RĂZBOI CULTURAL. Andrei Dîrlau: Părintele Arsenie Boca și (in)competența dlui Solomon privind teologia, metafizica și transcendența. ANALIZĂ

6_11zon

Dimensiune font:

| 09-10-2023 00:10

Nu ne mai surprinde afirmația că suntem în plin „război cultural”, în care credința este atacată prin orice mijloace.

Un exemplu recent este bicisnica producție regizorală „Arsenie. Viața de apoi”, în care regizorul A. Solomon s-a găsit să-l ponegrească și să-l blasfemieze pe Părintele Arsenie Boca. L-aș întreba pe dl Solomon ce știe despre viața de apoi? Presupun că absolut nimic și că, de altfel, nici nu-l interesează. Probabil dl Solomon e ateu și nu crede în viața de dincolo, nu crede că ea există, iar Împărăția lui Dumnezeu este pentru el o poveste de adormit copiii. Oricum, ce-l califică pe dl Solomon să „creeze” un artefact audio-vizual despre Viața de apoi? Pare a fi teologic analfabet, adică incult în tot ce privește transcendența, metafizica, teologia, lumea de dincolo, viața de apoi așa cum o înțelegem noi, cei ce credem și știm ce înseamnă. Deși incompetent privind cele ce fac obiectul credinței religioase, al spiritualității, totuși își permite să atace credința milioanelor de români, să ne arunce cu noroi în față, să ne mânjească cu nerușinare tradiția și să ne rănească sentimentele. De ce? În numele unei așa-zise „libertăți de creație” – în realitate o libertate de a împroșca dejecții în ochii românilor ce nutresc o credință religioasă.

Pe bună dreptate Arhiepiscopia Sibiului a protestat, rugându-i pe cei ce organizează festivalul Astra Film în Sibiu să nu proiecteze filmul în cadrul manifestării. Ca să fie clar: Arhiepiscopia nu a interzis nimic, nici nu ar fi avut cum s-o facă. Ea și-a exprimat doar un legitim dezacord față de acest artefact dubios cu pretenții de artă, în realitate o mizerie. Deoarece, inclusiv din punct de vedere estetic, filmul este o producție lamentabilă, iar din punct de vedere spiritual și moral este revoltător de jenant. Ca documentar este fals, artistic este nul. Biserica nu are altă intenție decât să avertizeze eventualii spectatori ai acestui pseudo-documentar că e bine să aibă discernământ și să-și exercite spiritul critic. Acesta este îndemnul meu: ignorați acest artefact stupid, cultivați-vă discernământul, simțul critic și încrederea că Dumnezeu e viu și nu lasă blasfemia să întunece chipul Său în om.

„Sfântul Ardealului” îl numesc românii pe Părintele Arsenie Boca.

Cultul spontan al credincioșilor n-a încetat să se amplifice în cei 34 de ani trecuți de la mutarea lui la Domnul în noiembrie 1989.

Sute de mii de români au evlavie la Părintele Arsenie Boca. Această evlavie populară este un fenomen cu totul extraordinar. Ea se hrănește din nenumăratele mărturii despre el și despre minunile pe care, la rugăciunile credincioșilor, Părintele Arsenie continuă și azi să le săvârșească neîncetat.

Părintele Arsenie a fost unul dintre martirii comunismului.

Slujirea Părintelui Arsenie, virtuțile sale, propovăduirea credinței prin omilii înflăcărate și cărți pline de înțelepciune, întreaga lui învățătură și lucrare, de o deosebită adâncime duhovnicească, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus sunt și azi un izvor de apă vie spirituală și sufletească pentru poporul român. Ele vădesc semnele sfințeniei omenești, ca rodire binecuvântată a lucrării harului Duhului Sfânt în om.

Părintele Arsenie a înfăptuit la Mănăstirea Brâncoveanu o mare mișcare religioasă, lucrare a Sfântului Duh, prin marea personalitate de duhovnic iscusit și încercat, prin har și adevăr, prin trăirea, simțirea și nevoința sa.

Părintele Arsenie impresiona ca liturghisitor și predicator. Harul său de mare duhovnic a pătruns în inimile și sufletele zecilor de mii de credincioși ce și-au plecat genunchii lor înaintea scaunului de spovedanie al Sfinției sale, unde viața lor s-aschimbat în bine, au devenit conștienți de sensul vieții lor de creștini.

Mii de suflete însetate de har și-au găsit alinarea ascultându-l, spovedindu-se, primind de la el cuvânt de învățătură și povață de viață.

Părintele Arsenie era văzător cu duhul și predica Adevărul lui Hristos, în răspăr cu doctrina marxistă materialistă, atee. Pentru asta autoritățile comuniste l-au hărțuit. L-au arestat și închis la Securitatea din Brașov, la Jilava, București, Timișoara, Oradea, Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În 1959 l-au alungat din mănăstire și i-au interzis să mai slujească vreodată Liturghia. Nu există osândă mai mare pentru un preot – Părintele Arsenie era preot călugăr, ieromonah.

La mormântul său de la Mănăstirea Prislop, în Țara Hațegului, se perindă mii de pelerini. La sărbători vin zeci de mii de credincioși din întreaga țară, care dau mărturie despre minunile săvârșite de Părintele Arsenie Boca.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Se termină reabilitarea de 2 ani și 2 mil. euro: e cea mai mare bibliotecă din Moldova și un edificiu emblematic al țării
27/04/2024 21:49

 BCU Iasi incheie lucrările si activitătile prevăzute in proiectul „Restaurare si reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu”, finantat in cad ...

Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei