COVID-ul a scăpat de puşcărie un şofer îmbuibat cu vişinată, vin şi bere

2covid alcool

Dimensiune font:

| 11-06-2020 22:20

 *deşi a comis-o în stare de recidivă postcondamnatorie, Ovidiu a scăpat doar cu amendă penală * judecătorii au ţinut cont că pagubele au fost minore, iar el a circulat cu viteză mică * de asemenea, a fost luat în calcul şi faptul că el s-a „pocăit” între timp, iar la anchetă a fost de-o sinceritate absolută

 Au trecut mai bine de patru ani până ce judecătorii să se poată pronunţa într-un caz aparent banal. Infracţiunea de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă comisă în stare de recidivă postcondamnatorie. Speţa, mult mai delicată decât pare la prima vedere. Ovidiu V., acum în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat pentru prima dată în 2013. Atunci, el a luat doi ani cu suspendare pentru că a şofat mai mult decât beat. Era în prag de comă alcoolică.

Fiind tânăr şi încă neliniştit, n-a prea băgat în seamă sentinţa şi a continuat să conducă în stare bahico-euforică. Vreo trei ani, nu l-a dibuit nimeni, aşa că-i intrase în obişnuinţă, era ca un ritual, să nu se suie la volan fără măcar o cinzeacă de dezmorţire.

S-a dus să dea şi maşinii de băut

Asta până-n seara de 28 ianuarie 2016. Băuse toată ziua şi le amestecase inconştient. Vişinată, vin şi bere în cantităţi încă neelucidate. La o bodegă de cartier, undeva pe Splai Bahlui. Evident, i „s-a rupt filmul”, nu-şi mai aminteşte nimic, iar anchetatorii au reconstituit cu multă dificultate toată povestea. Au aflat de la unii martori, nici ei foarte treji, că, pe la ora 20.00, lui Ovidiu i s-a făcut milă de Fordul său, care stătea „pe uscat”. S-a urcat la volan, cu gând să meargă la o benzinărie şi să umple rezervorul autoturismului. Deşi era mai mult decât beat, a condus prudent, cu nici 20 km/h, dar degeaba. Ghinionul l-a lovit în plin. La intersecţia din Podu Roş a fost tamponat de Volkswagenul condus cu mare viteză de un anume Constantin S. Ciocnire spectaculoasă, dar pagube minore. Două portiere îndoite, un far spart şi spoilerele făcute zob. Nimic altceva. Dar zgomotul produs a adus imediat acolo un echipaj de poliţie. Care, înainte de toate, i-a pus pe ambii şoferi să sufle în etilotest. La Constantin, zero. La Ovidiu, 1,10 la mie. A urmat excursia la „Sf.Spiridon” pentru probele biologice. 2,05 la prima probă, 1,85 la cea de-a doua. Încă un dosar penal pentru acesta.

A doua zi, s-a dus să dea declaraţie. Încă mahmur, a recunoscut sincer că nu mai ţine minte cât a băut, ci doar ce. Vişinată, vin şi bere de-a valma. Poliţiştii i-au amintit că se află în stare de recidivă postcondamnatorie, iar el a plecat de la interogatoriu convins că va fi încarcerat. Spectrul puşcăriei l-a făcut să se lase complet de băut.

Dosarul a mers în instanţă, a urmat procesul, iar el a dat mereu dovadă de maximă sinceritate şi a avut destule argumente prin care să arate că, în ce-l priveşte, beţiile au devenit istorie. Şi-a găsit un loc de muncă stabil, s-a căsătorit, şi-a văzut de treabă.

Pandemia şi abstinenţa l-au scutit pe Ovidiu de un sejur după gratii

Drept urmare, în motivarea sentinţei dată la începutul acestei săptîmâni, completul de judecată a menţionat că „în speţa de faţă, deşi alcoolemia inculpatului era una mare, acesta nu a creat o stare de pericol foarte sporită pentru participanţii la trafic, luând în considerare ora târzie raportată la anotimpul de iarnă când întunericul ia locul luminii la o oră foarte devreme, reducându-se, astfel, foarte mult traficul, distanţa mică ce a parcurs-o inculpatul conducând autoturismul, precum şi pagubele materiale foarte reduse ca urmare a vitezei foarte mici cu care se deplasa inculpatul”.

Totodată, instanţa a mai consemnat că deşi „inculpatul este cunoscut cu antecedente penale, în termenul de încercare de 2 ani şi 10 luni a comis o nouă infracţiune, de aceeaşi natură cu cea pentru care fusese condamnat anterior, instanţa are în vedere că recidiva aceasta a avut loc în anul 2016 iar, de la acea dată până în prezent, de 4 ani, inculpatul a dat dovadă de corectare a comportamentului antisocial, aceasta perioadă fiind dovada că desistarea cu privire la săvârşire de fapte de natură penală s-a produs şi există suficiente garanţii că inculpatul nu va reitera traseul infracţional. Acesta a înţeles scopul pedepsei ce i se aplicase anterior, iar o eventuală inserţie în mediul carceral, chiar şi pentru o perioadă mică, ar face ca readaptarea la normele de conduită să se efectueze din ce în ce mai greu, luând în considerare, inclusiv, contextul actual, când piaţa locurilor de muncă cunoaşte un real declin ca urmare a pandemiei cu răspândirea virusului SARS Cov2. Aşadar, rolul celui care individualizează o pedeapsă este acela de a aprecia dacă pedeapsa stabilită este aptă, prin raportare la persoana inculpatului, să îşi atingă scopul pentru care a fost luată. Or, prin plasarea unui inculpat, chiar recidivist, în mediul carceral în cazul în care judecătorul apreciază că acesta se poate recupera şi prin aplicarea unei pedepse alternative dacă legiuitorul a prevăzut-o, nu s-ar ajunge decât la o suprapopulare a închisorilor cu inculpaţi nepericuloşi şi crearea unei poveri prea mari pentru societate pentru a-i menţine şi a-i reinsera”.

Într-un cuvânt, pandemia şi abstinenţa l-au scăpat pe Ovidiu de un sejur pe după gratii. A primit doar o amendă penală, ce-i drept, una tare usturătoare la buzunare. 6.000 lei. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei