Norman Spinrad – Visul de fier

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 17:29

Deseori am stat si m-am gandit oare cum ar fi aratat lumea noastra daca unele intamplari nu ar fi avut loc sau daca ar fi avut o finalitate diferita. Oare in ce masura ar fi afectata realitatea noastra daca nu ar fi existat Iulius Cezar, Diocletian, Nero sau Constantin cel Mare? Am avea oare aceeasi perceptie despre unele notiuni si daca nu ar fi existat Elisabeta Bathory, Lucretia Borgia sau inchizitia medievala?

De cate ori imi pun astfel de intrebari, imi dau seama la un moment dat ca toate par a fi fost pasi obligatorii de strabatut pentru a ajunge aici, daca azi condamnam sadismul, rasismul, fascismul si extremismul de orice fel, asta in mare parte este meritul unor oameni care, e drept ca printr-un exemplu personal negativ, ne-au atras atentia asupra acestor notiuni si ne-au determinat sa vedem cat de adanca-i prapastia ce ne asteapta in cazul in care uitam.

Noi, romanii, avem un exemplu recent despre cum se schimba perceptia unei intregi societati in privinta unei notiuni. Acum 20 de ani eram inca in comunism. Cand a aparut ideea trecerii la democratie de la comunism, asta a venit din partea celor care reusisera pe moment (revolutia) sa ajunga la putere. Poporul vroia schimbare si ar fi acceptat orice ar fi fost sugerat de acel grup. Daca ne-am fi multumit cu schimbarea presedintelui atunci am fi probabil in comunism si in ziua de azi.

Concluzia la care ajung este aceea ca intotdeauna grupuri mici sau chiar un singur om aduce schimbarea si perceptia generala ii sau il urmeaza. Sclavia de exemplu a fost perceputa ca fiind o normalitate, atunci cand s-a reusit abolirea acesteia, dupa cateva generatii s-a ajuns ca toti oamenii sa considere ca fiind normala libertatea si egalitatea. In cazul in care un grup ar reusi sa-si impuna punctul de vedere si sa reinstaureze sclavia, peste doua-trei generatii asta ar fi privita ca stare de normalitate.

Am scris aceste ganduri pentru ca vreau sa vorbesc despre o carte, una care reuseste sa scuture putin convingerile proprii. Nu sa le schimbe, mai ales ca nici nu doreste asa ceva, ci doar sa arate ca exista si un punct de vedere potrivit caruia orice aberatie poate fi normalitate. Este vorba de “Visul de Fier” al deja celebrului Norman Spinrad. El ne arata un Hitler total diferit fata de cel pe care noi l-am cunoscut din paginile manualelor de istorie. Citind cartea, am fost surprins sa constat la un moment dat ca nu Hitler este cel care difera, cel care a existat realmente si personajul Visului de Fier au aceleasi convingeri intr-o masura considerabila, ceea ce era diferit eram eu insumi, felul meu de a percepe.

Stim cu totii ce s-a intamplat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, am citit, am vazut filme si am ramas ingroziti in fata lagarelor de exterminare de candva. Acestea au existat pentru ca atat Hitler, cat si cei aflati in spatele lui aveau convingerea ca exista o rasa ariana, superioara, si ca evreii sau tiganii sunt reprezentantii unei rase ce compromite imaginea omului, o rasa care trebuie eliminata pentru a nu compromite cumva printr-un amestec de gene puritatea ariana.

Un gand, o idee condamnabila. Ne nastem cu totii oameni, caracteristicile noastre sunt realizarea a sute de mii de ani de evolutie, si toti cei care traiesc in ziua de azi au in spatele lor aceasta mostenire, nu exista printre oameni o rasa care sa fi evoluat mai mult si o alta care sa fi ramas in urma. Asta-i realitatea mea, astea sunt convingerile mele. La astea imi prezinta Spinrad o alternativa. El prezinta o lume in care exista oameni puri si mutanti. O lume in care omenirea lupta pentru a ramane umani, lupta pentru a-i elimina pe cei aparuti in urma unei deviatii si care, lasati in pace, ar fi raspandit deviatia tot mai mult pana s-ar fi ajuns la asimilarea totala a caracteristicilor lor mutante.

Felul in care este prezentata aceasta lupta si imaginea unui Hitler aparator al umanitatii ne determina sa ne dam seama, cu surprindere la un moment dat, ca in gandul nostru suntem alaturi de un personaj pe care l-am dezaprobat inainte. Autorul, Norman Spinrad, initiaza de fapt un joc cu perceptia noastra. Pe Hitler il transforma in erou prin personajul care il reprezinta, Feric Jaggar, un lider absolut, lipsit de scrupule, un lider ce nu face compromisuri si-i convins pana in adancul inimii sale de adevarul sau de justetea propriilor actiuni si de faptul ca savarseste un act necesar si pozitiv pentru binele general al omenirii. Este imposibil sa nu-l percepi asa, este firesc sa-l sprijini in gand si chiar sa-l admiri.

Dar sa aruncam o privire si asupra celor care sunt dusmanii lui, mutantii. Realizam ca diferentele dintre ei si oameni sunt de ordin genetic, ca de fapt si in realitate diferentele dintre reprezentantii diferitelor rase sau popoare s-ar putea reduce de asemenea la astfel de diferente. Practic, ne da o imagine veridica a viziunii lui Hitler asupra lumii, ne arata ca pana si gandirile aberante pot avea o logica proprie si ca niciodata cel care este bolnav de asa ceva nu va reusi sa admita ca felul sau de a vedea, simti sau interpreta este eronat.

Spinrad ne prezinta cartea. Stapanul Svasticii este opera lui Hitler. Maniera rudimentara, directa, ferma ne impune un anumit punct de vedere, abordarea care exclude posibilitatea ca eventualii cititori sa impartaseasca alte pareri ne lasa sa intrezarim una dintre explicatiile faptului ca, in foarte scurt timp, Hitler, in ciuda faptului ca a fost un om cu o gandire devianta, a reusit sa-si gaseasca adepti. In marele joc al seductiei, al manipularii maselor, al convingerii celor ezitanti, nesiguri, un rol deosebit joaca multitudinea de imagini simbolice.

Obsesia falica a eroului Feric Jaggar isi are radacinile in presupusa impotenta a realului Hitler, fetisismul acestuia devine insa fascinatie in ochii maselor care, sfasiate de propriile incertitudini, au fost mereu dispuse sa-l urmeze pe cel care se infatisa ca fiind detinatorul adevarului, al sigurantei si al certitudinilor. Practic, in personalitatea lui Jaggar regasim caracteristicile lui Hitler, atat atractia exercitata de concepte si simboluri, cat si geniul sau militar impreuna cu eterna etalare a unei virilitati absolute, a puterii si vointei celui care, in ciuda perceptiei sale patologice, a fost un personaj charismatic, capabil sa domine si sa se prezinte pe sine ca ultim aparator al adevaratei umanitati.

In final, intr-o maniera originala, prin “Postfata la editia a doua” chiar Spinrad (renumitul critic Homer Whiple) ne ofera un comentariu al cartii. Violenta, care in descrieri atinge culmi rar intalnite in alte opere, este catalogata drept element al unui roman science-fiction, desi realitatea celui de-al doilea razboi mondial a fost una cel putin la fel de violenta, de sadica, de brutala sau de sangeroasa.
Ultima concluzie la care se cuvine sa ajungem este aceea ca omenirea ar fi fost scutita de teribila experienta a unui razboi ce s-a intins in intreaga lume daca Hitler si-ar fi trait nebunia in scrierea unor carti aberante.

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei