Frank Herbert – Dune

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 17:28

Primul dintr-o serie de sase romane, ‘Dune’ al lui Frank Herbert a devenit, de la publicarea sa in 1965, un punct de referinta al literaturii science-fiction, cunoscind un succes imediat si imens: cel mai bun roman de fictiune, cea mai bine vinduta lucrare science-fiction.

A cistigat premiile Nebula, in 1965, si Hugo, in 1966. De doua ori a fost ecranizata cartea: prima oara in 1984 de catre David Lynch, a doua oara in 2000 de catre John Harrison. Desi apreciate la rindul lor de critica de specialitate: –‘Dune’ in regia lui David Lynch a fost nominalizat la Oscar, iar ‘Copiii Dunei’ in regia lui John Harrison a primit doua Emmy, filmele nu au reusit decit intr-o mica masura sa infatiseze maretia intunecata a lumii nascute de imaginatia lui Frank Herbert.

Centrul acestei lumi – un intins imperiu intergalactic, dintr-un viitor atit de indepartat, incit amintirea Pamintului a disparut – este Dune, o planeta neinsemnata si insemnata totodata. Intreaga planeta este acoperita de nisip, iar locuitorii ei, putin numerosi, sint o rasa de oameni primitivi si razboinici. Nisipul nu valoreaza nimic. Dar, adinc ingropat sub nisip se afla lucrul cel mai rivnit din intreg Imperiul – Mirodenia. Mirodenia este de nepretuit, caci ofera celor care o consuma o viata mai lunga decit a oamenilor obisnuiti si darul prestiintei.

In jurul luptei pentru putere – Mirodenie, Frank Herbert tese o intriga complexa, sustinuta de personaje bine conturate, ceea ce face ca ‘Dune’ sa fie un roman greu de povestit.
Imperiul intergalactic este o organizatie de tip feudal, bazata pe vasalitate. Nobilimea impartita pe Case administreaza planetele-fiefuri in numele imparatului, Padisahul Shaddam IV, caruia ii datoreaza supunere.

Imparatul nu doreste altceva decit sa-si mentina nestirbita suprematia in fata tuturor Caselor. Convins ca tronul ii este amenintat de catre Ducele Leto, pune la cale un plan pentru a distruge Casa Atreides, al carui conducator este acesta. Nu poate risca un atac direct caci popularitatea de care se bucura Ducele in rindul Caselor ar face uitate neintelegerile dintre ele, unindu-le impotriva lui insusi. Nici nu este sigur ca Sardaukarii – legendara sa garda personala – ar invinge intr-o confruntare cu fortele armate de care dispune Casa Atreides. Si atunci se foloseste de vrajba veche de secole dintre Casele Atreides si Harkonnen. Imparatul il determina pe Ducele Leto sa accepte administrarea Dunei in locul Baronului Vladimir Harkonnen. Cunoscindu-l bine pe Baron – vicios, corupt, decadent, posesor al unei stralucite inteligente pusa in slujba satisfacerii viciilor si potolirii foamei de putere – Imparatul se asteapta la un sfirsit singeros al Atreizilor si hotaraste sa sprijine din umbra uneltirile Harkonnenilor.

Ducele Leto stie ca i s-a pregatit o capcana mortala, dar are convingerea, bazata pe loialitatea si curajul oamenilor din serviciul sau, ca va supravietui si-si va salva Casa. Isi trimite spionii in desert sa afle despre Fremeni – aprigii locuitori ai pustiului – si sa stabileasca contactul cu ei. Vrea sa dobindeasca increderea lor, sa-i aiba drept aliati in lupta impotriva Harkonnenilor, fiind sigur ca va fi razboi. In acest timp, trupele sale sint in alerta si totul in zadar, din cauza tradarii neasteptate din partea unui membru al Casei sale. Capturat de Harkonneni, Ducele Leto isi gaseste moartea, incercind sa-l asasineze pe Baron. Fiul sau Paul si Lady Jessica, mama lui Paul, insarcinata cu cel de-al doilea copil al Ducelui, reusesc sa fuga in desert, alaturindu-se Fremenilor.

Mai bine de patru ani trec pina cind Paul decide ca a devenit suficient de puternic incit sa-si razbune tatal. Mirodenia i-a dat forte de neinchipuit: cu mintea sa poate cuprinde trecutul, prezentul si viitorul. Are acces la memoriile inaintasilor sai si, deci, la experientele lor de viata. Ceea ce se intimpla in prezent ii este dinainte cunoscut si poate urma pina la capat caile care construiesc un viitor dintre multe posibile. Fremenii au fost cistigati definitiv de partea sa, caci ei cred ca Paul le va aduce apa, ca este Mintuitorul care le-a fost profetit. Paul, in fruntea armatei sale de Fremeni porneste un atac impotriva capitalei planetei si o cucereste, fortindu-l pe Imparat sa abdice si sa i-o dea de sotie pe fiica sa. Baronul Vladimir Harkonnen este ucis de Alia, sora de patru ani a lui Paul, care implineste astfel razbunarea dorita de amindoi.

Paul Atreides ia in stapinire Dune si intregul Univers Cunoscut si, mai mult decit atit, preia controlul asupra destinului celor care traiesc intre granitele Imperiului. Dorinta, vointa si puterea lui Paul Atreides vor schimba fata Universului.

Personajele create de Frank Herbert sint atit de fascinante, incit nu poti lasa cartea din mina pina la sfirsit. Surorile din ordinul religios Bene Gesserit, ale caror minti sint depozitarele memoriilor stramosilor lor femei, mergind inapoi in timp pina la inceputul inceputurilor si care folosesc farmecul si seductia cu o asemenea arta incit barbatii le-au numit cu o teama respectuoasa, ‘vrajitoare’; Navigatorii – fiinte misterioase, capabile sa calatoreasca prin univers, utilizind o tehnologie, pe cit de avansata, pe atit de ciudata, un fel de pliuri ale spatiului; Doctorii Suk, conditionati mental sa slujeasca cu fidelitate Caselor, altfel sa moara; mentatii – matematicieni ai razboiului, care iti pot arata fara gres strategia potrivita, daca au acces la informatii reale; maestrii asasini, maestrii de arme, planetologi, hoti si eunuci sint prinsi laolalta in plasa uneltirilor pentru putere.

Desi, la prima vedere, Paul Atreides pare a fi eroul principal, cititorul atent isi va da seama ca doua sint personajele centrale ale romanului: Paul Atreides, pe de-o parte, si planeta Dune dimpreuna cu locuitorii ei, pe de alta parte.

Cu tot atita forta descriptiva cit si subtilitate narativa, Frank Herbert face ca Dune sa fie un personaj colectiv care-ti trezeste frica si admiratia, deopotriva. Rascolit de uriasi viermi de nisip si bintuit de furtuni ca niste furii cumplite, desertul nu-i sufera decit pe cei puternici, in stare sa indure setea, sa imblinzeasca viermii, sa umble nevazuti si neauziti.

Combinind disciplina de fier cu sacrificiul de sine si punind comunitatea inaintea individului in toate imprejurarile existentei lor, asa au reusit sa supravietuieasca Fremenii in desert. Stiu despre Mirodenie, dar nu o folosesc pentru a dobindi mai multa putere. Puterea de care au nevoie si-o iau din ei insisi. Aceasta este calea razboinicilor Fremeni. Civilizatia lor este una tribala, in care ritualurile – toate legate de apa – sint practicate cu unicul scop de a ramine in viata in infruntarea cu desertul. Trupurile mortilor sint golite de apa, caci apa lor apartine tribului. Apa este sfinta si nicio picatura nu trebuie risipita. Scuipatul este un semn de respect, iar lacrimile de durere varsate la inmormintare sint considerate cea mai mare cinstire adusa mortului. Sefia unui trib este o pozitie care nu poate fi cistigata decit invingind in lupta liderul actual. Aceia dintre Fremeni care-si pierd vederea sint parasiti in pustiu.

Fiind putini, din cauza conditiilor vitrege ale naturii, Fremenii nu-si permit un razboi intre triburi si nici sa-si consume energia ajutindu-i pe cei neputinciosi si asa sa puna in pericol, poate, viata celorlalti. Dupa o lupta, copiii cerceteaza trupurile celor cazuti si dau ultima lovitura razboinicilor muribunzi. Si aceasta este intreaga mila a Fremenilor. Traind intr-un loc al mortii, moartea nu le trezeste nicio emotie, dar visul despre apa le face inimile sa freamate.

Nascut pe o planeta acoperita de ape, Paul Atreides a inteles visul Fremenilor, iar Fremenii, judecindu-l prin prisma virtutiilor cele mai de pret la ei – loialitate, curaj, rabdare si spirit de combativitate – l-au intels, in felul lor simplu, pe Paul Atreides. Abilitatile mentale l-au transformat in subiect al adulatiei multora dintre Fremeni, insa Paul, in dublul sau rol de erou si de Mesia nu se simte confortabil. Bunul-simt, care i-a fost fost transmis de catre mama sa, Lady Jessica, ii spune ca oamenii trebuie sa se fereasca de eroi, ca trebuie sa invete din greselile lor si sa se bizuie pe propria lor judecata.

Cumplita a fost ciocnirea din finalul romanului dintre puterea izvorita din teama pe care s-au bazat Harkonnenii si puterea izvorita din loialitate si fanatismul religios ale Fremenilor. Dar si mai cumplita se arata a fi lupta dintre Paul Atreides, omul, si Paul Atreides, eroul. Daca si cum va implini Paul visul Fremenilor si ce deznodamint va avea lupta dintre om si erou, o lupta in care cistiga cine pierde, ne lasa Frank Herbert sa aflam in romanul urmator, al carui titlu este ‘Mintuitorul Dunei’.

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:33

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei