Emisiune de mărci poştale dedicată Iaşului, introdusă în circulaţie de vineri

timbre

Dimensiune font:

| 03-06-2021 16:01

O emisiune de mărci poştale dedicată patrimoniului arhitectural al oraşului şi judeţului Iaşi va fi introdusă în circulaţie de Romfilatelia începând de vineri, în magazinele din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Emisiunea este completată de două plicuri "prima zi", coală de 20 timbre şi minicoală de 5 timbre + 1 vinietă.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, joi, AGERPRES, timbrele emisiunii ilustrează patru monumente arhitectonice de excepţie: Palatul Roznovanu din Iaşi, Palatul Cuza din Ruginoasa, Palatul Sturdza din Miclăuşeni şi Palatul Culturii din Iaşi.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei este reprezentat Palatul Rosetti-Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi.

Clădirea datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, dar a trecut prin multe transformări, înfăţişarea actuală căpătând-o la sfârşitul secolului al XIX-lea, potrivit sursei citate, care mai menţionează că, în secolul al XVIII-lea, pe acest loc se afla o casă a lui Matei Cantacuzino. În 1832, marele vistiernic Iordache Roset Roznovanu a reconstruit edificiul într-un stil somptuos, marcat de neoclasicism. În 1891, Palatul a fost cumpărat de la Nicolae Rosetti-Roznovanu, pentru a servi drept sediu primăriei oraşului Iaşi, dar, în 1893, a fost preluat de stat şi reamenajat pentru a fi reşedinţa prinţului moştenitor Ferdinand. În forma sa actuală, palatul aparţine, în ansamblu, stilului neoclasic, cu elemente ornamentale eclectico-baroce.

Clădirea a jucat un rol deosebit în timpul Primului Război Mondial, în perioada 1916-1918, când a găzduit sediile unor instituţii ale conducerii politice refugiate de la Bucureşti, mai notează Romfilatelia. În 1970, Primăria Municipiului Iaşi a revenit definitiv în vechiul său sediu, în care funcţionează şi astăzi.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este ilustrat Palatul "Al. I. Cuza" din Ruginoasa, construit la începutul secolului al XIX-lea.

Moşia Ruginoasa aparţinuse iniţial familiei Sturdza, iar în 1804, marele vistiernic Săndulache Sturdza a angajat un arhitect vienez pentru a reconstrui vechiul conac, lucrările încheindu-se în 1814. În jurul casei, reconstruite în stil neoclasic - şi care îşi merita de-acum numele de palat -, a fost amenajat un parc.

Logofătul Costache Sturdza, fiul lui Săndulache, şi-a dorit, totuşi, o altfel de reşedinţă. Clădirea a fost refăcută în stil neogotic, aşa cum se prezintă şi azi. În 1857, fiul lui Costache, vornicul Alexandru Sturdza, a ipotecat moşia şi palatul, însă nu a putut achita ratele împrumutului, aşa că Banca Naţională a Moldovei a scos moşia la licitaţie.

În comunicatul citat se mai menţionează că, în 1862, a cumpărat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care dorea să o transforme în reşedinţă de vară. Domnitorul a petrecut puţin timp la Ruginoasa; în schimb, a locuit aici soţia sa, Doamna Elena Cuza, care s-a ocupat de amenajarea interiorului (cu mobilă, tapete şi obiecte de decor preţioase, multe aduse din Franţa) şi de refacerea parcului.

În timpul Primului Război Mondial, Palatul de la Ruginoasa a servit ca spital militar, iar în 1936 a intrat în proprietatea Regiei CFR, care a amenajat aici un spital TBC.

Deja degradat prin utilizarea sa ca spital, edificiul a fost grav avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost reconstruit parţial în 1967-1978, iar în 1982 a devenit Muzeul Memorial "Al. I. Cuza", în patrimoniul lui fiind incluse şi piese care aparţinuseră familiei Cuza. Astăzi, clădirea şi parcul înconjurător constituie un obiectiv muzeistic aflat în subordinea Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei este reprezentat Palatul Sturdza din Miclăuşeni, ridicat între anii 1880 şi 1904 de către George A. Sturdza şi soţia sa Maria, pe locul unui vechi conac din 1755. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Povestea castelului începe însă în jurul anului 1410, când vornicul Miclăuş a primit de la domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) o moşie, cunoscută mai apoi sub numele de Miclăuşeni. În 1591, urmaşii vornicului Miclăuş au vândut moşia vistiernicului Simion Stroici, care a construit aici, la începutul secolului al XVII-lea, un conac. Moştenitorii lui au lăsat moşia unor rude, Ioan şi Sandu Sturdza. În 1752, vornicul Ioan Sturdza a reclădit conacul, transformându-l într-o clădire spaţioasă, cu douăzeci de camere. Nepotul său Alecu a amenajat în jurul conacului un parc englezesc şi a îmbogăţit biblioteca prin cărţi şi manuscrise rare, iar fiul lui Alecu, George Sturdza, a construit în 1880-1904, pe locul fostului conac, un palat în stil neogotic târziu, remarcabil atât prin eleganţa impunătoare a exteriorului, cât şi prin bogăţia decorului interior şi a colecţiilor: scări de marmură, parchet cu intarsii, tablouri şi sculpturi, arme şi costume medievale, argintărie, medalii şi monede, precum şi zeci de mii de cărţi, multe dintre ele valoroase prin raritate sau vechime.

Multă vreme, de administrarea castelului s-a ocupat fiica lui George Sturdza, Ecaterina. Spre sfârşitul vieţii, ea s-a călugărit şi a donat domeniul Episcopiei Romanului, care a înfiinţat aici o mănăstire. În 1953, domeniul a fost naţionalizat şi a avut, de-a lungul timpului, destinaţii diverse, între care depozit de explozibil, şcoală specială şi centru de plasament pentru copii.

După decenii de neglijare şi utilizare improprie, clădirea a fost retrocedată în anul 2001 Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ceea ce a făcut posibilă realizarea unor reparaţii de urgenţă şi, începând din 2004, o restaurare de anvergură, arată Romfilatelia. Azi, Palatul Sturdza şi dependinţele sale pot fi vizitate şi adăpostesc un centru de evenimente, spaţii de cazare şi restaurant; palatul a redevenit astfel clădirea elegantă şi primitoare care era în zilele strălucirii sale de altădată.

* Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei este înfăţişat Palatul Culturii din Iaşi, iniţial Palat Administrativ şi de Justiţie, în prezent sediu al Complexului Naţional Muzeal "Moldova".

Palatul Culturii este o clădire-simbol a oraşului, construită în perioada 1906-1925, după planurile arhitectului I.D. Berindei. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, impunându-se, încă de la apariţia sa în peisajul oraşului, prin dimensiunile sale monumentale.

În aspectul său se regăseşte o combinaţie reuşită de stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc. Intrarea în palat se face printr-un turn impunător, de 55 m înălţime, având ca element distinctiv un ceas cu trei cadrane.

În anul 1955, vechiul Palat de Justiţie a devenit Palat al Culturii, găzduind instituţii culturale reprezentative ale ţării, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal "Moldova" Iaşi.

Construcţia are 298 încăperi, cu o suprafaţă de aproximativ 36.000 metri pătraţi. Două dintre cele mai renumite încăperi sunt Sala Voievozilor (care îşi datorează numele unei galerii de portrete ale domnilor Moldovei) şi Sala "Henri Coandă" (decorată cu splendide stucaturi).

Detalii din cele două săli sunt ilustrate pe cele două plicuri "prima zi" a emisiunii.

Romfilatelia mulţumeşte Primăriei Municipiului Iaşi, Complexului Naţional Muzeal "Moldova" Iaşi, lui Sorin Iftimi, muzeograf în cadrul acestei instituţii, şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
”Cutremur” în media. Nouă televiziuni nu se mai văd începând de azi în grila RCS
01/05/2024 22:15

 Nu mai putin de nouă posturi de televiziune au iesit incepand de azi din grila naţională a celui mai mare jucător din zona de cablu, RCS&RDS. Conform Paginademedia.ro, au apărut modificări impo ...

Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
01/05/2024 21:29

Desi este venerat pentru povestile sale pline de umor si intelepciune, Creangă era, de asemenea, renumit pentru farmecul său si pentru relatiile pasionale cu femeile din jurul său. Fără a fi constrans de r ...

1 Mai muncitoresc. Povestea melodiei lui Ciprian Porumbescu
01/05/2024 14:12

Cantecul de primăvară,precum si versurile la acea vreme, a fost compus de Ciprian Porumbescu in 1880. Cantecul original nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile in ...

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024
30/04/2024 14:30

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului National ,,I. L. Caragiale’’ din Bucuresti, a avut loc cea de-a 18-a editie a Galei Premiilor Gopo, in cadrul căreia au fost celebrate performantele inregistrate d ...

Splendida Baie Turcească din Iași devine un hub al creativității
30/04/2024 12:38

 Splendida Baie Turcească din Iasi devine un hub al creativitătii, pentru zeci de artisti romani si străini, la Romanian Creative Week: expozitii, proiectii cinematografice si călătorii spre sine. Ba ...

A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Se termină reabilitarea de 2 ani și 2 mil. euro: e cea mai mare bibliotecă din Moldova și un edificiu emblematic al țării
27/04/2024 21:49

 BCU Iasi incheie lucrările si activitătile prevăzute in proiectul „Restaurare si reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finantat in cad ...

Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei