Cum arată cel mai bogat liceu de la țară. Este o adevărată fabrică de meseriași, are fermă de vaci și teren agricol

13_11zon

Dimensiune font:

| 13-03-2024 08:24

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din comuna botoșăneană Șendriceni califică sute de tineri de la țară în meserii căutate pe piața muncii și reușește să realizeze venituri de aproximativ un milion de lei, anual, din producție proprie. Este la un pas de a deveni centru de excelență.

Pentru tinerii din mediul rural, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță”, din comuna Șendriceni, județul Botoșani, este singura cale de a scăpa de sărăcie, dar și de a învăța o meserie. Aici elevii sunt pregătiți în ateliere moderne, de către profesori calificați, pentru a deveni profesioniști în cele mai căutate meserii de pe piața muncii.

Elevii fac practică, prin parteneriate cu cei mai puternici fermieri din zonă, cu ateliere auto sau restaurante, pe utilaje moderne, direct în câmpul muncii. Cei mai buni ajung să facă practică și în Italia, Portugalia sau alte state europene.

Tractoriști,bucătari și mecanici auto în liceul cu tradiție seculară

Liceul Tehnologic din Șendriceni are o tradiție de peste o sută de ani și funcționează într-un vechi conac boieresc. Clădirea a aparținut familiei Cănănău și a fost donat statului pentru a o transforma în școală. În perioada interbelică, liceul de astăzi a fucționat ca școală pedagogică, formând învățători.

Odată cu venirea comuniștilor la putere, a fost transformată în liceu tehnologic. Până la sfârșitul anilor 90 a cunoscut vremuri tulburi, cu întreruperi de activitate dar și cu o scădere a calității educaționale. Au fost perioade în care la Șendriceni ajungeau elevii care nu reușeau să ajungă la liceele teoretice.

Nu gasesc Practică mecanică auto FOTO Liceul Șendriceni

În ultimele decenii, Liceul „Alexandru Vlahuță” a reușit să se reinventeze. S-a transformat, cu investiții, într-una dintre cele mai importante unități de învățământ din mediul rural din România, mai ales la nivel tehnologic. Schimbarea s-a produs odată cu reorientarea către școala profesională, dar și către profilurile care să producă meseriași cu căutare pe piața muncii.

Pentru tinerii din mediul rural a fost o adevărată mană cerească, întrucât cu meseria învățată puteau să-și câștige pâinea atât în România, cât și în străinătate.

„Liceul a devenit un brand tocmai fiindcă am înțeles să trebuie să le oferim tinerilor o meserie căutată pe piața muncii. Când termină studiile, primesc o diplomă, dar și abilitățile necesare pentru a-și câștiga oriunde pâinea”, spune Viorel Dohotaru, directorul Liceului Tehnologic.

Nu gasesc

Practica la tâmplărie FOTO Liceul Șendriceni

La Șendriceni, au fost puse la dispoziția elevilor profiluri precum mecanic auto, mecanizator auto (n.red. - tractorist), bucătar, tehnician veterinar, instalator, tâmplar și multe alte meserii căutate pe piața muncii.

„Sunt 15 clase pe profil tehnologic-liceu, iar alte 15 clase la nivel de școală profesională. Pregătim prin şcoala profesională elevi pentru meseriile: mecanic auto, mecanic agricol, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar patiser şi de produse făinoase, ospătar, chelner şi tâmplar universal. Oricare dintre aceste calificări îi permite absolventului să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în domeniu”, spune directorul liceului.

Dotări de top și practică în câmpul muncii

De-a lungul timpului, liceul a beneficiat de numeroase dotări, cu investiții masive. Au fost făcute ateliere de mecanică agricolă, de mecanică auto, de tâmplărie și instalații. De asemenea, s-au amenajat o bucătărie ultra performantă pentru practica bucătarilor și ospătarilor și un laborator pentru determinări. Nu lipsesc nici simulatoarele auto. Un avantaj demn de luat în seamă este că cei de la profilurile auto și mecanică agricolă fac gratuit școala de șoferi.

Sălile de clasă sunt, de asemenea, bine dotate cu videoproiectoare, mobilier și materiale didactice noi.

„În halele de practică avem autoturisme, utilaje agricole. Îi punem și le desfac şi le reansamblează de zeci şi sute de ori până învaţă temeinic. Le știu ca pe ”Tatăl Nostru”. Aici se învaţă cu adevărat meserie“, spune un maistru instructor de mecanică auto.

Nu gasesc

Practică mecanică agricolă FOTO Liceul Șendriceni

De altfel, mulți elevi ai liceului au avut rezultate la olimpiade naționale tehnologice, dar sunt apreciați și după absolvire.

„Mulți au ajuns mecanici buni, căutați. O parte și-au făcut propriile ateliere”, mărturisește același instructor. Totodată, elevii fac practică pe utilaje de ultimă generație la fermieri, dar și la restaurante sau ateliere auto.

„Trebuie să meriți ca să ajungi la școala profesională”

Aceste facilități fac ca liceul din Șendriceni să fie extrem de căutat. Aici învață 800 de elevi din toate comunele județului. Anual, se organizează admitere pentru că sunt peste 1.300 de candidați, iar admiterea la școala de meseriași este considerată o adevărată onoare.

„Trebuie să meriţi ca să ajungi la profesională. Am fost nevoiţi să organizăm concursuri pentru departajare, atât de mulţi candidaţi am avut”, mărturisește directorul.

Nu gasesc

Determinări în laborator FOTO Liceul Șendriceni

În momentul de față, cu ajutorul Consiliului Județean, prin PNRR, liceul va fi modernizat și tehnologizat cu aparatură de ultimă generație, în valoare de patru milioane de lei, tocmai pentru a deveni, oficial, centru de excelență în educația tehnologică și agricolă, la nivel național.

Un milion de lei profit anual

Liceul Tehnologic din Șendriceni este una dintre putinele instituții de învățământ din România care produce suficienți bani prin resurse proprii pentru a-și putea plăti toate facturile și dotările, adică este autosustenabil, lucru extrem de rar în țara noastră.

Are propria fermă de vaci, dar și o suprafață de peste 50 de hectare de teren agricol cultivat și lucrat cu utilaje proprii si cu elevii liceului care fac astfel practică.

Nu gasesc

Activitate în cadrul Culinariada FOTO Liceul Șendriceni

Din produsele agricole și lactate, instituția reușește să scoată un profit anual de un milion de lei.

„Produsele agricole, dar și laptele de la ferma de vaci le vindem și investim apoi banii în dotările liceului. În campaniile agricole lucrează elevii practicanți ”, explică directorul.

Elevii participă alături de profesori la arat, semănat și treierat.

Potrivit directorului unității de învățământ, toți elevii de la profilul de tehnician veterinar au grijă, în perioada de practică, de vacile de lapte, sub supravegherea maiștrilor, iar laptele este recoltat prin metode moderne și trimis zilnic către procesatori. Toți banii sunt reinvestiți pentru baza materială, dotări moderne ale liceului și pentru furajarea vitelor, mai spune directorul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Moartea suspectă a mezzosopranei Maria Maxim Nicoară: procurorii au decis redeschiderea dosarului
11/05/2024 11:44

Procurorii din Iasi au decis redeschiderea dosarului mortii suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Cercetările, spun magistratii, sunt considerate „deficitare”, iar pianistul Codrin Nicoară, sot ...

Accident grav în Vaslui. O femeie a murit pe loc şi alta a fost grav rănită, după ce maşina în care se aflau s-a izbit violent de un copac
11/05/2024 10:33

O femeie a murit şi alta a fost grav rănită după ce maşina in care se aflau a derapat, pe un drum judeţean din Vaslui şi s-a izbit violent de un copac. A fost nevoie de intervenţia echipajelor de descar ...

Măsuri de promovare a unui mediu cât mai curat şi sănătos, la Iaşi
11/05/2024 10:25

* Salubris are in vedere promovarea mai intensă a actiunii de reciclare si reutilizare a deseurilor in vederea reducerii volumului de deseuri care ajung la depozitele de gunoi si pentru conservarea resurselor ...

Mihaela Bilic va conferenția în beneficiul pacienților oncologici
11/05/2024 09:56

Clubul Inner Wheel Iasi invită publicul la o conferintă cu o temă extrem de importantă si relevantă pentru intreaga comunitate: menopauza. Evenimentul va avea loc pe 19 mai, incepand cu ora 10, la Hotel Tr ...

Doi specialiști de la Banca Mondială vor conferenția la Iași
11/05/2024 09:11

În contextul publicării de către Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a deciziei in dosarul Rosia Montană, Camera de Comert si Industrie  (CCI) Iasi reiterează apelul către companii p ...

Fructele și legumele din piețe, verificate de comisarii de la CRPC
11/05/2024 07:34

 Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Iasi verifică modul in care este respectată legislaţia privind comercializarea de legume şi fructe proaspete. Acestia au elaborat o ...

Șefii PNL, prezenți la ceremonia militară organizată la Monumentul Independenţei din Piaţa Independenţei
10/05/2024 15:22

La ceremonia militară organizată la Monumentul Independenţei din Piaţa Independenţei a fost remarcată prezenţa preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan. Ei au venit la ...

Incendiu la Gura Humorului.Focul a distrus două case
10/05/2024 12:08

Un puternic incendiu s-a produs, vineri dimineaţă, in localitatea Gura Humorului, acesta afectand două case de locuit şi o anexă, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ( ...

PADUREA ÎN PRIMĂVARA ANULUI 2024
10/05/2024 10:17

PADUREA ÎN PRIMĂVARA ANULUI 2024 Regenerarea pădurilor, conservarea si protectia acestora, in scopul dezvoltării lor durabile, constituie principalele activităti ale silvicultorilor ieseni. Si in ac ...

Bărbat arestat pentru droguri, la Bacău
10/05/2024 09:43

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 zile sub acuzaţia de trafic de cocaină, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău. Iniţial, suspectul a fost reţinut pentru 24 ore de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei