Asocierea în cooperative își scutește pe fermieri de taxe, dar românii se feresc de asta pentru că ”e din trecut”

grau   20-de-ani

Dimensiune font:

| 06-06-2021 14:13

Asocierea în cooperative îi va scuti pe fermieri de taxe şi impozite pe terenurile şi clădirile folosite în producţie pentru o perioadă de cinci ani, potrivit unei legi care a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Măsura reprezintă încă o încercare a autorităţilor de a-i convinge pe oameni să îşi unească forţele.

Asta în condiţiile în care doar 1 % dintre agricultorii noştri sunt membri într-o cooperativă, în vreme ce media Uniunii Europene este de 34 %.

Suntem în Balta Doamnei, un bazin legumicol din Prahova. Oamenii de aici ar avea nevoie de un depozit.
 

În plus, le-ar prinde bine să le fie asigurată distribuirea mărfii către piețe și supermarketuri.

Astfel de lucruri se pot face dacă își unesc puterile și se asociază. Însă fermierii nu se lasă convinși că o cooperativă ar fi salvarea lor.

Magdalena Lente, legumicultor: “E teama asta, e neîncrederea că tu te asociezi și unul va vinde, celălalt nu, celălalt câștigă mai mult”.

Nicu Florea, legumicultor: “Mulți zic că cooperativa agricolă e din trecut și d-aia nu vrea majoritatea să se asocieze, să îi dea altă denumire că d-aia nu vrea lumea”.


România are peste 1.500 de cooperative

 

Totuși, avantajele sunt evidente.

Ion Mitrea, legumicultor: “Fiecare individ din asocierea respectivă poate beneficia de acele inputuri începând cu semințe, material săditor, tot absolut”.

O modificare adusă legii cooperației agricole vine cu facilități fiscale pentru cei asociați. Vorbim despre scutirea de impozitul pe terenurile și clădirile destinate producției agricole.

Dr. ing. Mița Enache, director Direcția Agricolă Prahova: “Nu vor plăti impozite și taxe pe profit cei care se înființează acum sau cei care sunt deja înființați”.

Înlesnirile sunt valabile vreme de cinci ani.

Dragoș Alexandru Roșculeț, expert dezvoltare cooperative: “Gospodăria țărănească, membră într-o cooperativă, trebuie să facă două activități principale: să își vândă producția prin cooperativă și să achiziționeze input-urile agricole de care are nevoie de la cooperativă. Input-urile agricole înseamnă semințe, îngrășăminte, furaje sau ce mai e nevoie”.

150 de apicultori din Prahova au format o cooperativă, dar se feresc să-și învestească economiile pentru dezvoltarea afacerii comune.

Roxana Stoica, președinte cooperativă agricolă: “N-am reușit să facem ce ar fi fost scopul exact, adică să facem procesare și comercializare la comun. Asta implică investiție”.

În România avem aproximativ 1.500 de cooperative agricole, însă puține dintre ele sunt active. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:11

Ucraina, trădată de vecini. Doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere
08/12/2023 10:37

In timp ce Ucraina luptă pentru supravietuire impotriva invaziei Rusiei, se confruntă cu injunghierea pe la spate din partea vecinilor săi presupusi prieteni din Vest, scrie analistul Edward Lucas pentru CEP ...

Comunicat de presă privind finalizarea proiectului ” Dezvoltarea sustenabila a S.C. TECH CONFORT S.R.L. prin achizitia de utilaje noi” – Cod SMIS 160161
08/12/2023 10:16

 Comunicat de presă privind finalizarea proiectului ” Dezvoltarea sustenabila a S.C. TECH CONFORT S.R.L. prin achizitia de utilaje noi” – Cod SMIS 160161

Anunțul de lansare al proiectului cu titlul „Diversificarea capacității de producție în vederea refacerii capacității de reziliență” - GP AUTOMATIVE SRL
08/12/2023 09:57

Anuntul de lansare al proiectului cu titlul „Diversificarea capacitătii de productie in vederea refacerii capacitătii de rezilientă” - GP AUTOMATIVE SRL 

Bătaie pe RCA. Sute de mii de polițe Euroins au expirat, iar șoferii se grăbesc să își cumpere altele
08/12/2023 09:55

Miercuri a fost ultima zi in care soferii care mai aveau incă RCA la Euroins isi puteau cumpăra o asigurare nouă, evitand astfel amenzi care merg pană la 2000 de lei si sanctiuni ce pot ajunge pană la susp ...

Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul de zahăr din Ucraina
08/12/2023 09:38

Federatia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Romania solicită guvernului să intervină de urgentă pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel putin pentru o perioadă de 3-4 luni, anuntă pre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei