Ce sisteme antiaeriene și radare duce România în apropierea locurilor unde Rusia atacă cu drone Ucraina

1 drone

Dimensiune font:

| 11-09-2023 07:13

După incidentul în care o dronă militară a căzut pe teritoriul României și după intensificarea atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la mică distanță de teritoriul național, Armata anunță că își suplimentează capacitățile la frontieră. Ucraina, prin vocea consilierului lui Zelenski, vrea chiar mai mult, ca România să doboare dronele și rachetele rusești „pe o anumită rază”

Sistemul național de monitorizare a spațiului aerian se bazează pe mai multe tipuri de radar, 2D și 3D, fixe și mobile, care pot scana și urmări spațiul aerian pe distanțe foarte mari. Cele mai moderne și de bază radare sunt cele fixe 3D AN/FPS-117 din care România operează 5 astfel de sisteme, dar și cele mobile TPS-77 (tot 5 în operare). La acestea se mai adaugă și numeroase radare mai vechi, sovietice, dar și sisteme mobile TPS-79 Gap Filler.

Rusia a atacat continuu porturile ucrainene în ultima perioadă, precum Izmail sau Reni, cu drone kamikaze de origine Iraniană, Shahed 136, sisteme aeriene fără pilot care sunt destul de dificil de localizat pe radar, mai ales de la mare distanță.

Dronele Shahed 136 sunt relativ mici și greu de „văzut” pe radar, mai ales că ele zboară destul de încet și la altitudini destul de mici. În plus, ele reprezintă și un tip de amenințare asimetrică: sunt niște sisteme relativ ieftine și nesofisticate pe care nu prea vrei sau îți permiți să le dobori cu rachete scumpe, de milioane de euro.

Ce radare poate muta România în zona Deltei? TPS-79 și TPS-77

Totuși, dacă România ar fi să mute sisteme în apropiere de Dunăre și granița cu Ucraina pentru a putea eventual contracara acest tip de amenințare în cazul în care ele intră din nou peste teritoriul național, ce sisteme ar avea mai exact la dispoziție?

În primul rând ar fi nevoie de mutarea a mai multor stații radar în apropiere de zona respectivă, pentru a „vedea” mai bine la înălțimi joase, acolo unde zboară dronele rusești.

Cel mai potrivit radar pentru o astfel de misiune este radarul Gap Filler / TPS-79, un radar 3D mobil, capabil să opereze într-un mediu electromagnetic ostil și cu bruiaje extreme.

Radarul TPS-79 este unul care urmărește la 360 de grade, poate monitoriza spațiul aerian până la 10.000 metri altitudine și are o bătaie de peste 190 km.

Radarul este foarte mobil, poate fi instalat în sub 60 de minute, și e soluția perfectă pentru a monitoriza zona Deltei, fără să fie amplasat în apropierea imediată a zonelor periculoase unde au loc atacurile rusești.

Alt radar care ar putea fi mutat în zonă este cel tridimensional mobil TPS-77. TPS-77 acționează pe o raza de 470 de kilometri si pana la altitudinea de 30,5 kilometri, pe frecventa 1215-1400 MHz (D/L). Radarul însă acoperă doar o parte a cerului, nu asigură o acoperire 360.

Cu ce sisteme antiaeriene ar putea România să combată dronele rusești?

Cât privește sistemele antiaeriene pe care România le are și le poate folosi, acestea ar fi de mai multe tipuri, de la Patriot, la sisteme artileristice. Patriot, cel mai nou și scump sistem intrat în dotarea Armatei Române are rachete și acoperă raze foarte mari, însă el e gândit pentru ținte de mare valoare, nu pentru a intercepta astfel de drone.

Similar, și sistemul de rachete Hawk e mai degrabă gândit pentru raze mai mari și împotriva țintelor aeriene valoroase, avioane, elicoptere sau rachete.

Cele mai potrivite sisteme anti-dronă pe care România le-ar putea muta în zona Deltei ar fi sistemele autopropulsate Ghepard sau tunurile antiaeriene fixe Oerlikon. În cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia, din care face parte și România, Armata a trimis astfel de sisteme (Gepard și Oerlikon) care tocmai astfel de misiuni au exersat.

România are în dotare 43 de astfel de sisteme Gepard.

Sistemul de tunuri antiaeriene Oerlikon

Celelalte sistemele Oerlikon (Oerlikon GDF-003) sunt instalații de câte două tunuri antiaeriene de 35mm care se montează în locurile unde trebuie să asigure protecția antiaeriană.

Sunt „mobile” în sensul în care pot fi împachetate și mutate în alt loc. Similar, și radarele lor sunt montate pe camioane care fac parte din baterie.

Complexul Oerlikon 2x35 mm - În total 72 de tunuri antiaeriene cumpărate de la Elveția și cu care România a participat doi ani consecutiv la contingentul NATO din Polonia.

Tunurile se strâng și, împreună cu radarele și dotările auxiliare, sunt tractate de camioane Dac 6X6.

Sistemul CA-95 / 9K31 Strela montat pe TABC-79 4X4

România mai dispune și de sisteme mobile antiaeriene pe distanță foarte scurtă CA-95. Sunt rachete Strela-1 cu ghidaj în infraroșu montate pe transportoare blindate amfibii 4x4 TABC-79. Teoretic România dispune de peste 40 de astfel de unități.

Instalația de lansare CA - 95 are două sau patru rachete și e gândită să acționeze împotriva țintelor aeriene care evoluează la înălțimi mici sau care atacă prin surprindere.

Racheta este de tipul trage și uita (fire-and-forget) cu autodirijare în gama undelor infraroșii și în spectrul undelor luminoase, adică urmărește semnătura călduroasă a țintei.

Înălțimea țintelor combătute se situează în intervalul 30-3.500 de metri și distanța eficace de tragere este de 4,2 km.

Sistemul 9K33M3 "OSA-AKM" (SA-8)

Totodată, România mai are și circa 20 de unități 9K33M3 "OSA-AKM" (SA-8), cu rachete ghidate radar.

Sistemul este unul mobil, bazat pe platforme amfibii blindate 6X6 - Fiecare vehicul lansator are până la șase containere cu rachete și propriul radar.

Rachetele sunt teledirijate prin comenzi radio, raza de tragere este de până la 10km (6,5 km la urmărire) și până la o înălțime de 5.000 de metri. Ana POP

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marcel Ciolacu, atac virulent împotriva lui Cătălin Drulă: Eu aș fi plecat acasă! Nu mai ieșeam decât noaptea
25/05/2024 17:24

Premierul Marcel Ciolacu l-a atacat, sambătă, de la Lugoj, pe presedintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, spunand că e singurul ministru care nu are niciun kilometru de autostradă ...

Super proiect pentru Marea Neagră: A devenit principalul punct de interes al UE și NATO
25/05/2024 17:18

Două publicatii americane de renume, Atlantic Council si National Interest, au publicat articole despre rolul geostrategic al Mării Negre. Organizatia prestigioasă Atlantic Council a publicat pe site-ul să ...

Există riscul ca dezbinarea din România să ducă la gesturi extreme ca în Slovacia?
25/05/2024 16:54

Sociologul Vasile Dincu, candidat al PSD la alegerile europarlamentare, a declarat sambătă, la Prima TV, că desi există mereu pericolul ca incidentul din Slovacia, unde premierul a fost impuşcat, să fie s ...

Rusia a străpuns inclusiv teritoriul României: Șeful NATO vrea activarea Articolului 5
25/05/2024 16:38

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, propune activarea Articolului 5 al NATO, cel care priveste apărarea colectivă, din cauza actiunilor Rusiei. Stoltenberg sustine că bruiajul sau atacurile ciberne ...

Lider UDMR reacționează după ce DNA l-a pus pe Coldea sub acuzare: 'O poveste cu adevărat autohtonă!'
25/05/2024 16:30

Purtătorul de cuvant al UDMR, deputatul Csoma Botond, fost secretar al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI in mandatul trecut, comentează, sambătă, faptul că fostul general SRI F ...

Lucian Bode: În septembrie, PNL va da noul președinte al României, în persoana lui Nicolae Ciucă
25/05/2024 16:17

„In septembrie, PNL va da noul presedinte al Romaniei, in persoana lui Nicolae Ciucă”, a spus, sambătă, in Dolj, secretarul general al PNL, Lucian Bode. Bode a vorbit despre mobilizare, făcand apel la ...

Nicolae Ciucă: Tinerii vor schimbarea, oameni buni, şi când vă spun chestiunea asta, mă trec fiorii
25/05/2024 16:12

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sambătă, la Dăbuleni in judeţul Dolj, că il ”trec fiorii” cand vede tinerii implicaţi in politică, dar a subliniat că in zona Olteniei nimeni nu vorbeş ...

Lucian Bode: Programul 'Anghel Saligny' este un program sută la sută liberal
25/05/2024 15:59

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a subliniat, sambătă, că Programul Naţional ”Anghel Saligny” este sută la sută liberal şi a apreciat că liberalii nu au cedat şantajului USR care a ameninţa ...

Ciolacu, ironie pe șantierul Autostrăzii A1: 'Aţi văzut vreun urs?'
25/05/2024 15:46

„Am vizitat astăzi Santierul Autostrăzii A1, singura parte nefinalizată incă din cauza celebrelor tuneluri pentru ursi, desi nu a mai fost văzut vreun urs in zonă de ani de zile…”, scrie Marcel Ciol ...

Vasile Dîncu: E foarte greu să apară o surpriză la prezidenţiale / Geoană ar putea intra în finală
25/05/2024 15:40

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dancu, a declarat sambătă că este puţin probabil să apară o surpriză la alegerile prezidenţiale, fiind foarte greu ca un independent să dea peste cap ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei