Creditul rapid - ce este și cum funcționează un astfel de împrumut nebancar?

creditul-rapid-ce-este-i-cum-func-ioneaza-un-astfel-de-imprumut-nebancar

Dimensiune font:

| 05-04-2023 10:47

 Împrumuturile rapide sunt credite de valoare mică, pe termen scurt – de obicei nu mai mult de 3.000 lei – pe care mulți experți financiari le consideră periculoase datorită dobânzilor și comisioanelor foarte ridicate. Aceste tipuri de împrumuturi sunt accesate, de regulă, de persoane cu un scor de credit slab, deoarece instituțiile creditoare nu țin cont de rezultatul verificărilor în Biroul de Credit.

 Ce este, mai exact, un credit rapid?

 Un credit rapid este un împrumut nebancar cuprins între 100 și 3.000 lei, acordat pe termen scurt, de regulă până la ziua de salariu sau pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

 Aceste tipuri de împrumuturi sunt acordate de instituții financiare nebancare (IFN) și vin cu dobânzi foarte mari, care echivalează cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 30.000% sau chiar mai mult. Prin comparație, valoarea DAE pentru împrumuturile bancare nu depășește 20%, un procent pe care experții în finanțe îl consideră a fi dobânda maximă accesibilă.

 Împrumuturile rapide au, de regulă, următoarele 3 caracteristici:

Permit debitarea automată a cardului pentru plata datoriei: majoritatea instituțiilor financiare nebancare solicită clienților să autorizeze debitarea cardului bancar, ceea ce le oferă acestora accesul la banii din contul bancar al debitorului.

 Posibilitatea de prelungire a perioadei de rambursare: în funcție de politica lor de creditare, unele IFN-uri oferă debitorilor posibilitatea să „reînnoiască” împrumutul, plătind o taxă suplimentară pentru a prelungi perioada de rambursare. Deși acest aspect poate părea atractiv la prima vedere, o astfel de abordare poate plasa debitorul într-un ciclu al datoriilor, împrumutând în mod repetat mai mulți bani pentru a acoperi plata datoriilor.

 De regulă, nu necesită o verificare a scorului de credit, ceea ce le face accesibile debitorilor cu credite neperformante. Conform XCredit, cu excepția Ocean Credit IFN, peste 90% dintre instituțiile financiare nebancare nu țin cont de scorul de credit atunci când evaluează bonitatea unui potențial client.

 Cum funcționează împrumuturile rapide, pe termen scurt?

 După cum am menționat anterior, împrumuturile rapide nu țin cont de rezultatul verificărilor scorului de credit.

 Conform portalului financiar XCredit, care a analizat oferta unui număr de 30 de IFN-uri, cei care aplică pentru un credit rapid au nevoie doar de un cont bancar, un act de identitate și o dovadă a veniturilor. Cât privește veniturile, dacă acestea sunt raportate la ANAF, creditorul le va verifica automat, fără nicio intervenție din partea debitorului.

 Deoarece creditorii nu țin cont de scorul de credit, ei mizează pe ”promisiunea” clientului că va rambursa împrumutul, astfel că percep dobânzi și comisioane ridicate, pentru a compensa cumva riscul de neplată.

 Din acest motiv, mai mulți experți financiari au lansat un avertisment cu privire la utilizarea împrumuturilor nebancare, deoarece combinația dintre rate mari și termene scurte de rambursare poate prinde debitorul într-un ciclu al datoriilor. În multe cazuri, clienții IFN-urilor ajung să-și finanțeze un împrumut mai vechi prin accesarea unui alt împrumut nebancar.

 Cât privește modalitatea de rambursare, creditele rapide pot fi structurate ca împrumuturi în rate sau pot fi rambursate într-o singură tranșă.

 Care sunt costurile unui credit rapid?

Costul împrumuturilor rapide poate varia în funcție de politica fiecărei instituții financiare nebancare.

Cu titlu pur informativ, așa cum reiese din informațiile regăsite pe XCredit, Hora Credit percepe o dobândă zilnică de 2% din suma împrumutată. Alți creditori percep, de asemenea, dobânzi cuprinse între 1% și 2% pe zi.

IFN-urile acordă și credite fără dobândă, însă doar în anumite condiții și exclusiv clienților aflați la primul împrumut.

 Deoarece sunt credite pe termen scurt, împrumuturile rapide vor trebui rambursate fără a depăși data scadentă. În caz contrar, penalitățile de întârziere se vor adăuga dobânzilor, creându-se efectul de bulgăre de zăpadă, caz în care suma datoriei poate ajunge la valori de zeci de mii de lei.

 Creditele rapide sunt, prin definiție, împrumuturi extrem de scumpe. Dobânda Anuală Efectivă a unui astfel de produs financiar o depășește de câteva zeci de ori pe cea practicată de oricare bancă comercială.

Pot contribui împrumuturile rapide la construirea unui scor de credit bun?

 IFN-urile raportează datoriile debitorilor către Biroul de Credit SA, astfel că achitarea la timp, fără întârzieri, a unui împrumut nebancar, poate contribui la creșterea valorii scorului de credit.

 Obținerea de credite nebancare și rambursarea acestora la timp poate constitui o strategie pentru construirea unui scor de credit superior, însă este riscantă și ar trebui utilizată cu maximă precauție.

 Fiecare debitor ar trebui să-și analizeze cu maximă prudență capacitatea de rambursare a unui împrumut nebancar și să nu folosească în mod excesiv aceste surse de finanțare extrem de scumpe.

 În caz de neplată, creditul va deveni scadent anticipat iar instituția creditoare poate vinde creanța unei societăți specializate în colectarea datoriilor. Pe lângă faptul că va afecta negativ scorul de credit al debitorului, nerambursarea unui împrumut nebancar va determina IFN-ul să apeleze la toate mijloacele legale pentru recuperarea datoriei, inclusiv pe calea executării silite.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Indicii ROBOR au scăzut la minimul ultimilor 2 ani!
27/05/2024 19:03

Depăsirea perioadei in care companiile si-au achitat taxele si impozitele la bugetul de stat a majorat lichiditatea din piata monetară, iar indicii ROBOR au cunoscut o scădere minimă. La inceputul acestei s ...

Se redeschide cea mai veche fabrică din România, care a funcționat vreme de 250 de ani
27/05/2024 15:04

Cea mai veche fabrică de la noi din tară, care a functionat peste 250 de ani, va fi redeschisă, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu a anuntat recent redeschiderea Uzinei Constructoare de Mas ...

 Marcel Ciolacu se felicită pentru plafonarea prețului la energie: 'România ar fi avut o inflație cu 3 în față'
27/05/2024 14:30

Referitor la opozitia comerciantilor romani privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele romanesti, la 20%, Marcel Ciolacu spune că nu crede acest lucru. Liderul PSD afirmă că nu crede că plafo ...

Ultima zi în care se mai poate depune Declarația Unică 2024 fără sancțiuni. Ce amendă vor plăti românii
27/05/2024 13:19

Luni, 27 mai, este ultima zi in care se mai poate depune Declaratia unică 2024 fără sanctiuni dacă ai venituri din activităti independente, chirii - inclusiv in scop turistic, dobanzi bancare (peste 6 sala ...

Înșelătorie de proporții: Pătrunjel fals și căpșuni măsluite pe tarabele din piețe. Amenzi de peste 100 de euro
27/05/2024 12:33

Una dintre cele mai populare legume de pe piaţă bate recorduri de preţ. Preţurile pătrunjelului au cres­cut vertiginos in Polonia, atin­gand valori compara­bile cu preţul muş­chiu­lui ...

De ce sticlele goale returnabile sunt respinse de aparat şi de ce nu trebuie să le speli. Trucuri ca să-ţi iei banii înapoi pe ambalaje
27/05/2024 11:16

Dacă sticlele goale returnabile ţi-au fost respinse de aparat, trebuie să ştii că există cel puţin trei aspecte de care trebuie să ţii cont data viitoare, pentru a-ţi putea lua banii pe garanţie. ...

Asociația UNIC: Proiectul “Patrimoniu natural protejat și promovat, vector de dezvoltare al mediului rural” a fost implementat de către Asociația UNIC din Iași în perioada 31.10.2023- 31.05.2024
27/05/2024 09:30

 27.05.2024 Comunicat de presă “Patrimoniu natural protejat si promovat, vector de dezvoltare al mediului rural” Proiectul “Patrimoniu natural protejat si promovat, vector de dezvolta ...

Rezultatele Loto 6/49 din data de 26 mai 2024: Numerele câștigătoare
26/05/2024 19:57

Duminica, 26 mai, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 23 mai, Loteria Romană a acordat peste 15.500 de castiguri in valoare ...

Se construiește primul zgârie nori din România: Au fost obținute toate autorizațiile
26/05/2024 16:57

Un om de afaceri din Craiova are un plan ambitios: construirea unui zgarie-nori. Proiectul incepe să prindă contur, cel putin la nivelul autorizatiilor. Investitorul, Stefan Cherciu, patronul Casa Noastră si ...

Salariul minim crește la 3.700 de lei din iulie. Anunțul premierului Marcel Ciolacu
24/05/2024 17:40

 Premierul Marcel Ciolacu a anuntat joi, 23 mai, că, in urma discutiilor cu cei din Consiliul National Tripartit, s-a decis cresterea salariului minim la 3700 de lei. Această crestere va intra in vigoare ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei