Creditul rapid - ce este și cum funcționează un astfel de împrumut nebancar?

creditul-rapid-ce-este-i-cum-func-ioneaza-un-astfel-de-imprumut-nebancar

Dimensiune font:

| 05-04-2023 10:47

 Împrumuturile rapide sunt credite de valoare mică, pe termen scurt – de obicei nu mai mult de 3.000 lei – pe care mulți experți financiari le consideră periculoase datorită dobânzilor și comisioanelor foarte ridicate. Aceste tipuri de împrumuturi sunt accesate, de regulă, de persoane cu un scor de credit slab, deoarece instituțiile creditoare nu țin cont de rezultatul verificărilor în Biroul de Credit.

 Ce este, mai exact, un credit rapid?

 Un credit rapid este un împrumut nebancar cuprins între 100 și 3.000 lei, acordat pe termen scurt, de regulă până la ziua de salariu sau pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

 Aceste tipuri de împrumuturi sunt acordate de instituții financiare nebancare (IFN) și vin cu dobânzi foarte mari, care echivalează cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 30.000% sau chiar mai mult. Prin comparație, valoarea DAE pentru împrumuturile bancare nu depășește 20%, un procent pe care experții în finanțe îl consideră a fi dobânda maximă accesibilă.

 Împrumuturile rapide au, de regulă, următoarele 3 caracteristici:

Permit debitarea automată a cardului pentru plata datoriei: majoritatea instituțiilor financiare nebancare solicită clienților să autorizeze debitarea cardului bancar, ceea ce le oferă acestora accesul la banii din contul bancar al debitorului.

 Posibilitatea de prelungire a perioadei de rambursare: în funcție de politica lor de creditare, unele IFN-uri oferă debitorilor posibilitatea să „reînnoiască” împrumutul, plătind o taxă suplimentară pentru a prelungi perioada de rambursare. Deși acest aspect poate părea atractiv la prima vedere, o astfel de abordare poate plasa debitorul într-un ciclu al datoriilor, împrumutând în mod repetat mai mulți bani pentru a acoperi plata datoriilor.

 De regulă, nu necesită o verificare a scorului de credit, ceea ce le face accesibile debitorilor cu credite neperformante. Conform XCredit, cu excepția Ocean Credit IFN, peste 90% dintre instituțiile financiare nebancare nu țin cont de scorul de credit atunci când evaluează bonitatea unui potențial client.

 Cum funcționează împrumuturile rapide, pe termen scurt?

 După cum am menționat anterior, împrumuturile rapide nu țin cont de rezultatul verificărilor scorului de credit.

 Conform portalului financiar XCredit, care a analizat oferta unui număr de 30 de IFN-uri, cei care aplică pentru un credit rapid au nevoie doar de un cont bancar, un act de identitate și o dovadă a veniturilor. Cât privește veniturile, dacă acestea sunt raportate la ANAF, creditorul le va verifica automat, fără nicio intervenție din partea debitorului.

 Deoarece creditorii nu țin cont de scorul de credit, ei mizează pe ”promisiunea” clientului că va rambursa împrumutul, astfel că percep dobânzi și comisioane ridicate, pentru a compensa cumva riscul de neplată.

 Din acest motiv, mai mulți experți financiari au lansat un avertisment cu privire la utilizarea împrumuturilor nebancare, deoarece combinația dintre rate mari și termene scurte de rambursare poate prinde debitorul într-un ciclu al datoriilor. În multe cazuri, clienții IFN-urilor ajung să-și finanțeze un împrumut mai vechi prin accesarea unui alt împrumut nebancar.

 Cât privește modalitatea de rambursare, creditele rapide pot fi structurate ca împrumuturi în rate sau pot fi rambursate într-o singură tranșă.

 Care sunt costurile unui credit rapid?

Costul împrumuturilor rapide poate varia în funcție de politica fiecărei instituții financiare nebancare.

Cu titlu pur informativ, așa cum reiese din informațiile regăsite pe XCredit, Hora Credit percepe o dobândă zilnică de 2% din suma împrumutată. Alți creditori percep, de asemenea, dobânzi cuprinse între 1% și 2% pe zi.

IFN-urile acordă și credite fără dobândă, însă doar în anumite condiții și exclusiv clienților aflați la primul împrumut.

 Deoarece sunt credite pe termen scurt, împrumuturile rapide vor trebui rambursate fără a depăși data scadentă. În caz contrar, penalitățile de întârziere se vor adăuga dobânzilor, creându-se efectul de bulgăre de zăpadă, caz în care suma datoriei poate ajunge la valori de zeci de mii de lei.

 Creditele rapide sunt, prin definiție, împrumuturi extrem de scumpe. Dobânda Anuală Efectivă a unui astfel de produs financiar o depășește de câteva zeci de ori pe cea practicată de oricare bancă comercială.

Pot contribui împrumuturile rapide la construirea unui scor de credit bun?

 IFN-urile raportează datoriile debitorilor către Biroul de Credit SA, astfel că achitarea la timp, fără întârzieri, a unui împrumut nebancar, poate contribui la creșterea valorii scorului de credit.

 Obținerea de credite nebancare și rambursarea acestora la timp poate constitui o strategie pentru construirea unui scor de credit superior, însă este riscantă și ar trebui utilizată cu maximă precauție.

 Fiecare debitor ar trebui să-și analizeze cu maximă prudență capacitatea de rambursare a unui împrumut nebancar și să nu folosească în mod excesiv aceste surse de finanțare extrem de scumpe.

 În caz de neplată, creditul va deveni scadent anticipat iar instituția creditoare poate vinde creanța unei societăți specializate în colectarea datoriilor. Pe lângă faptul că va afecta negativ scorul de credit al debitorului, nerambursarea unui împrumut nebancar va determina IFN-ul să apeleze la toate mijloacele legale pentru recuperarea datoriei, inclusiv pe calea executării silite.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Datoria României a crescut cu peste 50 la sută din PIB
06/05/2024 08:57

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, in februarie 2024, pană la 841,292 miliarde lei, de la 801,687 miliarde de lei in luna precedentă. Vorbim despre o sumă imnesă, de aproxima ...

Grindină în vestul țării! Gheața a făcut ravagii prin grădini și livezi
06/05/2024 08:15

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au inregistrat, duminică, in mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plang că gradinile şi li ...

Câți pensionari are România. Pensia medie - 2.248 de lei
05/05/2024 18:43

 Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor cent ...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 95 de milioane euro pentru TAROM
05/05/2024 16:59

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pană la 95,3 milioane euro (473,69 milioa ...

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 6,78%
05/05/2024 15:00

Numărul inmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut in primele trei luni din 2024 cu 6,78%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, totalizand 37.686 unităţi, din care 73,48%, respect ...

Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei