Ce s-a întâmplat cu zilele de glorie ale Forumului de la Davos? Viziunea capitalismului accesibil, atacată din toate părțile

1_11zon

Dimensiune font:

| 17-01-2024 00:17

În cadrul Forumului Economic Mondial anual de la Davos, în Elveția, care se desfășoară în această săptămână, elita politică și de afaceri a lumii va avea parte de o lectură neplăcută din partea agenției de ajutorare Oxfam International.

Raportul anual al Oxfam privind inegalitatea globală, publicat luni dimineață, arată că averea celor mai bogați cinci miliardari din lume a crescut de peste două ori de la începutul deceniului, în timp ce 60% din populația lumii a devenit mai săracă, scrie theconversation.com.

Printre constatările raportului intitulat Inequality Inc se numără următoarele. Miliardarii dețin cu 3.000 de miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu trei ani, ceea ce înseamnă că averea lor a crescut de trei ori mai mult decât rata inflației. Chiar și în Australia, averea miliardarilor a crescut cu 70%.

Alte cinci miliarde de oameni nu-și pot permite ceea ce își permiteau acum trei ani. Progresul în Africa, care părea promițător în cea mai mare parte a acestui secol, a stagnat de la COVID.

Iar o mare parte a populației din țările bogate, simțindu-se lăsată în urmă, a fost ademenită de atracția populismului de dreapta - în mod ironic, promovat în mare parte de miliardari și de susținătorii acestora.

Nu așa ar fi trebuit să decurgă lucrurile

În zilele sale de glorie din anii 1990, forumul de la Davos a fost forța motrice care promova ideea de capitalism a părților interesate, în care corporațiile controlate de acționari trebuiau să promoveze interesele tuturor celor care aveau un interes în activitățile lor: lucrători, consumatori, comunități și mediu.

Forumul încă promovează această idee pe site-ul său. Pe atunci, odată cu prăbușirea comunismului, totul părea posibil.

Experți precum Thomas Friedman vorbeau despre o cămașă de forță de aur în care prosperitatea universală putea fi obținută dacă lumea adopta capitalismul liberal, supravegheat de o ”turmă” electronică de manageri de fonduri care iau decizii de investiții.

Cu ajutorul unor politici bine definite, guvernele ar putea asigura că un val economic în creștere va ridica toate bărcile.

În Regatul Unit și în SUA, așa-numitele politici ale celei de-a treia căi ale lui Tony Blair și Bill Clinton au fost considerate ca oferind capitalism cu o față umană.

Trei decenii mai târziu, această viziune pare din ce în ce mai uzată.

Din partea stângii, există o presiune tot mai mare pentru alternative radicale; din partea dreptei, există o presiune tot mai mare împotriva "capitalismului deșteptător" al Forumului.

Managerii financiari rămân la fel de puternici ca întotdeauna, dar, în urma crizei financiare globale și a multiplelor expuneri ale firmelor lor în cazul unor infracțiuni penale, există din ce în ce mai puțină încredere în bunăvoința și înțelepciunea lor colectivă.

Miliardarii devin o problemă

Miliardarii nu erau suficient de importanți pentru a fi considerați o problemă majoră la începutul anilor 1990. În 1991, în timp ce comunismul se prăbușea, revista Forbes Magazine a evaluat averea totală a celor mai bogați cinci oameni din lume la mai puțin de 70 de miliarde de dolari americani.

Iar cei mai proeminenți miliardari de la acea vreme erau figuri relativ atrăgătoare precum Bill Gates și Warren Buffett.

Dar, de atunci, în timp ce prețurile din SUA s-au dublat, averea primilor cinci a crescut de zece ori. Iar aceștia au devenit mai puțin interesați de ideea că alții ar trebui să beneficieze de pe urma sistemului de care au beneficiat ei.

Un exemplu este Jeff Bezos, care ocupă locul trei pe lista bogaților, cu o avere netă de 114 miliarde de dolari, și care conduce Amazon, ale cărui condiții de muncă brutale și a cărei poziții antisindicale sunt prezentate în detaliu în raportul Oxfam.

Un altul este Elon Musk, numărul doi pe lista bogaților, cu 180 de miliarde de dolari, care ar fi putut fi considerat cândva doar un excentric, dar recenta sa îmbrățișare a neonaziștilor merge mai departe.

Și, în mod corespunzător pentru ceea ce Oxfam numește epoca de aur a divizării, un altul este chiar cel mai bogat om din lume, Bernard Arnault, a cărui familie deține mărci de bunuri de lux, inclusiv Louis Vuitton și Sephora.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ce vrea România în schimb dacă cedează sistemul Patriot Ucrainei
14/05/2024 11:37

Cedarea unui sistem de apărare anti-aeriană Patriot către Ucraina pare că a impărţit clasa politică din Romania in două. O parte ar fi de acord cu această mutare, cealaltă spune că nu se impune o ase ...

Scandal de proporții în Parlament: Dianei Șoșoacă i s-a arătat salutul nazist/ A ieșit un circ de zile mari
14/05/2024 11:29

In plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor s-a dezbătut legea prin care ziua de 14 mai ar urma să devină ”Ziua Statului Israel”. Această lege a generat dezbateri aprinse care au avut-o in prim ...

Discuții în Bundestagul Germaniei: Să apărăm Ucraina direct de pe teritoriul României
14/05/2024 09:55

Mai multi parlamentari germani, si ai puterii si din opozitie, sustin ideea ca aliatii să apere spatiul aerian din vestul Ucrainei chiar de pe teritoriul NATO, din Romania si din Polonia FZ afirmă că unii e ...

Ciucă vrea să tăcem din gură! Să nu politizăm subiectul cedării sistemului Patriot către Ucraina
14/05/2024 08:20

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania să cedeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot, că acest subiect nu trebuie politizat, menţionand că decizia se va ...

Schimbare de paradigmă pe axa Washington-Kiev: SUA evită un răspuns clar privind recuperarea teritoriilor ucrainene de la ruși
13/05/2024 21:30

Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA, a refuzat să răspundă dacă Washingtonul consideră că este posibil ca Ucraina să obtină o victorie care ar avea ca rezultat recastigarea tuturor teritoriilo ...

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că domnul Geoană va candida la prezidențiale. Foarte bine pentru democraţie
13/05/2024 20:31

Prim ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, s-a declarat “ferm convins” că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidenţiale, adăugand că apreciază acest lucru ca fiind “foarte bine pentru democraţi ...

Patrioți sau „Patriot”, dragă CSAT?
13/05/2024 20:20

Dacă ar fi să interpretăm la figurat chestiunea livrării romanesti de „Patriot” Ucrainei, ne-am ciocni de o ironie pe cat de imediată, pe atat de inevitabilă. Si bine ar fi să n-o ocolim, dacă vrem ...

Rareș Bogdan anunță că Ciucă saltă vertiginos în sondajele pentru prezidențiale
13/05/2024 17:46

„Nu avem scenariu in care Nicolae Ciucă nu va candida la alegerile prezidentiale”, spune prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan. El prezintă cateva motive pentru liderul formatiunii: „Patriot, echilibra ...

Tragere la sorți pentru Capitală - Firea și Burduja deschid buletinul de vot pe 9 iunie
12/05/2024 18:35

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, se va afla pe primul loc pe buletinul de vot la alegerile pentru Primăria Capitalei din 9 iunie, urmată de Sebastian Burduja (PNL) şi Mihai Enache (AUR) ...

Scholz intră butal peste Zelenski: Bărbații ucraineni angajați în Germania NU sunt obligați să plece pe front
12/05/2024 18:08

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sambătă că ucrainenii cu permis de şedere şi loc de muncă in Germania pot rămane in ţară, chiar dacă Ucraina incearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei