Cum îşi petreceau vacanţa vechii romani. Primul ghid de călătorie de acum peste 2.000 de ani

italia 2

Dimensiune font:

| 13-08-2023 17:48

 Turismul nu e o invenţie a Epocii Moderne. Şi vechii romani înstăriţi obişnuiau să călătorească. Mergeau la cură în Grecia sau ca să se relaxeze şi distreze în Golful Napoli, scrie Deutsche Welle.

Templu antic 

Patricianul Gaius Antoniu stă pe terasa vilei sale impresionante, ridicată deasupra Golfului Napoli, şi priveşte spre mare. Un sclav îi serveşte vin şi mâncăruri alese. Cu doar câteva zile în urmă, Gaius Antoniu s-a retras din Roma, cuprinsă de canicula verii, la reşedinţa sa de la mare - o vilă luxoasă care-i oferea toate facilităţile. 

Senatul Roman intrase în vacanţă, aşa că acum Gaius se putea dedica relaxăriişi distracţiei. După-amiază aşteaptă invitaţi, care şi ei, la rândul lor, vor să scape de temperaturile ridicate din Roma. Seara şi-o vor petrece la băile termale din staţiunea Baiae, de la Golful Napoli. Tratamentele balneare şi ceea ce numim astăzi wellness jucau un rol important Imperiul Roman. Patricienii bogaţi deţineau adesea mai multe vile luxoase în întregul imperiu.

Golful Napoli - destinaţia favorită

Aşa ca personajul nostru fictiv Gaius Antoniu, trebuie să-şi fi petrecut verile cu 2000 de ani în urmă majoritatea cetăţenilor înstăriţi din Roma. Golful Napoli era destinaţia preferată a romanilor bogaţi, care îşi aveau vilele la mare sau în zonele mai răcoroase de munte. "Niciun golf din lume nu se compară cu cel din încântătoarea staţiune Baiae", spunea plin de fascinaţie poetul Horaţiu. Marea era presărată cu ambarcaţiunile celor aflaţi în vacanţă, iar seara aceştia îşi dădeau întâlnire la festinuri cu stridii, povesteşte şi Plinius cel Tânăr.

Dar nu doar cei foarte bogaţi îşi petreceau vacanţa de vară în regiune. Şi romani mai puţin înstăriţi mergeau la Tibur (astăzi Tivoli), Antium (astăzi Anzio) şi Baiae, renumită aşezare romană aflată astăzi însă pe fundul Mării Mediterane. Evident că vechii romani nu făceau concediu la mare întocmai cum se obişnuieşte astăzi, ci erau mai degrabă interesaţi de izvoarele termale, pe care, dacă dispuneau de banii necesari, le foloseau direct la ei acasă, pe proprietăţile lor, înconjurate de apele mării. Pentru filosoful Seneca, aceasta era întruchiparea decadenţei. Baiae nu era doar o staţiune balneară ci şi un îndrăgit loc al exceselor pentru petrecăreţi. "De ce trebuie oare să văd beţivii care se plimbă de-a lungul coastei abia ţinându-se pe picioare şi să aud gălăgia şi muzica asurzitoare de pe ambarcaţiunile cu pânze?" - se plângea acelaşi Seneca.

Colegul său de breaslă, poetul Marcus Valerius Martialis (Marţial) vorbeşte într-o epigramă şi de înfiriparea de noi iubiri şi căsnicii spulberate în rândul celor care-şi petreceau vacanţele la Baiae.

Drumuri sigure dar lungi

Cine era dispus să întreprindă o călătorie lungă avea avantajul drumurilor sigure şi în bună stare, construite pentru armata romană, şi al faptului că peste tot se vorbea latina. Se putea călători pe jos, cu trăsura sau pe cal - pe jos se puteau parcurge, în cazul unei condiţii fizice bune, chiar şi 30 de km pe zi. Cu trăsura în jur de 80 de km, iar cu calul ceva mai mult.

 

Pe drum existau hanuri la care călătorii putea face popas. Mulţi romani făceau uz şi de aşa-numitul drept la ospitalitate - "hospitium publicum", fiind găzduiţi de familii care aveau reşedinţe pe traseul lor. Evident că se putea alege şi călătoria pe apă, dar nu puţini se temeau de rău de mare.

Oriunde, dar numai nu la barbari - primele ghiduri de călătorie

Destinaţii îndrăgite erau Egiptul, Piramida din Gizeh, Sfinxul şi Farul din Alexandria sau diferite staţiuni în Grecia. "Turiştii" mergeau inspiraţi de Homer la Troia sau la locul unor bătălii faimoase, cum fusese cea de la Maraton, unde armata elenă îi învinsese pe perşi în anul 490 î. Hr. Căutat era şi Oracolul din Delphi.

Unde nu vroia nimeni să meargă era la popoarele neromane şi neelene, cu alte cuvinte la "barbari". Istoricul şi geograful grec Pausanias (110-180 î. Hr.) a întocmit unul din primele "ghiduri de călătorie" despre obiectivele turistice ale ţării sale.

 

Suveniruri, suveniruri...

Oriunde călătoreau romanii înstăriţi, locanicii ştiau să profite oferindu-le suveniruri - cu piramide în miniatură, statuete din argint sau vase de lut pe care era pictat Farul din Alexandria. Împăratul Hadrian, mare iubitor de călătorii, a mers şi mai departe. În vila sa "Adriana" din Tibur (Tivoli) a pus să fie întocmite replici în miniatură ale obiectivelor turistice vestite vremea aceea. Şi atunci, ca şi azi, se făceau auzite şi critici la adresa călătoriilor la distanţe mari. Astfel Plinius scria: "Suntem obişnuiţi să întreprindem mari călătorii, să navigăm pe mare pentru a cunoaşte lucruri pe care nu le-am lua în seamă dacă le-am avea în faţa ochilor"

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, rămâne închisă.  În zonă au fost semnalate căderi de pietre
08/05/2024 17:28

Circulaţia rutieră pe Transalpina, intre Ranca şi Obarşia Lotrului, rămane inchisă atata timp cat există in continuare pericol pentru siguranţa publică. În zonă s-au inregistrat căderi de pietr ...

Peste 70.000 de turişti români şi străini s-au aflat pe Litoral
07/05/2024 14:30

Peste 70.000 de turişti romani şi străini s-au aflat in hotelurile si apartamentele de vacantă de pe litoralul romanesc, in perioada 25 aprilie – 6 mai 2024, arată Federaţia Patronatelor din Industr ...

Cât timp se păstrează, de fapt, lumânarea din noaptea de Înviere
05/05/2024 11:33

Lumanarea cu care crestinii ortodocsi duc acasă Lumina Sfantă luată de la slujba de Înviere joacă un rol crucial in datinile religioase legate de acest eveniment. Ceea ce nu stiu multi credinciosi est ...

Aeroportul Internațional Dubai se mută în deșert
29/04/2024 14:45

Aeroportul International Dubai, cel mai aglomerat din lume pentru călătorii internationale, isi va muta operatiunile pe cel de-al doilea aerodrom extins al orasului-stat, in desertul său sudic, „in urm ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
24/04/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

România participă, în premieră, la Târgul de Turism din Kazahstan
24/04/2024 11:53

Ţara noastră participă, incepand cu 24 aprilie, pentru prima oară, la Targul de Turism din Kazahstan, fiind prezentate destinaţii precum Constanţa - Mamaia, Eforie, Borşa - Maramureş, a anunţat secreta ...

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Pensiuni și hoteluri închise de ISU Braşov, din cauza neregulilor legate de prevenirea incendiilor
11/04/2024 14:38

Sapte unităţi de cazare din municipiul Braşov şi staţiunile Predeal, Bran şi Raşnov au fost inchise de pompieri in urma controalelor desfăşurate in primele trei luni ale anului, a anunţat, joi, şeful ...

Fără plaje private în Grecia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru încălcări ale accesului
11/04/2024 11:20

În incercarea de a respecta principiul accesului liber la plaje, autoritătile grecesti au implementat reglementări stricte, avertizand cu amenzi mari pentru cei care incalcă legea. Măsura vine după c ...

Lista tuturor țărilor unde va trebui să plătești taxe turistice în 2024 / Care este statul european cu cea mai ridicată taxă pentru călători
06/04/2024 12:07

De la Algarve la Barcelona, se introduc taxe pentru a incerca să combată turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvantul anului 2023 in industria turismului. Vestile despre impactul negativ al prea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei