00000  ULTIMA-ORA-pe

Dimensiune font:

In ce conditii vor functiona de luni muzeele, galeriile de arta, bibliotecile si librariile

| 30-05-2020 20:11

 A fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al ministrului Culturii si ministrului Sanatatii privind privind masurile care trebuie luate pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus si pentru asigurarea desfasurarii in conditii de siguranta sanitara a activitatilor desfasurate in muzee si galerii de arta, biblioteci, librarii, in domeniul productiei de film si audiovizual, activitati in aer liber si drive-in.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, masurile se aplica in perioada starii de alerta, in conditiile ridicarii graduale a restrictiilor, coroborat cu necesitatea asigurarii desfasurarii in conditii de siguranta sanitara a activitatii institutiilor de cultura si operatorilor economici cu obiect de activitate in domeniul cultural.

Printre masurile si regulile care trebuie sa fie respectate de publicul vizitator in muzee si galerii de arta se numara: accesul se face cu respectarea de catre participanti a distantarii de minimum 2 metri, dar fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului; stabilirea unor fluxuri de vizitare unidirectionale pentru facilitarea mentinerii distantei fizice; accesul va fi permis numai in conditiile purtarii mastii (medicala/non-medicala) pe toata durata vizitei in muzeu; limitarea vizitei la un interval de timp de 2 ore; incurajarea utilizarii platii cu cardul; interzicerea utilizarii aparatelor de audio-guide.

In bibliotecile publice vor exista la intrare covoare cu dezinfectant pentru incaltaminte aflate, receptia si birourile de imprumut vor trebui sa aiba ecrane de protectie si va exista o perioada de carantina a documentelor, in cazul in care dezinfectia acestora nu este posibila.

In absenta unei camere de carantina, se va aranja un spatiu specific (o parte din depozit sau din sala de lectura, care poate fi usor adaptat si izolat), cu rafturi si/sau mese disponibile pe care sa se stocheze documente, asigurandu-se faptul ca acel spatiu nu este accesibil pentru public.

Toate operatiunile de manipulare, carantina, dezinfectie si curatenie vor trebui sa fie executate de personalul din biblioteca echipat cu echipament de protectie.

Deschiderea activitatii cu publicul in librarii se va face doar daca acestea isi desfasoara activitatea in centrele comerciale mici, de sub 15.000 metri patrati, si au o suprafata sub 500 metri patrati, daca au accesul asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului; beneficiaza de spatiu suficient pentru a asigura regulile de distantare sociala; desfasoara activitati exclusiv de comert cu amanuntul, fara zona de stationare.

Activitatile de productie cinematografica fac parte din categoria serviciilor cu potential mediu-ridicat de raspandire a infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Printre masurile de precautie speciale se numara: evitarea prezentei indelungate la filmare a actorilor din grupele de risc (de exemplu, varsta peste 65 ani si/sau boli cronice asociate); machiajul si coafura se vor efectua cu respectarea precautiunilor universale: mentinerea distantei fizice, limitarea contactului apropiat, igienizarea mainilor si dezinfectia suprafetelor inainte si dupa sedinta de machiaj/coafor; spatii de machiaj si vestiare separate pentru actori si figuratie.

Pentru cetatenii straini sositi in Romania care sunt membri ai echipelor de filmare se va acorda o derogare speciala de la masura de izolare la domiciliu/carantinare de 14 zile. Acestia vor face dovada testarii negative la sosirea in tara si un al doilea test va fi efectuat in Romania in termen de 2-5 zile de la sosirea in tara sau imediat in cazul aparitiei simptomelor de boala respiratorie.

Pentru evenimentele/actiunile culturale organizate in aer liber - teatru, dans, concert, proiectie cinematografica, stand-up comedy, targ, expozitie, workshop, conferinta cu caracter cultural -, organizarea spatiului trebuie facuta astfel incat sa permita mentinerea distantei fizice de doi metri intre persoane, dar nu mai mult de 500 de persoane; in cazul in care locatia este organizata cu scaune mobile (sau pufuri), acestea vor fi pozitionate de organizator la o distanta de doi metri intre ele; in cazul in care locatia dispune de gradene, organizatorul va marca pe acestea locurile disponibile, la o distanta de 2 m intre ele; in cazul in care locatia nu dispune de scaune sau gradene si este libera (iarba, pamant, zgura etc.), iar publicul vine cu propriile paturi sau perne, organizatorul va marca solul astfel incat sa creeze spatii care sa respecte distantarea sociala pentru fiecare persoana, precum si spatii mai mari pentru familii si/sau grupuri de pana la trei persoane.

Pentru evenimentele de tip drive-in se va avea in vedere deschiderea graduala, fazata, in concordanta cu situatia epidemiologica locala din judetul/regiunea in care se desfasoara evenimentul; accesul se face exclusiv cu autoturismul; la intrarea in locatie se verifica temperatura celor din autoturism de catre personalul echipat cu echipament de protectie; parcarea va fi amenajata in asa fel incat intre autovehicule sa se pastreze distanta de 2 metri stanga/dreapta si 2 metri fata/spate; pe parcursul evenimentului tip drive-in, spectatorii nu parasesc autoturismul, cu exceptia cazului in care doresc sa mearga la toaleta; se incurajeaza achizitionarea de bilete online, se incurajeaza scanarea biletelor, pentru a evita atingerea sau ruperea acestora.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Top 10 cele mai piratate filme din lume, în ultima săptămână
11/07/2020 06:51

În ceea ce priveste activitatea pe site-urile de torrent, in fiecare colt al mapamondului, oamenii au fost foarte activi, pretext pentru acest top 10 cele mai piratate filme din lume. În fiecare ...

Două utilaje amfibii curăţă vegetaţia acvatică de pe râul Dâmboviţa
07/07/2020 17:10

 "Intervenţiile vor continua şi in perioada următoare, in funcţie de condiţiile hidrometeorologice, cat şi de programul de uzinare al acumulărilor din amonte", se menţionează in comunica ...

Momente fabuloase din istorie ne sunt astăzi dezvăluite de către scriitorul Dan Ciachir
04/07/2020 18:04

 ”O rază din norocul romanesc Arestarea lui Ion Antonescu şi proclamaţia Regelui Mihai I difuzată la radio seara tarziu, pe 23 august 1944, au produs in Romania un val de entuziasm intrucat ni ...

Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel - miezul verii agrare și începutul secerișului
29/06/2020 00:00

* in traditia populară, se spune că după sărbătoarea apostolilor nu mai cantă cucul si privighetorile si că apar licuricii, dacă Sanpetru vă pocni din bici * licuricii vor fi călăuze celor rătăciti ...

Teatrul Naţional începe reprezentaţiile în aer liber
25/06/2020 21:48

 După cele două luni de intensă activitate online pe Scena 5 (6 proiecte realizate in izolare, in alternanţă cu numeroase spectacole din arhivă), Teatrul Naţional Iaşi revine in faţa pub ...

Macacii au pus stăpânire pe oraşul thailandez Lopburi
24/06/2020 23:38

Micuţul orăşel Lopburi din centru Thailandei e faimos in toată lumea prin faptul că o specie de maimuţe, macacii, se plimbă nestingheriţi pe străzi. Înainte de pandemie, erau principala atracţie ...

Expoziţia „Zbucium şi serenitate
23/06/2020 22:55

  Vineri, 26 iunie 2020, ora 18.00, la Muzeul de Istorie din cadrul Palatul Culturii din Iaşi va avea loc, prin intermediul unei transmisiuni live, deschiderea expoziţiei retrospective „Zbucium ş ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!