Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar invada România. Poarta Focșani, cel mai vulnerabil punct al țării

18

Dimensiune font:

| 06-04-2024 09:48

Presa din Italia a reluat raportul CEPA din 2021, coordonat de generalul american Ben Hodges, în care s-a notat, printre alte scenarii de război, că Rusia va învinge România „în mai puțin de 24 de ore” în cazul unui atac.

„Mai puțin de 24 de ore pentru a învinge România. Acesta este timpul de care ar avea nevoie Putin pentru a ataca și cuceri Bucureștiul. Dificultățile de deplasare a trupelor și munițiilor NATO, influențele rusești în țările vecine și un punct slab în teritoriu ar face posibilă obținerea victoriei într-un timp scurt. Posibilitatea unui atac rusesc în România înspăimântă NATO. Și pentru că, odată cu războiul din Ucraina, trupele Moscovei se află la mai puțin de 500 km de București. Mai exact în Crimeea. Iar gata de acțiune este și flota navală din Marea Neagră”

Jurnaliștii mai notează, pe baza raportului CEPA (Centrul de Analiză a Politicii Europene / Center for European Policy Analysis) din 2021, că o astfel de acțiune din partea Kremlinului în România ar paraliza Europa. În acest sens, liderii UE au început să investească masiv în apărare.

Temerile Bucureștiului

„În cazul unor situații neprevăzute care prefigurează o criză gravă de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate decide desfășurarea pe teritoriul României a forțelor NATO de reacție foarte înaltă - Forța operațională comună de reacție foarte înaltă (VJTF), pentru a dezamorsa criza și a descuraja escaladarea acesteia”, se arată în scrisoarea președintelui Klaus Iohannis către Parlamentul României.

Gheorghiță Vlad, șeful Apărării din România, a declarat: "Da, populația din România, ca și întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să fie îngrijorată".

Poarta Focșani, principalul punct vulnerabil

Conform raportului citat de italieni, sunt analizate două posibile căi de atac asupra României.

„Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșani. Care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului Bucureștiului cuprinsă între Dunăre și Siret. Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în puțin mai mult de 24 de ore”.

Nu gasesc

(foto: cepa.org)

Dificultățile Alianței

Analiza CEPA susține că, deși pare de necrezut, o intervenție a NATO în cazul unei invazii rusești în România „ar putea să nu fie atât de oportună”. Motivele? Situația precară a infrastructurii și a comunicațiilor din zonă.

De unde ar putea fi lansat atacul

O operațiune amfibie lansată din Crimeea, ocupată după anexarea sa în 2014, sau un atac terestru prin Marea Neagră. Acestea sunt scenariile posibile ale unei invazii rusești în România. Ar mai fi un altul, mai puțin probabil, dar luat în calcul de analiști: posibilitatea de a ocupa mai întâi Ucraina și Republica Moldova și abia apoi România. Există însă elemente care fac ca aceste scenarii să fie foarte improbabile.

Timpul de răspuns din partea NATO

Pentru astfel de operațiuni, Rusia ar avea nevoie de pregătiri uriașe, pe care NATO nu le-ar ignora, se mai arată în raport. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, România va pierde în fața Rusiei în mai puțin de 24 de ore. Aceasta este simularea de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu. De ce? Răspunsul NATO are nevoie de 48 până la 72 de ore pentru a ajunge oriunde în Alianță. Dar în România ar fi greu de intervenit din cauza infrastructurii precare.

Tactica de apărare

Pentru a răspunde unui atac din partea Rusiei, NATO ar trebui să mobilizeze între 60.000 și 100.000 de soldați. Ar mai fi nevoie de 20 de milioane de litri de păcură și de 12.000 de tone de muniție. Totodată, operațiunile defensive ar porni din Germania, prin Polonia și Ucraina, sau din sud, în special din Italia, folosind porturile din Grecia, apoi prin Bulgaria.

„Dar nu toate căile ferate, podurile și tunelurile sunt capabile să transporte echipamente grele. Atât de mult încât se ia în considerare și utilizarea macaralelor pentru a le ocoli. Cel mai critic punct? Ruse-Giurgiu, pe Dunăre. Dacă Rusia l-ar lovi "ar duce la eșecul deplasării forțelor Alianței". Alternativa este un sistem de barje pe Dunăre care ar putea crea treceri de râu și ar putea transporta trenuri.

Celelalte riscuri

Un alt risc este reprezentat de influența rusă. Portul grec Salonic este controlat economic de Rusia. Prin urmare, trupele NATO ar trebui să ia în considerare utilizarea portului mai mic Alexandroupolis. Între timp, condiționarea politică a lui Vladimir Putin în Ungaria, Serbia și Bulgaria ar putea crea mișcări de protest și ar putea refuza accesul NATO la infrastructura de transport.

Soluțiile

În luna mai, UE a aprobat participarea SUA, a Norvegiei și a Canadei la inițiativa de creștere a mobilității militare. Costul este de 1,5 miliarde de euro.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

 Vladimir Putin și Xi Jinping atacă dur SUA: 'Americanii se ghidează după logica confruntării în bloc!'
17/05/2024 06:39

Liderii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au promis joi o "nouă eră" de parteneriat intre cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care le-au catalogat drept un hegemon agresiv al Războiului ...

Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu: Visa Waiver la ”sfântul așteaptă”
17/05/2024 06:38

Abureală electorală. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins, la TV, zilele trecute, că romanii nu vor mai avea, din toamnă, nevoie de vize pentru a călători in SUA. ”Vă mai dau o veste, anul f ...

Vești proaste de la Comisia Europeană. România se va adânci și mai mult în datoriile făcute de guvernul Ciolacu
17/05/2024 06:37

Guvernul Romaniei se imprumută si cate un miliard de lei pe zi, de la bănci sau de pe piata de capital, iar Comisia Europeană a inceput deja să tragă semnale de alarmă. Comisia Europeană a imbunătăţi ...

Marcel Ciolacu, bărbat cu oamenii plătiți mai prost decât țăranii din picturile lui Octav Băncilă
17/05/2024 06:35

Curajosul premier de Buzău si-a făcut ”scut” din copii ca să se apere impotriva muzeografilor, care refuză să participe la ”Noaptea europeană a muzeelor” pe motiv că sunt bătaia de joc a guverna ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei