Michael Chabon – Povestiri incredibile

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 18:55

Volumul I al antologiilor lui Michael Chabon, Povestiri incredibile, aparut la Nemira in 2005 (in original volumul X, publicat in 2002) reuneste autori de marca precum Stephen King, Elmore Leonard, Kelly Link, Michael Moorcock, Jim Shepard, Laurie R. King, Harlan Ellison sau Michael Crichton, alaturi de scriitori mai putin cunoscuti, dar cu real talent si potential de dezvoltare a unei cariere de referinta in lumea literara.

Inca de la prima coperta iti este atrasa atentia, The Times rezumand inspirat, in putine cuvinte, impresia lasata de culegerea lui Chabon: “Eclectica, excentrica, socanta.”. Povestirile de aici pot fi incluse in mai multe genuri si subgenuri literare, de la science fiction, fantasy, horror, pana la scrieri western, politiste sau de aventuri. Suspansul, impreuna cu fantasticul si teroarea din povestile macabre cuprinse in aceasta antologie pot fi garantia ca interesul cititorului pentru lectura respectiva se mentine la cote inalte de la inceput pana la sfarsit, iar urmarea este ca orice pasionat de astfel de lecturi va aprecia diversitatea vocilor si autorilor, noile stiluri si topici narative creand fenomenul literar McSweeney’s.

Primul volum din Colectia McSweeney’s, publicat in limba romana la Nemira, incepe cu povestirea Tedford si megalodonul a lui Jim Shepard, in care personajul principal este Roy Tedford, un fost student al lui J.H. Tate – arheolog implicat in descoperirea unor situri care puteau ascunde fosile ale unor creaturi preistorice sau despre care se banuia ca disparusera de oarecare timp. Dupa ce Tate descopera un urias dinte intr-unul din siturile cercetate, apartinand probabil lui Carcharodon Megalodon – Marele Colt -, stramosul Marelui Rechin Alb, dar de trei ori mai mare decat acesta, Tedford isi asuma misiunea de cautare a unui exemplar viu din specia despre care se credea ca este o simpla relicva a istoriei. Constient sau nu de riscurile asumate, eroul, Tedford, actioneaza oarecum asemanator cu personajul principal din cartea lui Herman Melville, Moby Dick, desi eventuala intalnire cu o astfel de creatura e aproape sigur fatala, sansele de a scapa cu viata tinzand spre zero. Unul din motivele pentru care eroul va capata o dorinta si incredere mai mare pentru realizarea unei descoperiri epocale este si vestea intamplarilor stranii petrecute in timpul unei partide de pescuit, atunci cand pescarii din Warrnambool au scapat cu greu de la moarte dupa ce vasul lor a fost atras intr-un vartej misterios care a inghitit navoadele si cainele care-i insotea. La fel ca in romanul Moby Dick, eroul acestei povestiri, Tedford, pare blestemat sa-si urmeze destinul harazit, si anume intalnirea cu o creatura infioratoare, Megalodonul. Actiunea se petrece undeva la inceputul secolului XX, in zona sudica a Australiei, partial chiar Antarctica. Pentru aflarea finalului captivant trebuie doar sa lecturati povestirea.

In Lacrimile lui Squonk si ce s-a mai intamplat dupa aceea, de Glen David Gold, actiunea se desfasoara in timpul primului razboi mondial si imediat dupa, iar povestea fiind cea a familiei Nash, care sustinea spectacole de circ in mai multe orase ale SUA, din spectacole facand parte si elefantul Mary. Intriga scrierii este actul inexplicabil, la inceput, al elefantului dresat de angajatul Bales, de atacare si ucidere a unuia dintre spectatorii veniti la circ. Citind aceasta povestire vei afla restul detaliilor, rolul avut de Bales in poveste, motivele comportamentului elefantului Mary la vederea anumitor spectatori, trecutul lui Bales si al elefantului-femela Mary, urmarile asupra afacerii familiei Nash, dar poti afla in acelasi timp si cum se aplica vorbele “memorie de elefant” in cazul scrierii de fata.

In Albinele, povestirea lui Dan Chabon, ni se prezinta drama psihologica a lui Gene, care si-a abandonat fosta sotie si fiul, iar actuala familie, sotia Karen si fiul Frankie, prin mimica si gestica lor, ii trezesc remuscarile si amintirile neplacute, Frankie devenind treptat in mintea lui Gene un alter ego al fiului despre care nu mai stia nimic. Tipetele din ce in ce mai dese in toiul noptii ale lui Frankie il exaspereaza pe Gene, consultarea unui medic pentru a rezolva aceste inconveniente devenind solutia de comun acord luata de soti pentru copilul lor. Zgomotele si bazaielile simtite de Frankie in interiorul craniului, asemanatoare celor ale albinelor, pot fi o metafora, dar din punct de vedere medical starea copilului se prezinta bine, conform doctorului. Un moment important al intrigii este primirea unui telefon neasteptat de catre familia lui Gene. DJ, fiul lui Gene despre care acesta nu mai stia nimic, se dovedeste a fi apelantul necunoscut, turnura pe care viata familiei actuale a lui Gene o ia definindu-se drept tragica si edificatorie pentru morala care probabil se doreste a se transmite cititorului. Oricum, un horror psihologic remarcabil.

Blana de pisica, scrierea lui Kelly Link, se incadreaza in categoria operelor fantasy, aventurile prin care trec personajele fiind extrem de bizare si atragatoare pentru cititor. Printre personaje se numara vrajitoare, pisici, printi, printese, iar decorul este partial specific basmelor – case ca niste castele, paduri tainice, colibe de vrajitoare etc. – . Stilul aparte plin de bizarerie sau insolit al autoarei e garnisit cu nume comice sau chiar ironice de personaje – baietelul Small, inteleapta si experimentata pisica-vrajitoare numita Razbunarea-vrajitoarei, care trebuia sa fie ajutata de Small in misiunea de razbunare a vrajitoarei-mama, otravita de adversarul sau, vrajitorul Lack. Ni se spune deci povestea baiatului Small, care creste cu dorul de a-si revedea mama-vrajitoare, dar si a altor personaje, Flora si Jack, fratii sai, sau cea a printesei Margaret.

Elmore Leonard, prin povestirea lui, Cum si-a schimbat Carlos Webster numele in Carl si a devenit un faimos om al legii in Oklahoma, nu va dezamagi fanii westernului, scrierea prezenta aici beneficiind de toate atributele necesare genului – descrierea lumii specifice vestului salbatic, eroi sau oameni ai legii care isi respecta principiile pana la capat, anti-eroi care jefuiesc, omoara nevinovati sau fac alte lucruri daunatoare societatii, suferinta indienilor care se ciocnesc de lumea si obiceiurile albilor etc. Va sugerez sa lecturati o poveste captivanta, care va va impresiona prin expunerea principiilor morale si a tariei de caracter necesare in vestul salbatic, pe langa parcurgerea drumului initiatic de catre Carlos Webster, nevoit sa rezolve problema bandei de infractori (criminali, hoti etc.) condusa de Frank Miller. De apreciat si aceasta scriere a lui Elmore Leonard, celebru pentru romanele, nuvelele si opera sa western.

In Generalul, de Carol Emshwiller, ni se prezinta fuga unui general important dintr-o armata si ascunderea lui in munti, la niste persoane obisnuite cu traiul greu din zonele montane. Urmarit de dusmanii din armata adversa, care il cauta cu zel nemasurat, generalul respectiv realizeaza faptul ca atrage primejdia si asupra gazduitorilor sai, asa ca va intra intr-un impas, decizia pe care o va lua, oricare ar fi, avand repercusiuni negative din orice perspectiva ar privi lucrurile. Suspansul de pe intreg parcursul nuvelei, ca si tensiunea sau emotiile resimtite de personaje sunt tot atatea garantii pentru o lectura de calitate inalta.

Neil Gaiman, in povestirea cu aspect metaforic Ora inchiderii, relateaza depre povestile spuse la un bar de un grup de prieteni, in care regasim elemente specifice fantasy-ului sau horror-ului, avand in vedere ca rolul central il are povestea personajului principal, care a mers impreuna cu trei amici mai mari, atunci cand era copil, in gradina unei casute aparent abandonate. Aspectul incitant al povestii era tentatia celor patru protagonisti de a afla ce secrete ascundea respectiva casuta sau conac, avand in vedere trasaturile incedibile si anacronice, desprinse parca din perioada gotica. Pentru a afla cum se termina povestea, va invit sa nu ratati povestirea Ora inchiderii.

Altfel, haosul, povestire de Nick Hornby, atrage cititorul intr-o scriere cu accente psihologice, in care personajul central, un adolescent, face o achizitie care ii schimba viata, un aparat video ceva mai special, care poate derula emisiunile si programele de la televizor inainte, telespectatorul care foloseste aparatul respectiv putand vedea, practic, stiri sau noutati despre lume, filme etc. care se vor realiza sau petrece luna, anul sau deceniile urmatoare, cunoscand astfel cursul sau mersul evenimentelor din lume cu mult inainte sa se petreaca. Terifianta este insa descoperirea faptului ca sfarsitul lumii este mult mai aproape decat ai fi crezut, iar acest lucru implica unele momente de reflectie sau meditatie asupra vietii si importantei fiecarei clipe. In acelasi timp, ni se prezinta si sentimentele specifice varstei, adolescentul respectiv simtind o puternia atractie fata de Martha, o colega din orchestra in care se inscrisese, o framantare in plus pentru personajul principal, pe langa lucrurile aflate cu aparatul video.

Nuvela Povestea lui Gray Dick, de Stephen King, reprezinta o mica parte din universul western fantastic al seriei Turnul Intunecat, din care face parte si Pistolarul, recent aparut la Nemira, actiunea concentrandu-se in jurul mitului lui Gray Dick, cel care l-a ucis pe Lordul Grenfall. Intriga insa nu se incheie aici, deoarece Roland Deschain, aflat in oraselul Eisenhart, asista la expunerea integrala a povestii respective, conform careia Domnita Oriza, frumoasa fiica a lordului Grenfall, decide razbunarea tatalui, prin uciderea lui Gray Dick. Pentru acest lucru, eroina povestii foloseste o stratagema plina de viclenie si iscusinta, facand o propunere tentanta ucigasului tatalui ei. Arma folosita la indeplinirea razbunarii era reprezentata de o farfurie speciala, cu unele margini zimtate, cu rol de tais extrem de eficient, putand decapita cu usurinta o persoana in cazul in care se utiliza corespunzator. Pentru exemplificarea adevarului povestii, doamna Eisenhart ii ofera lui Roland o proba din arta manuirii acelei arme, farfuria denumita Oriza, dupa numele celebrei eroine. O scriere extrem de incitanta, marca S.K.

Cazul solnitelor, de Aimee Bender, e o povestire politista, in care un cuplu excentric, a carui pasiune era colectionarea unor solnite pentru sare si piper, este gasit ucis in propria casa. In timp ce o jumatate a cuplului nu avea acceptul doctorilor la cantitati insemnate de piper in mancare, cealalta jumatate nu putea asimila cantitati crescute de sare in hrana ingurgitata. Desi la prima vedere poate fi vorba de un accident, prin incurcarea solnitelor intre membrii cuplului, ancheta politistilor ascunde destule surprize.

Sherman Alexie realizeaza o povestire horror remarcabila, Dansul nalucilor, in care personaj principal este un agent FBI, Edgar Smith, acesta descoperind ca are unele puteri nebanuite. Visul lui in legatura cu masacrul de la Little Big Horn, in care apare si generalul Custer, survine in noaptea in care doi politisti din Montana vor muri intr-un mod inimaginabil de odios. Unul dintre cei doi politisti avea antipatii extreme pentru indieni, brutalizand chiar inainte de a muri un oarecare indian. Avem de-a face cu o armata de zombie indieni porniti impotriva albilor, cu scopul de a razbuna soarta avuta in lupta de la Little Big Horn de pieile-rosii.

Adio acestora!, de Harlan Ellison, este o povestire cu tente fantastice, partial chiar filosofice si psihologice, in care personajul principal, Colman, ia parte la o calatorie incredibila, in care cititorul regaseste mostre savuroase de umor, caracteristice unor filosofi sau filosofii diverse.

Mormantul privat nr. 9, nuvela scrisa de Karen Joy Fowler, se inscrie in categoria scrierilor horror sau fantastice de calitate, cu adevarat succes la public, aparitia unei ‘mumii’ insemnand unul din punctele forte ale scrierii, alaturi de intriga si restul personajelor.

Insemnari despre Albertine, de Rick Moody, este o alta scriere captivanta, cu intriga solida si personaje pe masura.

Agentul martian, o poveste de iubire interplanetara , nuvela lui Michael Chabon, spun eu ca este o alegere fericita pentru incheierea in forta a acestei antologii, trasaturile unei scrieri istorice, sf, fantasy sau de dragoste impletindu-se de minune, ca si in alte cazuri, pentru constituirea unei povesti bine inchegate, cu intriga si personaje pe masura asteptarilor cititorilor pasionati de astfel de scrieri.

Si restul povestirilor sau nuvelelor despre care nu am mentionat nimic sunt indeajuns de valoroase din punctul de vedere al scrierii, incat cel care le-a citit sa nu regrete timpul pus la dispozitia lor, acesta ramanand totodata placut impresionat, la fel ca si in cazul celor despre care am amintit in recenzia mea.

Concluzia, dupa terminarea lecturarii acestui volum, poate fi doar una, aceea ca a meritat sa aloci o parte din timpul tau liber unei antologii speciale, care a satisfacut pe deplin gusturile unui cititor pretentios pentru ceva nou in literatura mondiala contemporana. De aceea, valoarea scrierilor din volumul de fata ma fac sa fiu de acord cu cei de la New York Times, atunci cand afirma despre Colectia McSweeney’s: ” Traditie si experiment – proza scurta a ajuns din nou in prim-planul literaturii contemporane.”. Lectura placuta !

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei