”Urmează mama crizelor economice”. Câciu, analist, după previziunea care a speriat lumea: E posibil un șoc extraordinar de mare

000000   05500

Dimensiune font:

| 06-07-2021 20:05

Analistul economic Adrian Câciu a spus că urmează cu siguranță o mare criză financiară, existând două posibile cauze.


„Suntem într-o situație explozivă care la un moment dat își va atinge apogeul, nu avem cum să scăpăm”, a explicat economistul, pentru DC NEWS. În acest moment există două scenarii: cel al stagflației, preconizat de Nouriel Roubini, și cel al bulei bursiere, anticipat de Câciu.

 

„Stagflația este un fenomen economic în care totul stă pe loc, nu există competiție, nu există cerere, ofertă. În momentul în care creșterea economică devine zero, prin faptul că nu mai ai diversificare de ofertă înseamnă că cererea nu se exprimă. Când nu au diversificare de ofertă este începutul falimentului ofertei, ceea ce înseamnă reducerea locurilor de muncă. Acest lucru înseamnă o creștere a ratei șomajului. Este un efect de domino pe circuitele economice care, până la urmă, duce la faliment total”, a adăugat Adrian Câciu. „La momentul acesta suntem într-o situație care poate determina stagflația, dar mai departe decât preconizează Roubini că am putea fi din perspectiva avalanșei de bani care există în societate. De aceea, cred că mai apropiați suntem de o posibilă bulă bursieră”.

Ce trebuie să facă românii în această situație?
„Dacă apare bula bursieră, va genera la un moment dat și stagflație. Românii trebuie să-și stăpânească exuberanța, avem o mică problemă a modului în care se comunică revenirea economică. Noi nu ne-am revenit economic, suntem încă într-o situație impredictibilă, de incertitudine.

Orice om ar putea să recunoască faptul că nu are o stabilitate a locului de muncă, nu știe dacă locul de muncă va fi valabil și peste un an sau 10 ani. Poate acum lucrurile au început să intre într-un fel de normalitate pentru că s-au eliminat restricțiile și lucrurile se mișcă, dar dobânzile sunt încă sus, vor fi și mai sus. Inflația începe să crească și este un element care poate fi sufocant pentru populație, iar când se produce această sufocare se produce fenomenul de stagflație”, a mai explicat Câciu.

Astfel, „nu suntem într-o situație confortabilă și predictibilă pentru următorii 10 ani în așa fel încât să putem cheltui oricât, să avem exuberanța consumului sau să spunem că am scăpat de toate grijile”.

România este sub presiune fiindcă avem deficit bugetar. Trebuie să ne cumpătăm de la consum
„România începe să simtă presiune pentru că avem o datorie mare, avem deficite mari, nu avem venituri. Cineva spune că economia și-a revenit în «V». Când ești într-o economie în expansiune, ar trebui să ai excedente bugetare, nu deficite. Nu suntem în acel moment, astfel că țara trebuie să fie mai cumpătată. Nu pot îndemna la o cumpătare stoică de gen bisericesc, până la urmă trebuie să-și trăiască toți viața, dar să o facă cu prudență pentru că nu se știe ce se va întâmpla”, a continuat economistul.

Faptul că depindem de euro și dolar este un mare pericol
„Noi depindem de marile valute, nu depindem de leu. Noi depindem de modul în care euro sau dolarul vor evolua. Aceste două monede nu se mai bazează pe niciun indicator concret, solid, fizic. Domnul Cîțu a fost lăudat că este Mario Draghi al României. Ei bine, Draghi a făcut cea mai mare greșeală economică înainte de a începe pandemia, decuplând euro de la valoarea sa fizică pentru a menține economia europeană, pe model american.

Ulterior, pandemia a venit, doamna Lagarde a continuat practica de «helicopter money» lansată de Draghi, iar în acest moment banii din Europa nu au în spate niciun fel de garanție în sensul de active ale economiilor europene. Același lucru se întâmplă în Statele Unite. În această poză pe care v-am prezentat-o, când monedele nu mai sunt legate de o garanție fizică devin volatile. Se duc, exagerând puțin, în direcția criptomonedelor, cu deosebirea că sunt încă ținute de bănci centrale cu reglementări. Dar, din perspectiva volatilității, este posibil un șoc extraordinar de mare în anii următori”, a conchis analistul. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Mergi la vară în vacanță în Grecia? Care sunt prețurile alimentelor din supermarketurile grecești față de cele din România
21/05/2024 11:50

 Uleiul de măsline, pestele, dulceata, sucul de rosii sau ceapa sunt mai scumpe in Romania decat in Grecia, iar in schimb carnea de vită sau de pui, branza feta sau orezul sunt mai scumpe in supermarketu ...

Cum vor fi afectate prețurile produselor petroliere de moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi
20/05/2024 19:53

Analistii urmăresc pietele petroliere pentru a vedea cum vor reactiona la o nouă incertitudine in Orientul Mijlociu după moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter ce a avut lo ...

  Secetă pedologică moderată şi puternică, în Moldova
20/05/2024 09:00

  Seceta pedologică moderată şi puternică la graul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local in nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nor ...

Numărul bugetarilor, în scădere
20/05/2024 08:25

Numărul posturilor ocupate in instituţiile şi autorităţile publice din Romania era, in martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară (minus 0,04%), aproape 63,9% dintre acest ...

Peste trei sferturi dintre români vor să-și instaleze panouri solare sau pompe de căldură
20/05/2024 08:24

Eficienta energetică a locuintei a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre romani afirmand că au investit in proiecte de izolatie termică a casei, scopul fiind atat cel de a reduce ...

Ciclonul care a devastat Europa ajunge în România!
20/05/2024 07:52

 Meteorologul ANM Mihai Hustiu a declarat că gradul de instabilitate atmosferică este in crestere si că va cuprinde toată tara pană la mijlocul săptămanii viitoare, ciclonul care a făcut ravagii in ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 20:47

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei