1autostrazi

Dimensiune font:

„Autostrada Unirii Principatelor Române” şi „Autostrada Basarabia”, în Parlament

| 28-01-2019 00:00

* senatorul ialomiţean Gabi Ionaşcu a solicitat, în scris, sprijinul primarilor din oraşele reşedinţă de judeţ din Moldova pentru a putea trece prin Parlament un nou proiect de lege vizând construcţia de autostrăzi * cele două noi drumuri de mare viteză ar urma să lege Capitala de Siret, trecând prin Paşcani, şi Focşaniul de Albiţa

Încurajat de succesul colegului să de partid, deputatul ieşean Petrică Movilă, un alt parlamentar PMP a iniţiat două proiecte legislative privind construcţia de autostrăzi. Senatorul PMP Gabi Ionaşcu, din Ialomiţa, a depus recent în Parlament un proiect de lege privind aprobarea obiectivelor de investiţii „Autostrada Unirii Principatelor Române” şi „Autostrada Basarabia”.

Autostrada Unirii Principatelor Române” şi „Autostrada Basarabia” sunt două obiective de investiţii prin care senatorul Gabi Ionaşcu vrea ca oltenii, moldovenii şi transilvănenii să nu fie unii mai prejos în ceea ce priveşte infrastructura. „Autostrăzile vor asigura o dezvoltare echilibrată, spun eu şi echitabilă. La nivelul teritoriului întreg al României trebuie realizate aceste căi de comunicaţii frontiere, în primă fază, pentru că nu sunt mai prejos nici oltenii din Oltenia, nici moldovenii din Moldova faţă de fraţii şi de surorile noastre din Transilvania. Este nevoie să fie condiţii egale de dezvoltare”, a declarat senatorul Gabi Ionaşcu pentru Mediafax.

De la Ploieşti la Siret, de la Focşani la Albiţa...

Primul obiectiv din proiectul de lege ajuns deja în Senat se referă la Autostrada Ploieşti - Buzău - Focşani- Bacău-Siret, care începe de la Autostrada A3 Bucureşti – Borş, în apropierea municipiului Ploieşti, până la Vama Siret, judeţul Suceava, de la frontiera de Nord a României cu Ucraina, denumită „Autostrada Unirii Principatelor Române”.

Cel de-al doilea obiectiv - „Autostrada Basarabia”, Focşani- Albiţa, începe de la „Autostrada Unirii Principatelor Române”, în apropierea municipiului Focşani, până la Vama Albiţa, judeţul Vaslui, de la frontiera de Este a României cu Republica Moldova.

În ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare a obiectivelor, senatorul PMP a precizat trei surse bugetare care să se afle sub apanajul Guvernului. „Sunt trei posibilităţi de finanţare care sunt, de această dată, apanajul Guvernului, care în 90 de zile ar trebui să pornească implementarea proiectului, şi acolo sunt trecute fondurile europene, care sunt amintite şi de doamna comisar Corina Creţu. Să ne aducem aminte de criticile aduse la adresa fostului ministru al Transporturilor, Lucian Şova, că sunt 5,1 miliarde euro în bugetul UE pentru proiecte bugetare de până în anul 2020, care nu au fost până acum absorbite. A doua posibilitate de finanţare sunt împrumuturile pe care România s-ar angaja pentru îndeplinirea unor astfel de obiective, şi ultima, care poate fi cea mai nefericită soluţie, nu ar fi recomandată datorită lipsei de transparenţa - este vorba de parteneriatul public-privat”, a mai spus deputatul PMP.

Potrivit parlamentarului, Ministerul Transporturilor este cel responsabil pentru coordonarea realizării obiectivelor de investiţii, iar Ministerul va trebui să înceapă, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoarea a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivelor de investiţii.

Strategie pentru promovarea legii

Totodată, prin legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Tîrgu Mureş „Autostrada Unirii” se vor conecta două dintre provinciile istorice ale României, Transilvania şi Moldova, la această dată nefiind definitivată investiţia într-o autostradă care să conecteze capitala administrativă - Bucureşti de cea istorică, Iaşi, dar şi cu Republica Moldova şi Ucraina, a mai punctat alesul PMP. „În plan euro-strategic privind transporturile, UE a adoptat documentului Politica UE în domeniul transporturilor stabilind nouă coridoare de transport cu scopul conectării cetăţenilor şi a întreprinderilor din Europa. În lista Master Planului General de Transport - domeniul rutier, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are admise proiectele autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani - Bacău - Paşcani - Siret, respectiv Autostrada Focşani - Albiţa”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Despre susţinerea proiectului de lege atât de către parlamentarii din Opoziţie, cât şi de la Putere, alesul PMP a precizat că a trimis câte o scrisoare primarilor reşedinţă de judeţ din Moldova în vederea recomandării iniţativei legislative parlamentarilor din circumscripţiile lor electorale. „Deocamdată, pe colegii de la Putere nu i-am abordat, este încă vacanţă parlamentară. Imediat după ce se termină vacanţa parlamentară, îi voi aborda pentru susţinerea legii. Dar am iniţiat o altă strategie, dacă pot să o definesc în termenii aceştia, tuturor primarilor reşedinţă de judeţ din Moldova le-am adresat o scrisoare pentru a mă sprijini în adoptarea acestui proiect - recomandându-le parlamentarilor din judeţele unde funcţionează în reşedinţele de judeţ, să influenţeze în mod pozitiv, spun eu, pentru a susţine proiectul de lege, bineînţeles, să şi îl voteze. Nu este un proiect care trebuie să poate numele Ionaşcu, este un proiect care trebuie să poarte numele tuturor parlamentarilor din regiunea istorica Moldova”, a conchis senatorul PMP Gabi Ionacşu. Daniel BACIU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 16.04.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mu. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ – Descrierea comercială – Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) – Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 2 – Teren intravilan, situat în zona periferică a orașului Moineşti, str. Pct.„ Rampa Utilaje‟, jud. Bacău, lângă pădure, cu sonde de jur-împrejur, St teren de 8.928 mp, categoria „Curți construcții‟, neîmprejmuit, utilități, pretabil la construirea unei fabrici, hale. Identif. imobil: CF nr. 388/N a loc. cds. Moineşti, jud. Bacău (nr. CF nou nr. 60594/oraş Moineşti) cu nr. cds. 521. – 332.400,00 lei – 166.200,00 lei Activ 8 – Fostă autobază amplasată în mun. Dej, str. Bistriței nr. 44, jud. Cluj, în zona industriala a Dejului la iesire spre Bistrita Nasaud, la limita Combinatului de Celuloză și Hârtie Dej și a intreprinderii Mobexpert, ce include teren intravilan, categoria „curți construcții‟, St teren: 3.793 mp, St construită: 27,00 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 90%), utilități, deschidere la DN 17, pretabil pentru spatii depozitare sau productie. Identif. imobil: nr. cds. vechi 749 (top 3475/2/2/2), CF nr. 18837/N (nr. cds. nou 51984-C1 al C.F. nr. 51984) a loc. Dej, nr. cds. 837/2/3, CF. nr. 18837/N (nr. C.F. nou 51987) a loc. Dej, nr. cds. 749 (top 3475/2/2/2); nr. cds. vechi 837/2/2 (nr. cds. nou 51984 al C.F. 51984/Mun. Dej) – 686.800,00 lei – 240.380,00lei Activ 25 – Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat): Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografica (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografica (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat indosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338); – 42.700,00 lei – 21.350,00lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.04.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 15.04.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro, fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0751083082
Proiect INCENDIAR - Companiile din România vor plăti o NOUĂ TAXĂ obligatorie
22/04/2019 12:08

Companiile vor fi obligate să incheie anual o asigurare de răspundere profesională menită să acopere cel putin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolventă, arată un proiect de lege privi ...

Preţul ouălor. Cu cât se vând la poarta fermei
22/04/2019 11:57

Preţul ouălor la producători, conform Observatorului Preţurilor UE, a scăzut faţă de decembrie 2018 cu 15%, iar in prezent un ou se vinde la poarta fermei la "un preţ de faliment", in medie, c ...

Bonurile câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale
22/04/2019 08:16

 Agentia Natională de Administrare Fiscală a dat publicitătii bonurile fiscale ce au fost desemnate castigătoare la Loteria bonurilor fiscale.   Bonurile fiscale emise in data 26 martie 2019, ...

Emigranţii calificaţi, atraşi mai mult de calitatea instituţiilor, decât de bani!
22/04/2019 00:00

* un recent studiu comandat de Guvern arată că „salariile mari şi taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migraţia masivă a populaţiei calificate din estul Europei spre alte ţăr ...

Loto 6/49, numerele câștigătoare de duminică, 21 aprilie 2019
21/04/2019 20:00

 Numere castigătoare de duminică, 21 aprilie, 2019 Loto 6/49 26 23 47 21 35 24  Joker 16 13 33 44 39 + 8  Loto 5 din 40 4 26 33 34 32 14  Noroc 9 9 6 3 0 8 5  Super Noro ...

Băncile centrale avertizează asupra riscurilor financiare ale schimbărilor climatice: Asistăm deja la efecte catastrofale
21/04/2019 18:08

"Dacă unele companii şi industrii nu reuşesc să se adapteze la această lume nouă, ele nu vor exista", au scris cei doi. Scrisoarea a fost semnată şi de preşedintele Reţelei pentru Ecologizar ...

Ministrul Muncii: 30.000 de pensii recalculate au fost deja puse în plată/ Ce se întâmplă cu restul dosarelor de pensie
20/04/2019 16:31

 Ministrul a dezaprobat declaraţiile alarmiste ale celor care susţin că nu sunt bani de pensii şi a explicat care este situaţia la momentul actual privind livrarea, către pensionari, a pensiilor reca ...

Principala sursă de finanțare externă, banii celor plecați în străinătate
20/04/2019 10:43

 Sumele transferate de către locuitorii unei ţări bogate spre ţara lor de origine mai săracă ar urma să ajungă la 550 miliarde de dolari in acest an şi vor deveni principala sursă de finanţare e ...