Când viața îți spune că „e prea mult”

1interviu

Dimensiune font:

| 13-06-2022 11:03

 În ultima perioadă, cazurile de suicid sau tentativă de suicid au fost tot mai multe. Am încercat să aflăm explicația acestui fenoment alături de dr psihoterapeut Mirela Dracinschi, un profesionist de calibru care a oferit sprijin de foarte multe ori.

 - Cum definim și cum ne raportăm la suicid în înțelegerea noastră, a omului obișnuit?

- Pentru început aș sublinia un lucru, cred, de toți cunoscut, și anume faptul că nimeni nu s-a născut suicidar sau cu o anumită predispoziție. Din contră, designul nostru inteligent prevede prezervarea vieții cu orice preț. Conformarea la instinctele fundamentale de supraviețuire este engramată adânc în ADN-ul nostru, de aceea decizia de a trece dincolo de ele nu este una ușoară. De fapt, NIMENI, nici măcar un sinucigaș nu-și dorește cu adevărat să moară. Adevărata intenție într-un suicid este încetarea a ceea ce pare a fi o durere fără sfârșit. Suicidul devine o opțiune atunci când durerea și presiunea vieții zilnice devine prea copleșitoare și nu vedem o soluție acceptabilă. A nu „vedea” o soluție reprezintă o îngustare a câmpului conștiinței, cu perturbarea mecanismelor obișnuite de rezolvare a problemelor astfel încât persoana nu mai este capabilă să raționalizeze din toate perspectivele potențiale, aceasta devenind unica opțiune.

- Care sunt cauzele care pot face ca o persoană să recurgă la un asemenea gest?

- Sunt multe circumstanțe care pot evolua în această decizie fatală, dar printre cele mai evidente se numără: singurătatea, pierderea unei persoane apropiate, separarea fizică de o anumită persoană, dizolvarea familiei, traiul în medii abuzive, chestiuni financiare și legale, jena-mândria, sentimentul de lipsă de valoare, eșecul în anumite aspirații, abuzul de substanțe, tulburările fizice și psihice, vina și uneori incapacitatea de a-ți găsi liniștea și echilibrul interior.

- Există anumite indicii din care ne-am putea da seama că o persoană are intenții suicidare?

- Aparent multe persoane suicidare au o viață normală și sănătoasă, dar există anumite semne subtile care ne-ar putea oferi anumite indicii: retragerea socială, verbalizarea unor gânduri pesimiste și autodistructive („M-am săturat de viața asta”, „Mai bine aș muri, decât...”, „Le va fi mai bine fără mine”, „E prea mult”, „Nimic nu funcționează pentru mine”, ”Se vor termina toate astea în curând”), oferirea unor itemi sau valori personale unor terți, punerea în ordine a tuturor afacerilor, documentarea asupra suicidului, lipsa de interes asupra activităților obișnuite, schimbări fizice și comportamentale majore. Deși starea de spirit a unei persoane sinucigașe poate varia, e bine să fim atenți la aspectele „fals pozitive. De obicei, aceasta apare nu cu mult timp înainte de sinuciderea planificată, când potențiala victimă pare foarte fericită dintr-o dată căci, în fapt, a luat decizia și percepe totul ca o eliberare. Nu este normal ca o persoană să treacă de la o stare profund deprimată la una fericită, mai ales dacă nu a existat o schimbare substanțială a situației sau a modului său de gândire. Pe de altă parte, unii oameni devin din ce în ce mai iritabili cu cât se apropie mai mult de decizie și chiar pot avea accese de furie.

- Cum abordăm o persoană la care observăm indicii sau bănuim o intenție suicidară?

- Deși o sinucidere poate fi oprită prin recrearea anumitor aspecte ale unei potențiale „zile bune” a victimelor, aceasta este doar o soluție temporară. Succesul pe termen lung vine prin abordarea adevăratei rădăcini a problemei și găsirea unei soluții permanente. Acesta este motivul pentru care este recomandat să existe o intervenție psihologică în aceste tipuri de situații. Este foarte important de menționat că sinuciderea poate fi o acțiune, fie planificată pe scară largă, fie efectuată aproape impulsiv după ce s-a ajuns la concluzia inexactă că nu există altă alternativă. Dacă aveți dovezi puternice că o persoană se află la doar câteva minute distanță de comiterea unui suicid, ar trebui să raportați imediat acest lucru serviciilor de urgență. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a stabili comunicarea cu potențiala victimă. În timp ce încercați să-i contactați, ar trebui să vă îndreptați spre locația lor cât mai repede posibil. Dacă acest lucru nu se poate face, puteți încerca să contactați pe cineva din vecinătate pentru a o aborda în mod direct. Dacă puteți contacta persoana la telefon, ar trebui să încercați să o păstrați la telefon cu orice preț, până când dumneavoastră sau serviciile de urgență puteți interveni.

Ar fi bine să nu mai adăugăm presiune crescând astfel nivelul de stres prin afirmații de tipul Ești egoist”, „Sinuciderea este alegerea lașilor”, „Dacă m-ai iubi cu adevărat, nu ai face asta”, „Vrei doar să-mi atragi atenția”.  De asemenea, e util să evidențiem orice lucru pozitiv care se întâmplă, să încurajăm persoana să caute ajutor profesional fără a o forța, să subliniem cât de importantă și iubită este persoana, să inițiem conversații optimiste și să ascultăm cu atenție.

Dacă ar fi să rezum într-o frază intervenția în criza suicidară, as spune că aceasta este, de cele mai multe ori, despre reactivarea „mecanismelor de coping", de a face față situației critice ale persoanei, crearea speranței și ajustarea unui mod de gândire defectuos sau irațional”.

A consemnat Maura ANGHEL

 

„Sinuciderea este cea mai prostească cale de răzbunare. De ce? Pentru că oamenii pe care vrei să-i loveşti astfel sunt aceeaşi care nu-şi vor mai aminti de tine la o săptămână după ce te-ai dus, în vreme ce oamenii pe care vrei să-i cruţi - oamenii pe care îi iubeşti - vor fi cei care vor trebui să trăiască cu durerea sinuciderii tale tot restul vieţii lor” -
David J. Lieberman

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei