii, investiţii, dobanzi sau activităţi independente, trebuie să depună Declaraţia unică pană pe 27 mai. ...

Clienții ar putea primi apă gratis în orice restaurant din România
07/05/2024 09:28

Promulgarea noii legi care prevede ca operatorii din HoReCa să ofere apă potabilă gratuit clientilor marchează un pas important spre o Romanie mai civilizată, mai sănătoasă si mai prietenoasă atat cu ...

Meserii care vor marca piața muncii în următorii ani
07/05/2024 06:48

Tehnologia digitală evoluează rapid, astfel ca deja au apărut si vor mai aparea schimbari pe piata muncii. Unele meserii se transforma, altele dispar, iar altele urmează sa le ia locul. În aceste cond ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei