Cum a încercat Securitatea să-l compromită pe Lucian Blaga, acuzându-l că e legionar. Comuniștii i-au refuzat Premiul Nobel

31

Dimensiune font:

| 09-05-2023 14:45

Considerat una dintre personalitățile culturale ale României, Lucian Blaga a avut de suferit în toate epocile pe care le-a trăit. A fost acuzat că este fascist și legionar, iar comuniștii i-au refuzat Nobelul.

Lucian Blaga s-a născut în urmă cu 128 de ani în Lancrăm, lângă Sebeș, într-o familie de preot cu nouă copii, el fiind cel mai mic. Tatăl lui a vrut ca toți copiii săi să poarte nume care să înceapă cu litera L, ceea ce s-a și întâmplat. Deși mezinul nu a vorbit deloc până la vârsta de patru ani, dragostea de carte a moștenit-o de la mama sa care îi citea seară de seară.

A studiat la Facultatea de Teologie din Sibiu, unde s-a înscris pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară, iar apoi a mers în Austria pentru a urma cursurile de filosofie și biologie de la Universitatea din Viena, acolo unde a obținut și titlul de doctor în filosofie. Ulterior a intrat în diplomaţie, fiind numit pe rând ataşat cultural al ambasadelor româneşti din Varşovia, Berna, Viena și Praga, conform România Actualități.

La numai 15 ani a debutat în ziarele arădene “Tribuna” cu poezia “Pe țărm” iar de-alungul carierei sale literare a publicat multe volume de versuri precum „În marea trecere”, „Lauda somnului” , „La cumpăna apelor” și „La curţile dorului”. A scris importante eseuri şi studii filosofice, dar și piese de teatru, printre cele mai cunoscute fiind „Tulburarea apelor”, „Daria”, „Meşterul Manole” sau „Avram Iancu”.

În 1949, Academia Română i-a încredințat redactarea a două capitole din ”Istoria filosofiei româneşti”, iar împreună cu poetul Hermann Hauswirth a întocmit o „Antologie de poezie populară românească”.

Acuzat că este fascist sau legionar

După 23 august 1944, acuzaţia că Blaga ar fi fost fascist sau legionar a fost întreţinută de mai multe voci puternice ale vremii respective, ideologi şi activişti ai regimului socialist din România, precum Lucreţiu Pătrăşcanu, Nestor I. Ignat şi inclusiv fostul lui doctorand, Pavel Apostol. Toţi susţineau vinovăţia politică a filosofului, deşi în toată opera lui şi în biografie nu există nicio urmă de simpatii politice pentru o mişcare sau alta.

În preajma declanșării și în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, fostele structuri de informații, S.S.I. și Direcția Poliției de Siguranță nu au făcut decât anumite semnalări despre Lucian Blaga, legate de siguranța internă și externă a statului, uneori preluate chiar din presa vremii, scrie Raluca Nicoleta Spiridon în „Radiografia rezistenței interioare sau Lucian Blaga în atenția Securității (1953-1961)“.

Proaspăt ministru de interne – 20 mai 1952 – Alexandru Drăghici emite o serie de ordine cu rol în eficientizarea activității informative. Pe de o parte, legăturile de prietenie pe care Lucian Blaga le-a avut cu familia preotului Florea Mureșan, fost legionar, trimis la canal, familie la care Lucian Blaga asculta postul de radio „Vocea Americii” a făcut ca el să figureze într-un dosar comun cu aceștia, sărac însă în informații (în principal cele trei note informative, datate 30 octombrie 1952, 27 mai 1953 și 30 octombrie 1953 repetă informația despre credința scriitorului în Venirea Americanilor).

În contextul sus-menționat intervine deschiderea unei prime acțiuni de urmărire informativă individuală asupra lui Lucian Blaga la 3 ianuarie 1953, întrucât:„înainte de 23 august 1944 a primit mai multe misiuni diplomatice [și a fost] ministru adjunct al afacerilor externe; toate lucrările pe care le-a scris reflectă disprețul față de masele largi populare zugrăvind concepții mistice și metafizice; a înființat în 1942 Cercul Literar de la Sibiu, condus apoi de studenții lui, în cadrul căruia se citea literatura sa; scrie o serie de lucrări literare pe care nu le publică; întreține legături cu unele elemente cunoscute ca elemente dușmănoase: Pamfil Gabriel, fost comandant legionar în străinătate, în prezent farmacist în Oradea, Lucian Valea, fost în conducerea P.N.Ț. pe fostul județ Cluj, în prezent redactor la ESPLA, Sbârcea Gh. care a intenționat să creeze o organizație subversivă, în prezent profesor la Timișoara, Petre Țuțea, fost legionar, București. De asemenea are legături cu Cornel Regman, fost P.N.Ț.-ist, Monica Lazăr, Eugen Tudoran și alții“.

„Asasinat moral“

„Asasinatul moral” – așa cum l-a denumit însuși Lucian Blaga – avea să fie executat de Mihai Beniuc, mai întâi în paginile revistei „Gazeta Literară” din 16 iulie 1959, unde scriitorul este atacat direct și nevoalat în articolul „Marele Anonim” apoi prin includerea acestuia în romanul care se dorea autobiografic „Pe muchie de cuțit”.

Considerându-și amenințată însăși condiția umană, întrucât (se temea că-și va pierde inclusiv pensia de la Uniunea Scriitorilor) și vizibil afectat de injustiția lipsei unei relatări autentice a evenimentelor, Lucian Blaga a trimis la C.C. al P.M.R. un lung memoriu în legătură cu afirmațiile lui Mihai Beniuc și, la scurt timp a fost primit de Athanase Joja. Sub raportul decelării anumitor contradicții, într-adevăr documentele întocmite de fosta Securitate oferă un neașteptat sprijin.

Are posibilitatea să scrie și să publice articole în care subliniază acele părți din realizările pe tărâm cultural ale regimului, cu care e de acord, și i se vor publica – deocamdată în reviste, acele poezii pe care exigența critică a regimului le acceptă.

Viața privată, sub lupa Securității

Nici viaţa privată nu i-a fost ocolită, ci din contră – a fost supravegheat de Securitate, iar prietenii şi cunoscuţii lui au fost arestaţi, în timp ce deţinuţii politici care îl cunoşteau au fost anchetaţi în încercarea de a se obţine de la ei informaţii compromiţătoare despre filosof. Oamenii regimului încercau să obţină de el, prin diferite mijloace, o oarecare dovadă care să stea la baza arestării lui.

Astfel, filosoful s-a regăsit de multe ori, în propria casă, în prezenţa spionilor care raportau Securităţii discuţiile cu el, iar telefonul îi era ascultat.

Fiica filosofului, Dorli Blaga, mărturisea într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ din 2013, faptul că tatăl ei figura pe lista lui Gheorghe Gheorghiu-Dej de a fi închis, dar „l-a salvat istoricul Constantin Daicoviciu, care a negociat cu Dej salvarea lui. Nu ştiu ce-au vorbit, la ce-a renunţat Daicoviciu ca să-l salveze pe Blaga sau ce a făcut pe gustul lui Dej. Se întâmpla în anii ’50. I-au organizat şi percheziţii, îi căutau manuscrisele la Biblioteca Academiei. El scria la birou, dar nu lăsa niciodată manuscrisul la serviciu“.

O încercare de scoatere a lui Blaga din „marginea intelectualităţii româneşti“ ar fi fost în toamna lui 1956, prin recomandarea pentru Premiul Nobel, făcută de istoricul Basil Munteanu, care trăia în Franţa, şi profesoara italiană Rosa Del Conte, alături de un grup de universitari italieni. Chiar şi fiica filosofului, în volumul „Lucian Blaga. Corespondenţă de familie“, notează faptul că „Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel. Statul român nu şi-a dat însă asentimentul“.

Lucian Blaga a murit pe 6 mai 1961, în Cluj-Napoca, ca „un autor interzis“, aşa cum mărturisea Dorli Blaga că i-a transmis profesoara Rosa del Conte, cea care l-a recomandat pentru Premiul Nobel.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Se termină reabilitarea de 2 ani și 2 mil. euro: e cea mai mare bibliotecă din Moldova și un edificiu emblematic al țării
27/04/2024 21:49

 BCU Iasi incheie lucrările si activitătile prevăzute in proiectul „Restaurare si reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finantat in cad ...

Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei