Elixirul Orientului. Fascinația cafelei turcești

cafea turceasca

Dimensiune font:

| 06-01-2024 10:55

Cine nu iubește cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferențiază ca mod de preparare. Boabele prăjite și apoi măcinate fin sunt fierte într-o ibric, de obicei cu zahăr, și servite într-o ceașcă unde zațul se așază la fund. Această metodă de servire a cafelei este întâlnită în Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Caucaz, Balcani și în diverse locuri din Europa de Est.

O poveste din Yemen

Cele mai vechi dovezi ale consumului de cafea provin din Yemenul secolului al XV-lea. Până la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, cafeaua se răspândise la Cairo și Mecca. În anii 1640  s-a raportat deschiderea primei cafenele în Istanbul. Până în anul 962 în Constantinopol, precum și în teritoriile otomane în general, cafeaua și cafenelele nu existau. În acel an, un om numit Hakam din Alep și un glumeț numit Shams din Damasc, au venit în oraș: fiecare a deschis un mare magazin în districtul numit Tahtakale și au început să servească cafea. În vremurile mai recente, consumul tradițional de cafea turcească a scăzut datorită creșterii disponibilității altor băuturi calde, precum ceaiul, cafeaua instant și alte stiluri moderne de cafea.

Cuvântul „cafea” provine din cuvântul arab „qahwah”, iar consumul acestei băuturi calde s-a dezvoltat în Imperiul Otoman. Importanța cafelei în cultura turcă este evidentă în cuvântul „mic dejun, „kahvalti”, al cărui sens literal este „înainte de cafea” și „maro”, „kahverengi”, a cărui semnificație literală este „culoarea cafelei”.

Detaliu important în nunțile turcești

Pe lângă rolul său obișnuit ca băutură de zi cu zi, cafeaua turcească este, de asemenea, parte a tradiției nunții turcești. Ca un prolog la căsătorie, părinții mirelui (în absența tatălui, mama lui și un membru în vârstă al familiei sale) trebuie să viziteze familia tinerei fete pentru a cere mâna miresei și binecuvântările părinților acesteia pentru căsătorie. În timpul acestei întâlniri, mireasa trebuie să pregătească și să servească cafea turcească invitaților. Pentru cafeaua mirelui, mireasa poate folosi uneori sare în loc de zahăr pentru a-i evalua caracterul. Dacă mirele își bea cafeaua fără vreun semn de nemulțumire, mireasa presupune că mirele este de bun caracter și răbdător. De fapt, având în vedere că mirele vine deja ca parte solicitantă la casa fetei, de fapt el este cel care trece printr-un examen și eticheta îi cere să primească cu zâmbet acest dar special de la fată, deși în unele părți ale țării acest lucru poate fi considerat ca un semn de lipsă de dorință din partea fetei de a se căsători cu acel candidat.

Cafeaua turcească este de obicei preparată folosind o oală mică cu vârful îngust numită „cezve”, o linguriță și un aparat de încălzire. Ingredientele sunt cafeaua măcinată foarte fin, apă rece și (dacă se dorește) zahăr. Este servită într-o ceașcă „demitasse”. Unele cești moderne au mânere; ceștile tradiționale nu aveau, iar cafeaua era băută fie ținând ceașca cu vârfurile degetelor, fie, mai des, plasând ceașca într-un „zarf”, un recipient metalic cu mâner.

Tradițional, oala este făcută din cupru și are un mâner de lemn, deși și alte metale, cum ar fi aluminiul cu un strat antiaderent, sunt de asemenea utilizate. Lingurița este folosită atât pentru amestecare, cât și pentru măsurarea cantității de cafea și zahăr. Lingurițele din unele alte țări sunt mult mai mari decât lingurițele din țările unde cafeaua turcească este obișnuită.

Cafeaua turcească se consumă la temperaturi extrem de ridicate și este de obicei servită cu un pahar de apă rece pentru a răcori gura și a degusta mai bine cafeaua. Tradițional, este servită cu rahat turcesc. În zona Mediteraneană și în sud-estul Turciei, granulele de fistic pot fi adăugate în cafea. Toată cafeaua din ibric este turnată în cești, dar nu tot conținutul este băut. Stratul gros de zaț la baza ceștii este lăsat netulburat.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui di ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei