Autumnală la Londra

default

Dimensiune font:

| 16-04-2016 03:23

 E o după-amiază cu iz de mucegai la Londra. Nu plouă, însă cerul s-a umflat ca burta unui armăsar intrat într-o lucernă verde şi zemoasă. La turnul Londrei – furnicar. E lumea lumilor, oameni veniţi de la capătul pământului, din mijlocul lui şi de unde nimeni nu poate gândi. Turnul a figurat poate chiar primul pe lista făcută de acasă, fie personal, fie de agenţiile turistice. E chiar mai multă lume decât de obicei în septembrie, după câte spun gazdele, şi asta poate şi pentru că umblă zvon că turnul îşi va închide porţile pentru doi ani şi ceva.

 Şi începe să plouă. Mărunt. Pielea, pielea obişnuită cu soare se zbârleşte ca şi cum ar intra în carne acele multe ale seringii pentru vaccinul antivariolic. Sub ploaie turnul luceşte, piatra e o argilă untoasă pe care schiază picăturile de apă.

 Turnul nu e de fapt un turn. Este, privit din afară, o aglomerare de cupole, o îngrămădire de corteluri din piatră, e o uriaşă moschee, ori un cort de căpetenie mahomedană. Pe dinăuntru zidurile au eşarfe de iederă. E un arhondaric care horeşte în jurul clădirii centrale, a acelei clădiri care aduce mai degrabă cu o clopotniţă. Între ziduri- pajişti şi copaci. Atmosfera nu e de fel glacială, cum te-ai aştepta. Turiştii, cei veniţi de departe, îşi află loc sub streşini, pe băncile scobite în piatră. Se alăptează, se mănâncă sandviciuri, se despleteşte şi împleteşte. Eşti, poate datorită ploii, ca într-o sală de aşteptare, undeva pe linia Ungureni-Dorohoi.

 Solemnitatea paznicilor, îmbrăcaţi în costume colorate, tivite cu tot felul de fireturi, este puţin caraghioasă. Impresie de commedia dell’arte. Săli fără număr, în care s-au aşezat armuri, toate acele scheletice cimpoaie metalice. Armuri peste armuri. În aceste întruchipări trebuie văzut duhul poporului care le-a născocit. La luptă ca şi la îngropăciune oamenii îşi puneau ce aveau mai scump. Armurile japoneze din turnul Londrei sunt făcute cu migală, au o lucrătură de stampă, lasă să se vadă o înclinaţie spre fantastic. Căştile par nişte uriaşi fluturi policromi. Japonezii plecau la luptă descinzând în fabulos. Penajul şi coloritul exacerbat al armurilor arabe e tot dorul de a muri frumos. Indienii, în schimb, purtau cămăşi descântate, căci ţesătura nu putea să facă de fapt aproape nimic în faţa săgeţilor cu venin şi a oţelurilor tăioase.

 Sala bijuteriilor coroanei magnetizează. Se trezesc, mai ales în sufletele femeilor, dorinţe din adolescenţă. Podoabele aşezate pe baldachin de poveste, podoabele acestea sunt aici cu nemiluita. Aur şi diamante. Un hambar care în loc de grâu, orz şi secară, e plin cu boabe de argint şi platină, aur şi porfir, smarald şi diamante. Şi lumea se îngrămădeşte mai mult ca oriunde, iar afacerea e bună. Celor 30 de penny de la intrarea în Turn li se adaugă încă 15. Turnul Londrei este de altfel unul din puţinele, dacă nu singurul muzeu la care se percepe o taxă de intrare. Drumul prin aceste aurării şi argintării nu este slobod. Ca să priveşti mănunchiurile solare şi meteoriţii de argint treci parcă printre nişte staule pentru vite. Jos, la tezaur, dincolo de uşa grea, de buncăr, te trezeşti în faţă cu nuferii roşii, albi şi verzi. Sunt coroanele regilor Angliei. Diamante cât ouăle de raţă leşească, ori altele mici, alcătuind căpăţâni sclipitoare de conopidă. Paznicii, îmbrăcaţi la fel de imperial, cu uniforme care amestecă roşul şi negrul, cu chipiuri şi fireturi, stau la pândă. Pe lângă chivotul acela din sticlă incasabilă n-ai voie să stai nici o fărâmă de secundă. Cum te opreşti, auzi pocnetul de bici al unei voci şi simţi o mână care te împinge brutal. Totul pare absurd pentru că doar cu privirile nu ai putea lua ceva cu tine. Dincolo de staulul din lemn poţi să leneveşti cu privirea şi să te bucuri nu de diamante şi aur, ci de truda celor care le-au scos la lumină din măruntaiele pământului şi de măiestria meşterilor făurari.

 Când ies afară, am sentimentul că am scăpat dintr-o temniţă. Plouă, plouă sâcâitor. Iţi simţi oasele care se desfac parcă în fibre. Paznicii din curtea interioară nu mai au măreţia de mai-nainte. Muraţi straşnic, încep să se agite şi bănui că se apropie ora închiderii. Plouă din ce în ce mai tare. Sub zidurile Turnului se mai alăptează şi se trage chiar şi câte un pui de somn. Dar nu mai e chip. Paznicii se pornesc să scoată lumea afară şi o fac la fel de brutal ca şi cei din buncărul unde diamantele şi pietrele se alcătuiesc în căpăţâni de conopidă. Plouă. Tamisa e mocirloasă. Tower Bridge nu mai are înfăţişarea aceea de jucărie din turtă dulce. O fantomă ce apare straniu, când nu te aştepţi, ca dintr-un stog de fum.

 Plouă al naibii de urât la Londra.

 Grigore Ilisei

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei