SURSE Soția fostului colonel SRI, în prezent FUGAR, Daniel Dragomir a dat cu subsemantul la Serviciul de Probațiune după revenirea în țară

images

Dimensiune font:

| 04-08-2020 11:16

 Soția fostului colonel SRI, Daniel Dragomir, care în prezent se sustrage de la executarea unei pedepse definitive de trei ani și 10 luni de închisoare cu executare, Zoica Dragomir, și ea fostă cadru al SRI, a fost localizată la domicliu de angajații Serviciului de Probațiune după ce și e a primit o pedeapsă dar cu suspendare în dosarul soțului său, spun surse judiciare.

 

 

Concret, Curtea de Apel București a stabilit în luna iunie, pedepse definitive de 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în cazul fostului colonel SRI Dragomir și de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru Zoica Dragomir, judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

 

Imediat după această decizie Serviciul Urmăriri al Poliției Capitalei a încercat punerea în executare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul București, instanță de executare în acest caz, dar Daniel Dragomir nu a fost de găsit.

 

Surse afirmau la acea vreme că fostul cadru SRI ar fi plecat cu mașina, alături de soția sa, pe data de 17 iunie, folosind ieșirea din țară pe cale rutieră, cu mașina personală, prin Arad.

În cazul acestuia s-a emis un mandat de urmărire internațională.

Acum sursele citate precizează că Zoica Dragomir a fost găsită recent la domiciliul cunoscut și a completat toate datele necesare Serviciului de Probațiune, instituție însărcinată cu supravegherea sa pe perioada termenului de încercare stabilit de judecătorii CAB după condamnarea sa la pedeapsa cu suspendare.

Fișă dosar cadru SRI

 

 

La ultimul termen de judecată din acest proces, din 4 iunie, fostul operativ al Serviciului a acuzat pretinse răfuieli politice în cazul său ce ar fi culminat cu acest dosar penal, mai precis că procurorii militari ai DNA ar fi instrumentat „un dosar politic”.

La rândul său magistratul DNA a explicat că toate faptele penale cercetate sunt susținute de probe și inclusiv de interceptări și înregistrări ambientale existente la dosare ce ar dovedi fără a lăsa loc vreunui dubiu că fostul șef de de sector din SRI ar fi vinovat și astfel trebuie tras la răspundere.

Magistratul a cerut pedepse cu executare pentru cele două persoane judecate în acest caz.

Divergența

Curtea de Apel Bucureşti nu s-a putut hotărâ între condamnarea sau achitarea fostului colonel SRI Daniel Dragomir, după ce doi magistraţi ai completului de apel din dosarul acestuia au avut opinii diferite.

 

Astfel, deşi au rămas iniţial în pronunţare pe apelurile declarate de procurorii DNA dar şi de către fostul operativ al Serviciului, cauza a fost repusă pe rol pentru participarea unui al treilea magistrat CAB care să încline balanţa.

După introducerea noului magistrat dosarul a fost ținut pe loc de protestul magistraților și mai apoi de declararea stării de urgență pe fondul pandemiei cu coronavirus,

După reluarea judecării noul magistrat a dorit să asculte martorii esențiali ai acuzării, a pus întrebări numeroase și a confruntat martorii cu fostul colonel.

 

Plaja acuzaţiilor

Procurorii militari de la DNA l-au trimis în judecată în stare de arest preventiv pe Daniel Dragomir pentru trafic de influenţă, spălare a banilor, folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii (2 infracţiuni) şi pentru uz de fals.

Alături de el a fost trimis în judecată şi şoţia acestuia plt. maj. (r) Marinela Zoica Dragomir, fost subofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţiipentru trafic de influenţă în forma complicităţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii (2 infracţiuni) şi uz de fals.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Bucureşti anchetatorii militari notau că în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații, beneficiind de ajutorul soţiei sale ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la un martor denunțător, administrator al unor societăți comerciale, suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din:

 

- 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deși inițial a pretins suma de 400.000 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane,

- 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanțarea cheltuielilor necesare înființării, dotării și asigurării funcționării unei societăți comerciale, incluzând și un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne,

- 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa Dragomir Marinela Zoica, în calitate de administrator al acestei firme nou înființate.

Sumele de bani menționate mai sus au fost pretinse și primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-și folosi influența, prin prisma funcției deținute, asupra unor funcționari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Garda Financiară.

 

Totodată, inculpatul i-a promis denunțătorului că-i va determina pe acei funcționari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuțiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, către firmele martorului denunțător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

În aceeași perioadă, cei doi inculpați au transferat, succesiv, sumele de bani menționate mai sus în conturi care le aparţineau lor sau unor membri ai familiei, iar, ulterior, au constituit depozite și au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracțiunii de corupție.

Pe de altă parte, în sarcina lui Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cât şi ulterior, a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit - propus şi realizat - al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia.

În sarcina celor doi anchetatorii DNA Militar au mai reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2013, au determinat cu intenţie doi martori să semneze două înscrisuri sub semnătură privată, în cunoştinţă de cauză, în care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului.

Înscrisurile, întocmite pentru a justifica banii primiți în schimbul traficării influenței, au fost depuse la 13.01.2015 şi 14.01.2015 în faţa organelor judiciare, în scopul producerii unor consecinţe juridice. Înscrisurile erau un contract de împrumut și o chitanță prin care, în mod nereal, se menţiona împrumutarea, respectiv, restituirea sumei pretinse şi primite, în numerar, de către fostul ofiţer, în contul unei persoane din familia sa.

În vederea confiscării prin echivalent, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi, precum şi asupra unui bun mobil deţinut de o persoană juridică, până la concurenţa sumei de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro – obiect al infracţiunii de corupţie.

La data faptelor, Zoica Dragomir nu mai era angajat al S.R.I.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de menţinere a măsurilor preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Motive de achitare

Judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti, cel care a soluţionat şi dosarul Colectiv, arată în motivarea sa că probele depuse de anchetatorii militari pentru acuzaţiile de trafic de influenţă aduse lui Dragomir nu sunt suficiente iar cele existente nu au puterea de a spulbera orice dubiu privind vinovăţia aşa cu m cere legea penală.

Concret, magistratul nu arată nicio secundă că Dragomir ar fi nevinovat de aceste fapte ci mai degrabă că magistraţii nu ar fi reuşit probarea temeinică a acuzaţiilor aduse acestuia.

Judecătorul a oferit şi un remediu la această problematică arătând că ar trebui declasificate rapoarte operative care conţin discuţii ale lui Dragomir cu sursele sale.

Astfel s-a creat un efect de domino între fapta de trafic de influenţă şi cea de spălare a banilor. Dacă nu poate fi condamnat pentru trafic Dragomir nu poate fi condamnat pentru pretinţii bani primiţi din această faptă astfel încăt să se constate spălarea de bani.

Din aceste raţiuni fostul colonel SRI a fost achitat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani dar a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru două fapte de fals în înscrisuri.

Apelul DNA

Anchetatorii DNA arată în apelul lor că judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a greşit că nu a luat în calcul denunţul omului de afaceri. Aceştia arată că denunţurile sunt întărite de probele tehnice obţinute legal pe parcursul urmăririi.

Anchetatorii militari amintesc şi de declaraţia incriminatoare a unui ofiţer SRI care a interferat cu ex+colonelul Dragomir în cazul verificiărilor făcute la firmele denunţătorului lui Dragomir.

Acest ofiţer SRI a povestit despre o întâlnire operativă de lucru dintre ofiţerii Direcţiei Securitate Economică care aveau în lucru dosarul de evaziune fiscală din industria cărnii şi care îl viza pe Rami Ghaziri.

La această şedinţă a participat şi locotenent colonelul Daniel Dragomir din partea Direcţiei Antitero întrucât şi ei monitorizau aceleaşi personaje.

Fostul ofiţer spune că, după ce Daniel Dragomir a aflat despre monitorizarea lui Rami Ghaziri de către colegii lui de la Securitate Economică, nu a mai colaborat în caz.

Dat în vileag

„La momentul la care am primit aceste note şi, ulterior, întâlnirii operative din luna noiembrie 2012 la care a participat şi Dragomir Daniel, am fost contrariat, atât eu, cât şi colegii mei, să constatăm că un alt ofiţer din cadrul altei direcţii părea că întreţine relaţii sau că are legătură cu o persoană aflată în atenţia unităţii din care făceam parte, fapt ce contravine reglementărilor interne.

Pot presupune, însă nu cunsoc, dacă Dragomir Daniel a raportat superiorilor natura relaţionară cu persoane aflate în atenţia altei unităţi din cadrul SRI. Probabil această persoană era de naţionalitate libaneză.

Arăt încă o dată că, mai ales după întâlnirea de lucru din data de 14.11.2012, atât eu, cât şi şeful de sector, am fost surprinşi de implicarea lui Dragomir Daniel, dar şi mai mult, de faptul că, ulterior acestei întâlniri, ofiţerul nu a dezvoltat şi nu a colaborat în continuare în cauza respectivă.

Îmi amintesc chiar că s-a făcut o solicitare punctuală Direcţiei generale pentru combaterea terorismului în vederea dezvoltării datelor şi a unei colaborări viitoare, însă nu sunt sigur că s-a primit răspuns”, a precizat ofiţerul SRI în faţa anchetatorilor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ancuţa Popoviciu, cea care a întrebat dacă victima lui Vlad Pascu este în sala de judecată
17/04/2024 10:13

Inspectia Judiciară cere suspendarea din functie a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Tribunalul Mangalia, cea care are in lucru dosarul 2 Mai. Sectia pentru Judecători in Materie Disciplinară ur ...

Prof. Dr. Mircea Beuran, declarat nevinovat de acuzațiile aduse de DNA: Fapta nu există
17/04/2024 08:47

Tribunalul Giurgiu a dispus joi achitarea medicului Mircea Beuran, intr-un dosar in care a fost trimis in judecată de DNA sub acuzaţia că a primit de la un alt medic bani şi bunuri in valoare de peste 10.00 ...

Țuică și cârnăciori, mita oferită de un pădurar șefului Gărzii Forestiere
16/04/2024 20:40

Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a oferit produse procesate din carne, peste şi ţuică pentru a nu fi sancţionat pentru neregulile constatate cu ocazia unui control silvic, conform unu ...

Alina Gorghiu i-a transmis procurorului general al PÎCCJ cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi a lui Gelu-Voican Voiculescu
16/04/2024 20:13

Ministrul Justiţiei Alina Ştefania Gorghiu i-a transmis, marţi, procurorului general al Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cererile de urmărire penală primite de la pre ...

Alina Gorghiu, despre cazul Vlad Pascu: Ni se cere să intervenim, dar nu ministrul Justiţiei stabilește sentinţe
15/04/2024 17:51

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat că ea şi colegii săi din institutia pe care o conduce nu pot interveni in cursul unui proces, referindu-se la cazul Vlad Pascu. Ea le-a cerut seriozitate celor ...

Strigător la cer: Tatăl drogatului asasin Vlad Pascu dă vina pe victimele fiului său. Avocatul criminalului susține că e vorba despre „o culpă comună”. Vlad Pascu ar putea ieși din pușcărie în trei ani
15/04/2024 06:51

Mihai Pascu (foto), tatăl tanărului care, drogat fiind, a ucis doi tineri pe 19 august 2023, sustine că vina pentru accidentul de la 2 mai ar apartine…victimelor, deoarece acestia „nu se intorceau de la ...

Oamenii se revoltă! Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai
13/04/2024 21:43

Aproximativ 200 de persoane care poartă tricouri albe participă, sambătă seară, la manifestaţia de protest din Piaţa Victoriei, faţă de modul in care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai. Ei au ...

'L-am ridicat pe băiatul dumneavoastră de pe șosea, ne datorați 5 milioane'. Tatăl lui Sebi, băiatul ucis de Vlad Pascu face destăinuiri tulburătoare
13/04/2024 17:41

Rudele şi prietenii celor doi studenţi ucişi cu maşina in staţiunea 2 Mai de Vlad Pascu, tanărul care s-a urcat drogat la volan se vor strange in această seară in Piaţa Victoriei, in semn de protest pe ...

Monica Macovei, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia, unde a intrat cu mașina într-un motociclist
12/04/2024 12:32

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost condamnată, vineri, la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia, in urma căruia un motociclist a fost rănit, transmite News. ...

Scandal monstru între LIDL și MAPN. Retailerul german a construit un depozit care bruiază radarul unei baze NATO. Ministerul Apărării cere dărâmarea construcției, instanța tocmai a dat sentința!
10/04/2024 00:15

Gigantul Lidl a reusit să intre intr-un scandal de proportii cu MApN, după ce si-a construit, in 2021, un depozit logistic la Carcea. Abia după ce clădirea era aproape finalizată, misterul a cerut să se o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei