Întâlniri cu arta la Rostock

default

Dimensiune font:

| 08-08-2015 05:06

 Muzeul din Rostock şi-a aşezat colecţiile de istorie şi artă în chiliile mănăstirii Sfintei Cruci, întemeiată în 1270. Era în 1977, după încheierea lucrărilor de restaurare a secularelor construcţii. Din anul 1921 încăperile fuseseră transformate în locuinţe, asta după ce din 1586 funcţionase aici o şcoală pentru fetele din Mecklenburg. Dar în anii de după primul război mondial o şcoală într-o fostă mănăstire nu mai prezenta atracţie. Părea vetust, depăşit. Vechea aristocraţie decăzuse, cea nouă era, chiar şi numai aparent, mai de lume şi mai practică. Ce rost avea să-şi lase odraslele să se ofilească în chiliile strâmte, întunecoase, reci, mirosind înăbuşitor a mucegai. A urma Şcoala mănăstirească nu mai reprezenta un certificat de bună purtare. Vremurile se schimbaseră, altele erau acum reperele valorice.


Şi cum să suporţi liniştea atotstăpânitoare de aici ? La câţiva paşi se rostogoleşte viaţa. Ciudat, însă, nu răzbate prin zidurile de cărămidă şi piatră, haşurate de grinzi mâncate de carii. Aici trebuie să vorbeşti în şoaptă, altfel vorbele se întorc, lovindu-se de bolţi şi izbesc drept în moalele capului. Pe cât de intrate în pământ şi de umile par, privite din afară, clădirile în care se găsesc chiliile şi refectoriu, pe atât de uriaşe şi strivitoare îţi apar pe dinăuntru. Iar deasupra lor este biserica, cu turla parcă fără de capăt, urcându-se la cer.


În Refectoriu, o tipică sală gotică din secolul al XV-lea, s-a aşternut frigul veacurilor. Pereţii îngheaţă şi sufletul. Duşumelele sunt croite din dulapi groşi. Podelele nu trebuiau să scârţâie la mesele monahale. Ochilor nu le era îngăduit să se uite decât în farfurie şi în sine. Totul se desfăşura ritualic şi fără tulburare. Fiorii de gheaţă au fost alungaţi din Refectoriu, deşi austeritatea zidurilor s-a păstrat întocmai. Bolţile, cu arcurile lor gotice, sfinţii din icoane şi Isus de pe crucifixe încălzesc piatra. Aici e adăpostit tezaurul de artă. Fresce pe piatră, picturi pe lemn, culori veştede, culori vii. Sfinţenie, smerenie, dar şi o muşcătoare privire asupra păcătoşeniei omeneşti. Accente expresioniste, din care se va naşte marea mişcare expresionistă a timpurilor de mai târziu. Isus pe o cruce din lemn crud, lăcuit.

În jurul Mântuitorului horesc figuri de panopticum. Sunt oamenii pe care meşterul pictor şi ceramist i-a aşezat pe firida altarului de mari dimensiuni nu ca să-i sanctifice, ci să-i nemurească ca fiinţe pământene. Pitici cu zarurile norocului în mâini, sfinţi cu figuri grave, stăpâniţi de problemele lumii întregi, chipuri făţarnice de femei viclene. Deasupra se arcuiesc bolţile cu ceramică smălţuită înflorat. Vis-a-vis se arată privitorului sculpturile din bronz ale lui Ernst Barlach (1870 -1930), cu forme masive, însă nu lipsite de o înfiorare poetică. Forţă şi gingăşie într-o alăturare ce nu-i stridentă, pentru că sculptorul a fost ispitit mai ales de simplitatea vieţii. Un cerşetor în cârje, nişte ţărani dormind după ceasuri de treabă la câmp sunt subiectele banale la care artistul vibrează cu toată fiinţa. Vântul nu mai suflă rece în marea încăpere a Refectoriului. Se aude foşnetul aerului condiţionat, se înregistrează umiditatea. Un profesor şi cu elevii lui învaţă cu operele de artă în faţă lecţia marii arte, o artă ce a alungat frigul secolelor din această sală unde-ţi era permis cel mult să priveşti doar către lăuntrul tău.
La 23 ianuarie 1859, într-o clădire istorică de pe Stain strasse, s-a deschis Pinacoteca oraşului, prima colecţie publică a Rostockului, care număra 20 de tablouri.

Astăzi oraşul nu dispune de un muzeu de artă specializat, dar într-o sală de la etaj a Mănăstirii Sfintei Cruci sunt expuse lucrări de grafică ale lui Rembrandt van Rijn (1606—1669), aproape tot atâtea la număr câte avea Pinacoteca înfiinţată în secolul trecut. Aceste relativ puţine lucrări reprezintă însă o răscolitoare mărturie a puterii artistului de a atinge adâncurile sufletului omenesc. Privesc şi-mi aduc aminte de gravurile expuse la Kunsthalle. Ce uriaşă depărtare. Acelea mi se par, comparându-le cu lucrările lui Rembrandt, nişte simple cartoane.

Mă uit la operele lui Rembrandt şi senzaţia materiei pe care s-a lucrat dispare. Există doar oameni pe care artistul i-a văzut cum ei înşişi nu s-ar fi putut vedea. Rembrandt îi descoperă în cruzimea adevărului vieţii lor. O lume încremenită, nişte secvenţe surprinse cândva, instantanee, la urma urmei. Dar vrăjitoreasca putere a pictorului nu ia în seamă fleacurile şi prejudecăţile de tot felul. Când trage liniile dă viaţă materiei moarte şi sângele începe să curgă în venele nevăzute, inima pulsează, plămânii respiră. Te apropii să te convingi, pipăind, ascultând, cercetând de la câţiva centimetri. Da, nu e viaţa chiar viaţă. Te depărtezi şi iar cazi în mrejele iluziei pe care ţi-o întinde artistul. Dar asta nu mai are importanţă, te simţi fericit şi fratern cu oamenii din tablourile lui Rembrandt, cu negustorii, cerşetorii, iubeţele, piticii, nobilii şi mai ales cu el, meşterul între meşteri.

Sursa foto: www.rostock-heute.de

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei