Ce sunt disciplinele spirituale?

download (1)

Dimensiune font:

| 23-03-2022 08:40

Disciplina e definită ca fiind „antrenamentul așteptat pentru a produce un anume caracter sau model de comportament”. Disciplina nu e parte din natura păcătoasă, ci e o componentă naturală a vieții creștine. În realitate, aproape nimic din ceea ce are vreo semnificație în viața noastră nu e realizat fără ea. Disciplinele spirituale pot fi descrise ca fiind acele comportamente care sporesc creșterea noastră spirituală și ne fac capabili să creștem în maturitatea spirituală. Procesul acesta de creștere și dezvoltare spirituală începe să aibă loc în momentul în care o persoană se întâlnește cu Cristos cel înviat și vine la El pentru salvare.

Scopul disciplinei spirituale este dezvoltarea omului lăuntric, cel care a fost transformat de Cristos în momentul mântuirii (2 Corinteni 5.17). Credincioșii răscumpărați au experimentat înnoirea totală a întregii persoane din interior, lucrul acesta implicând o deosebire în gândire, în simțăminte și în caracter care poate fi mai încet vizibilă în comportamentul nostru exterior. Aceasta a avut în vedere Pavel când a vorbit despre dezbrăcarea de „omul cel vechi” și îmbrăcarea cu cel nou, „care se înnoiește spre cunoștință, după chipul Celui ce l-a făcut” (Coloseni 3.9-10).

Există o serie de programe și cărți care se bucură de popularitate în zilele noastre pe tema disciplinelor spirituale, dar unele se îndepărtează prea mult de Scriptură în efortul de a evidenția diverse metode de autodisciplină. Unele dintre aceste metode ating limita domeniului mistic și extrabiblic, uneori adâncindu-se în tărâmul misticismului estic, al misticismului catolic sau în filosofia New Age. Din această mișcare au rezultat unele practici nebiblice cum sunt „auzirea” vocii lui Dumnezeu și rugăciunea respirată/de adâncire/contemplativă. Cel mai bun mod de a evita erorile în înțelegerea disciplinelor spirituale este să te ții de mandatul clar scriptural dat tuturor creștinilor de a ne adânci în Cuvântul lui Dumnezeu, unde Dumnezeu ne vorbește, și în rugăciune, unde noi Îi vorbim.

Cea dintâi dintre discipline este cea care implică Cuvântul lui Dumnezeu și constă din citirea, studierea, memorarea Scripturii și meditarea asupra ei. Dacă disciplina aceasta e neglijată, niciun alt efort de a ne autodisciplina nu va avea succes, fiindcă pur și simplu nu avem puterea de a birui împotrivirea naturii păcătoase în care își are domiciliul natura noastră nouă. Și nici nu avem puterea de a birui împotrivirea influențelor demonice al căror scop este întotdeauna să ne separe de singurul mijloc de creștere spirituală, Cuvântul lui Dumnezeu. Pavel i-a amintit lui Timotei de natura inerentă a Scripturii, care vine literalmente din gura lui Dumnezeu, adică e „insuflată” și, prin urmare, conține chiar puterea lui Dumnezeu (2 Timotei 3.16-17). El face, de asemenea, referire la Evanghelie ca fiind „puterea lui Dumnezeu” (Romani 1.16) și îi îndeamnă pe creștini să ia „sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu” ca singura noastră armă spirituală ofensivă împotriva forțelor demonice (Efeseni 6.17). Trebuie să începem orice efort de a practica disciplina spirituală cu singura sursă de putere, Cuvântul lui Dumnezeu.

Memorarea Scripturii e și ea esențială. Avem întotdeauna libertatea de a alege cu ce ne umplem mintea. Având în vedere acest lucru, memorarea e de importanță vitală. Dacă credem cu adevărat că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, cum se poate să nu îl memorăm? Memorarea ne permite să-l menținem constant în prim-planul minții noastre, și acest lucru face posibil să reacționăm la toate împrejurările vieții potrivit cu preceptele sale. Unul dintre cele mai puternice pasaje din Scriptură privitoare la necesitatea memorării se găsește în Iosua 1.8: „Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi și noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale și atunci vei lucra cu înțelepciune.” Prin disciplina memorării suntem capacitați să ne rugăm mai eficient și să medităm. Aceste lucruri la rândul lor ne capacitează să „izbândim și să prosperăm (Biblia, traducerea NTLR)”, așa cum definește Dumnezeu „prosperarea” pentru noi. Când umblăm în căile și în voia Lui, ni se insuflă un om nou lăuntric, umplut de Duhul Sfânt, cu o inimă ca a lui Dumnezeu.

O altă disciplină e rugăciunea. Rugăciunile noastre sunt o comuniune spirituală cu Dumnezeu prin mijloacele mulțumirii, adorării, implorării, cererii și mărturisirii. Ceea ce e minunat în privința rugăciunii e că Dumnezeu ne întâlnește acolo unde suntem. El vine alături de noi să ne conducă într-o relație mai profundă și mai reală cu El, care nu e motivată de vinovăție, ci e mânată de dragostea Lui. Rugăciunea ne schimbă. Rugăciunea schimbă vieți. Rugăciunea schimbă istoria. Dumnezeul nostru care cunoaște totul ne face cu adevărat să vrem să ne conformăm lui Isus și voii Lui pentru viața noastră. Încet și plin de har, Dumnezeu ni Se revelează în timp ce ne rugăm, și în aceste momente putem înțelege și experimenta mai profund dragostea Lui. Bineînțeles, unul dintre rezultatele majore ale rugăciunii disciplinate e rugăciunea care primește răspuns. Dar, practic vorbind, acest lucru e secundar față de scopul real al rugăciunii, care este o comuniune mereu în creștere, nesfârșită cu Dumnezeu.

Luate împreună, disciplina spirituală a rugăciunii și cea a Cuvântului ne vor face parte de un program rodnic, care va duce la o trăire în evlavie, laudă, supunere, slujire și celebrare a mântuirii noastre și a Dumnezeului care ne-a dat-o. Prin aceste discipline, suntem capacitați să ascultăm de porunca lui Dumnezeu care spune „... duceți până la capăt mântuirea voastră, cu frică și cutremur ... Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi și vă dă, după plăcerea Lui, și voința, și înfăptuirea.” (Filipeni 2.12-13) 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce nu e bine să faci în noaptea când se deschis cerurile
04/05/2024 05:30

In Sambăta Mare, gospodinele pun la punct ultimele pregătiri pentru prima zi de Paste. Fie că este vorba despre curătenia in casă, coacerea cozonacilor, a păstii, prepararea drobului, a borsului sau a fri ...

Vinerea Mare la grătare. Mustrarea unui preot: „E incredibil cum nu pot rata unii creștini să fie farisei”
03/05/2024 15:16

„Cu cată usurintă, doar la mirosul unor mici, au si uitat de parabola pe care le-o adresează Mantuitorul” - astfel isi incepe Ioan-Florin Florescu, un cunoscut si respectat preot roman misionar in Scotia ...

Obiceiuri străvechi de Vinerea Mare! Ce NU ai voie să faci dacă vrei să fii protejat de Dumnezeu
03/05/2024 14:49

Vinerea Mare din Săptămana Patimilor - Se ţine post negru, nu se ţese şi nu se spală, se coace pasca. Ţăranul roman ţinea sărbătorile in primul rand prin nelucrare În Vinerea Mare se face po ...

S-au descoperit cuiele folosite la crucificarea lui Iisus!
03/05/2024 12:38

Într-un film documentar intitulat „The Nails of the Cross”, investigatorul Simcha Jacobovici pretinde că a descoperit cele două cuie in laboratorul unui antropolog din Tel Aviv. Filmul debu ...

A murit Iisus cu adevărat pe cruce?
03/05/2024 12:36

  O cheie la enigma reinvierii poate fi considerată o scriere a francezului Chretien de Troies, datand din secolul al XII-lea şi care istoriseşte povestea unei femei foarte frumoase care se hotărăşt ...

Duminica, sărbătoarea săptămânală a Învierii
03/05/2024 11:35

Acest caracter jubiliar al sărbătorii duminicii, in primele comunităţi creştine, explică de ce duminica a fost mereu exceptată de la orice manifestări sau acte rituale care exprimă intristare şi pocă ...

  Moartea şi învierea lui Iisus
03/05/2024 11:34

După opinia specialiştilor, din cauza referirilor mai puţin clare, ar putea fi vorba de prima zi de dinaintea Sabatului (vineri), exact de ziua respectivă sau de ziua de după Sabat. Sunt voci care spun, in ...

Răstignirea din Vinerea Mare. O lecție eternă de iubire și sacrificiu
03/05/2024 07:39

În lumina puternică a lumanărilor, in timp ce clopotele bat solemn, credinciosii se adună in biserici pentru a marca Vinerea Mare, un moment de solemnitate si introspectie in calendarul crestin. Î ...

HOROSCOPUL ZILEI
03/05/2024 05:31

 Berbec Planuri de vacantă. Poate plecati pe undeva măcar o zi, două, să vă incărcati bateriile si să mai luati o pauză de la locul de muncă. Taur Partenerul de viată trece printr-o perioadă ...

Obiceiuri din Vinerea Mare
03/05/2024 05:14

Vinerea Mare (Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a intregii crestinatati pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii. Zi aliturgica, pentru ca Li ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei