Cât câștigă finlandezii și pe ce li se duc banii / O discuție cu o tânără care trăiește în Helsinki

0000   0141700

Dimensiune font:

| 18-11-2023 18:34

 Mulți români se uită la țările nordice, văd salarii mari și își imaginează că acele persoane sunt bogate. Lucrurile nu sunt chiar așa. De exemplu, în Finlanda costul vieții este destul de ridicat, iar mulți rămân fără bani în buzunar, ori cu maxim 200 euro la finalul lunii. HotNews.ro a discutat cu Karoliina, studentă finlandeză și freelancer, care locuiește în Helsinki.

Helsinki - Finlanda 

Cât câștigă finlandezii și pe ce se duc banii

Conform statisticilor Finlandei, venitul median al câștigurilor salariale (venit brut înainte de impozite) în iunie 2023 a fost de 3.822 e 

O pătrime dintre cei cu veniturile cele mai mici câștigă 2.362 euro sau mai puțin. În același timp, cei din pătrimea superioară au venituri de peste 5.642 euro.

În decembrie 2022, costurile medii cu locuința au fost mai mari în Helsinki și în restul zonei metropolitane Helsinki, atât pentru gospodăriile cu o singură persoană, cât și pentru cele cu mai multe persoane. În aceste zone, cheltuielile medii lunare pentru locuințe pentru gospodăriile cu o singură persoană au fost de 667 euro, iar pentru cele cu mai multe persoane de 1.018 euro.

După aceea, avem costurile legate de alimente și alte produse alimentare care sunt mai scumpe decât înainte. Prețurile la alimente au crescut mult și în Finlanda, ne povestește Karoliina. „O persoană tânără care trăiește singură, ca mine, cheltuiește minim de 350 euro pe alimente lunar. Acesta este un cost minim. Alte persoane trebuie să cheltuiască și pe alte lucruri necesare, precum medicamente”, spune studenta.

Evident, bani se mai duc și pe activitățile ce țin de timp liber, transport, restaurante, baruri, cafenele, haine, animale de companie etc.

Cât costă transportul și cu câți bani rămân multe persoane la finalul lunii

„Mama mea are venituri brute, ca asistentă medicală în Helsinki, de puțin sub 3.000 de euro pe lună și plătește lunar la asociația de proprietari în jur de 700 de euro. Îi rămân lunar în jur de 1.000 de euro pentru a cheltui pentru alimente, transport, timp liber și altele (sau pentru a economisi, desigur)”, a explicat Karoliina. 

Mama ei folosește transportul public pentru navetă, care este scump în Finlanda, și plătește în jur de 70 de euro pe lună în Helsinki.

Sora ei câștigă mai bine (salariul clasei de mijloc) și locuiește singură într-un apartament închiriat în zona Capitalei, astfel încât a evaluat că îi rămân puțin sub 1.000 euro după ce plătește pentru alimente, chirie, electricitate etc.

Karoliina ne spune că mulți oameni nu au aproape deloc bani la sfârșitul lunii înainte de ziua de salariu sau poate doar 200 euro maxim.

 

La cât ajunge factura la energie electrică în Finlanda

De exemplu, într-un apartament pentru două persoane dintr-un bloc de apartamente încălzit prin încălzirea centralizată (consum 2500 kWh/an), factura de energie electrică este de aproximativ 30-50 euro pe lună. Depinde dacă ai și saună acasă. 

În același timp, într-o casă individuală cu încălzire electrică de 120 de metri pătrați, factura ajunge la 200-300 euro/lună.

Ce alimente sunt considerate scumpe și cât costă alcoolul

Peștele și fructele de mare, fructele de pădure și unele legume și fructe exotice (de exemplu avocado) sunt considerate scumpe de către finlandezi.

“Cred că încă mâncăm destul de des somon. De exemplu, eu, ca studentă, îl cumpăr rar chiar dacă mi-aș dori mai des”, mărturisește studenta. 

Prețul berii la draft 0,5 litri (sau alte băuturi alcoolice ușoare, cum ar fi cidru) într-un bar sau restaurant este în jur de 8-9 euro, iar la magazin: circa 4 euro.

Sticla de vin din magazinul de alcool costă poate 10 euro în medie, iar sticla de vodcă de 0,5 litri poate fi în jur de 15 euro.

Cât de des consumă finlandezii alcool?

“Unii oameni petrec în fiecare săptămână și alții doar de câteva ori pe an. Eu o fac o dată la câteva luni sau mai rar în ultima vreme”, precizează Karoliina.

Potrivit statisticilor, anul trecut finlandezii au băut 9 litri de alcool pur/persoană. Sunt luate în considerare persoanele de peste 15 ani. 

„Dacă excludem aici acele persoane care au probleme reale cu alcoolul și care consumă mult prea mult în comparație cu media, aș spune că în viața de zi cu zi nu consumăm atât de mult: un pahar de vin sau o bere la cină. Dar când bem, scopul este de a ne îmbăta și de a consuma mult odată”, spune ea.

Potrivit acesteia, tinerii finlandezi beau din ce în ce mai puțin alcool dar, pe de altă parte, consumul de canabis și droguri la petreceri a crescut printre tineri.

Cum sunt taxate salariile finlandezilor

“În Finlanda avem un sistem de impozitare progresiv. Prin urmare, cu cât câștigi mai mult, cu atât plătești mai multe taxe pentru stat”, spune ea.

Din datele transmise de Kaloliina observăm că pentru o persoană singură de circa 35 de ani, fără copii, la venituri de 1.500 euro, impozitul este de 2%. La 2.000 de euro se ridică la 7,5%. La 2.500 euro este de 11,5%.

Urcă progresiv până la 34% pentru ce depășește 10.000 de euro.

De precizat că pe lângă aceste procente se mai află unele ce țin de contribuția la pensie de puțin peste 7% și cea pentru șomaj de 1,5%.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Scandal ENORM la Eurovision. Reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori
11/05/2024 17:02

Bambie Thug, care reprezintă Irlanda la Eurovision, a făcut apel la Uniunea Europeană de Radio si Televiziune (EBU) să „aibă constiintă„ si „umanitate”, in timp ce sefii concursulu ...

„Sexul din filme este foarte real”: Schimb de replici spumos între Stormy Daniels și avocata lui Donald Trump în timpul procesului de la New York
10/05/2024 13:33

 A doua zi de audieri a fostei actrite de filme pentru adulti Stormy Daniels, in cadrul procesului in care Donald Trump este acuzat la New York că a efectuat plăti ilegale pentru a-i cumpăra tăcerea, a ...

Autoritatea  Electorală Permanentă: În campania electorală sunt interzise spectacolele, focurile de artificii, bannerele, mesh-urile, corturile publicitare
10/05/2024 12:38

  Autoritatea Electorală Permanentă precizează, vineri, că in campania electorală sunt permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, fiind interzisă utilizarea vehicu ...

Un italian va primi despăgubiri pe viață de la AstraZeneca drept daune cauzate de vaccin
10/05/2024 12:30

Compania AstraZeneca va trebui să despăgubească un cetătean italian care a dat-o in judecată pentru reactii adverse grave la vaccinul anti-Covid. Acest lucru a fost făcut cunoscut de Codacons, care s-a oc ...

O femeie de afaceri originară din România candidează la alegerile locale din Las Vegas
10/05/2024 12:23

O femeie de afaceri originară din Romania candidează la alegerile locale din Las Vegas, care vor avea loc in 2024. Irina Hansen, de 45 de ani, si-a anuntat oficial candidatura pentru functia de primar al ora ...

Un tânăr român a murit blocat într-un container de haine vechi
10/05/2024 12:13

Costantin Romeo Ionut Antonie a murit luni seara in Canonica d’Adda, in provincia Bergamo, blocat intr-un container de colectare a hainelor uzate. Tanărul, de 23 de ani, de origine romană, isi spunea Jo ...

MIT nu va mai solicita declarații privind angajamentul față de diversitate din partea viitorilor profesori
08/05/2024 17:30

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a anuntat că nu va mai solicita declaratii privind angajamentul fată de diversitate din partea viitorilor profesori, relatează The Hill. Universitatea a prec ...

Roxette revine cu o nouă solistă, Lena Philipsson
08/05/2024 15:39

Muzicianul suedez Per Gessle a anunţat revenirea in activitate a trupei sale de pop-rock Roxette cu o nouă solistă, compatrioata sa Lena Philipsson, la cinci ani de la moartea vocalistei emblematice a forma ...

Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a mărit și nasul. Pentru ce a făcut „experimentul” care i-a pus viaţa în pericol
08/05/2024 15:29

Andrea Ivanova, in varstă de 26 de ani, din Bulgaria, care spune că are cele mai mari buze din lume, a mărturisit recent că a suferit sase interventii intr-o singură zi ca, „experiment”, deşi ...

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul
08/05/2024 13:14

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind in prezent una stabilă, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse medicale. Actorul Florin Piersic fusese inter ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei