Julian Barnes – Nimicul de temut

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 19:28

 

Julian Barnes - Nimicul de temutCa intotdeauna, am uitat de schimbarea orei, asa ca intr-o dimineata la sapte citeam ultima parte din Nimicul de temut, a lui Julian Barnes. Am sarit peste multe alte carti care isi asteapta randul si am luat o pauza de Viata lui Marquez, ca sa il citesc pe Barnes. Nu pentru ca as fi unul dintre oamenii preocupati de moarte si de teama de ea, ci pentru ca imi place Barnes (ma repet, stiu) si, ca atare, eram curioasa cum abordeaza el subiectul.

Am asteptat cartea cu nerabdare inca de cand Nemira anunta pe blog ca e in pregatire si pot spune ca am citit-o aproape pe nerasuflate. Da, in ciuda subiectului, nu e morbida si poti fi captivat de ea la fel ca de o carte “de actiune” (eu nu prea agreez genul, dar aveam nevoie de o comparatie simpla).

Pentru cine nu a citit prezentarile sau recenziile acestei carti, tema centrala este moartea: felul in care ne gandim la ea, cat de des, cat de crispati sau de relaxati. Dar nu atat de simplist, ci laolalta cu inevitabilele meditatii pe marginea credintei si a liberului-arbitru. Si nu mereu la modul foarte rigid, sa nu uitam ca este vorba despre Barnes… In plus, apar frecvente trimiteri la momente cat se poate de personale, la parintii si la fratele lui, unele de o sinceritate brutala, mai ales daca te gandesti ca vin din partea unui englez crescut intr-un mediu conservator si puritan. Sigur, Barnes a dovedit deja in alte carti ca a depasit acest mediu. Totusi, ramane un britanic. E salvat de ironie, dar nu mi-l pot inchipui ca pe un Henry Miller, de exemplu, sau ca pe un Llosa. Sper ca se intelege ce vreau sa spun…

Revenind la carte, Barnes dezvolta subiectul mortii si prin trimiteri la diversi scriitori sau compozitori cunoscuti (clasici, prefera clasicii, nu tin minte sa-l fi “auzit” pomenind de vreun contemporan pe care l-ar prefera) care, intr-un fel sau altul, au fost obsedati de nimicul de temut. Trebuie sa recunosc: nu stiam ca unii dintre marii scriitori au fost atat de preocupati, ca sa nu spun inspaimantati, de moarte. La fel cum n-as fi crezut ca au existat (sau exista) oameni urmariti toata viata de frica de moarte. Sigur, fiecare dintre noi are momente cand se gandeste la moarte, la diverse aspecte legate de ea, dar sa faci din asta o obsesie.

Asadar, ganditi-va impreuna cu Barnes daca va temeti de moarte, cum ati prefera sa muriti, daca preferati mormantul sau cenusa, daca va inchipuiti in vreun fel momentul mortii, daca mostenirea genetica va influenteaza inclusiv felul in care vedeti moartea, daca ati vrea sa stiti cand urmeaza sa muriti sau preferati sa fiti luat prin surprindere… cu alte cuvinte, infruntati-va superstitiile si cumparati cartea, nu aveti niciun motiv sa fugiti de ea.

Julian Barnes, Nimicul de temut (fragment)

“Cand eram tanar, zborul cu avionul ma ingrozea. Alegeam sa citesc o carte care sa dea bine langa propriul meu cadavru. Mi-aduc aminte cum am luat Bouvard et Pecuchet intr-un zbor de la Paris la Londra, amagindu-ma ca, dupa prabusirea inevitabila a) va exista un cadavru identificabil, alaturi de care sa fie gasita; b) Flaubert in editie frantuzeasca de buzunar va supravietui impactului si flacarilor; c) si cand o vor gasi, va fi inca strans tinuta de mana mea ramasa, in chip miraculos, intacta (chiar daca retezata, poate), cu aratatorul incremenit pe un pasaj admirat in mod special, fapt care se va bucura de aprecierea posteritatii. O poveste cat se poate de convenabila – desi in timpul zborului eram, desigur, mult prea speriat ca sa ma mai si concentrez asupra unui roman ale carui adevaruri ironice raman, in orice caz, ascunse cititorilor mai tineri.

Am scapat in mare masura de temerile mele de aeroportul din Atena. Aveam in jur de douazeci si cinci de ani si ajunsesem la timp, in vederea zborului meu spre casa – chiar foarte la timp (atat eram de dornic sa plec), incat nu aveam de asteptat cateva ore, ci mai mult de o zi. Biletul nu mai putea fi schimbat; nu mai aveam bani sa ma intorc in oras la hotel, prin urmare mi-am instalat tabara pe aeroport. Nici atunci nu uitasem sa aleg cartea care sa ma insoteasca la prabusire: un volum al Cvartetului din Alexandria, de Durrell. Ca sa omor vremea, m-am urcat pe terasa de pe acoperisul terminalului. De acolo, am urmarit cum avioanele decolau si aterizau, unul dupa altul. Unele apartineau probabil acelor linii aeriene pline de risc, cu piloti betivi; dar nici unul nu a cazut. Iar demonstratia, vizuala mai mult decat statistica, a sigurantei zborurilor a reusit sa ma convinga.

Puteam incerca iarasi aceeasi stratagema? Daca priveam moartea in fata cat mai des si cat mai de aproape – daca imi luam serviciu la pompele funebre sau la morga – ar fi fost posibil sa ma descotorosesc de teama, gratie garantiei date de familiarizarea cu fenomenul? Nu-i exclus. Dar aici apare o eroare, pe care fratele meu, ca filozof, ar detecta-o Imediat. (…) Si iata eroarea: pe aeroportul din Atena, eu urmaream cum mii si mii de pasageri nu mor. Pe cand, la pompe funebre sau morga, mi-ar fi confirmate cele mai sumbre banuieli: ca rata mortalitatii la rasa umana este de suta la suta, fara rabat.

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei