Competitivitatea UAIC stârnește invidia multinaţionalelor

1uaic1
1uaic4
1uaic2
1uaic3

Dimensiune font:

| 19-06-2023 08:38

 Nu trebuie să ai prea multă ştiinţă de carte şi nu-i nevoie să citeşti presa. Doar să mergi un pic prin Copou şi să ridici capul din asfalt. Casa Universitarilor, aproape renovată, arată mai bine ca niciodată. O splendoare. La viitoarea bază sportivă din Sărărie, la noua sală de sport, la noul cămin studențesc abia se organizează șantierele. Observatorul astronomic, Grădina Botanică, Casa Canano, toate astea ţin de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, instituţia de invăţâmânt superior cea mai veche din România, un simbol al Iaşului şi un model de management eficient, conectat la rigorile acestui deceniu.

Rectorul Tudorel Toader e obligat prin lege să întocmească, anual, un raport de activitate. Cât mai amănunţit. Cel referitor la 2022 are 160 pagini!

Venituri estimate: 366 milioane lei. Venituri realizate: 458 milioane lei

UAIC are destui specialişti în macroeconomie, oameni competenţi a face predicţii. Ştiu meserie, nu bat deloc câmpii, dar poate că au fost excesiv de prudenţi cu estimările. Ori poate că dinamica studenţească a depăşit aşteptările.

Pentru anul 2022 se estimau venituri de 366.665.006  lei. S-au obţinut 458.055.653 lei. Doar 61.926.648, adică 13%, de la bugetul de stat. Competitivitate de natură să stârnească invidia multinaţionalelor.

Aparent surprinzător, nu s-a investit niciun leuţ în achiziţia de calculatoare. Aparent. La UAIC nu-i nevoie de cheltuieli inutile şi nu-i loc de căpuşe. Tehnica de calcul se dezvoltă în regie proprie, sunt informaticieni, matematicieni, fizicieni. Inginerii se pot închiria de la Politehnică. Celebra deviză „Prin noi înşine!” se potriveşte perfect cu peisajul actual.

Universitarii spun, cu cam prea multă modestie, că fac microproducţie, ceva acolo, manufactură. În 2021, UAIC a vândut de aproape 5 milioane. În 2022, s-a trecut de 7 milioane. Lei noi. Nu-i deloc microproducţie...

OK, au intrat mai mulţi bani, mult mai mulţi, dar nu s-au irosit ca-n alte părţi. Au crescut cheltuielile de personal, era şi normal, inflaţia reală e mult mai mare decât cea vânturată de către oficialităţi. Conducerea Universităţii a ales calea justă, a majorat salariile/veniturile angajaţilor cu 30%.

 Anul trecut, Grădina Botanică a  trimis eșantioane cu fructe și semințe la 441 de instituţii (grădini botanice, conservatoare botanice, arboretum-uri, bănci de germoplasmă, grădini zoo-botanice, grădini de plantemedicinale,staţiuni de cercetare etc.) din 60 de ţări de pe toate continentele!

Acelaşi raport spune că anul trecut, adică în 2022, UAIC a băgat o sumă uriașă în investiţii pe termen lung. Reabilitarea Casei Universitailor (legendarul CUI) a costat 11 milioane. E deja gata şi își primește deja muşterii. Din mediul studenţesc, universitar.

Despre complexul sportiv din Sărărie, nu cred că mai e nevoie de sublinieri, se vede din avion. Maidanul acela va deveni, în scurt timp, un punct de reper în capitala Moldovei. Marca UAIC.

Tot în 2022 s-au consolidat corpurile O şi E, aflate la zile distanță de inaugurare, se pregătește terenul pentru sala de sport din Titu Maiorescu, dar şi clădirea din Dorna Candreni, un fel de centru de refacere a capacităților de muncă pentru comunitatea academică din UAIC. Și nu doar atât!

Însă, marele succes al administraţiei universităţii îl reprezintă nu doar Casa Universitarilor, ci și Observatorul Astronimic. Demersurile pentru renovarea lui au început în 2016, anul trecut s-a făcut recepţia, lucrarea a costat aproape 8 milioane. Iar rezultatele sunt de-a dreptul fascinante!

Se derulează 16 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă

Rectoratul mai amenajează o parcare auto, creşte numărul de studenţi, se impune aşa ceva, urmează construirea unui nou cămin (la ora la care citiți aceste rânduri utilajele își fac loc în zonă), se modernizează căminele existente, se investeşte masiv în staţiunile de cercetare și practică studențească, la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, la Agigea. Se pregătesc proiecte noi pentru Potoci (Neamț), Gălănești (Suceava), Tulnici (Vrancea), Rarău (Suceava), Mădârjac, Ezăreni (Iași)... E foarte multă agitație în zona aceasta, a cercetării științifice, cu atât mai mult cu cât UAIC pune la punct câteva laboratoare ultramoderne, în cadrul unui proiect de 19 milioane de euro, destinat investigării aerosolilor atmosferici. O altă lovitură de proporții marca UAIC! 

Pomelnicul e mult mai lung, la momentul actual se derulează 16 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, raportul rectorului menţionează că au fost publicate 109 cărţi ştiinţifice în 2022, s-au obţinut 49 premii internaţionale, Grădina Botanică a  trimis eșantioane cu fructe și semințe la 441 de instituţii (grădini botanice, conservatoare botanice, arboretum-uri, bănci de germoplasmă, grădini zoo-botanice, grădini de plantemedicinale,staţiuni de cercetare etc.) din 60 de ţări de pe toate continentele! Și nu e totul!

Rectorul Tudorel Toader a concluzionat: „ofensiva continuă!” Claudiu CONSTANTIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei