Cum a ajuns România un puternic exportator de banane. Trabucuri, geamantane și nave de război, pe lista produselor vândute altor ţări

bananas_20974500

Dimensiune font:

| 05-07-2022 11:28

 Greu de crezut, însă România a devenit un exportator puternic de banane. Da, citiți bine. Deși temperaturile din România fac imposibilă cultivarea lor, țara noastră a descoperit mirajul intermedierii. Concret, luăm dintr-o parte și vindem în cealaltă. Așa a ajuns România chiar un jucător important pe piață, cel puțin în zona aceasta a Europei, o zonă în care bananele sunt trecute la capitolul fructe exotice.

Câte tone de banane exportă România

Atât de exotice și mai ales îndepărtate încât generații întregi au crescut, în România, cu visul de a mânca banane pe săturate. Ușor de zis, aproape imposibil de făcut în anii trecuți. Raționalizările din perioada regimului comunist, dar mai ales lipsurile și magazinele goale nu aveau cum să facă o casă bună cu un asemenea produs. Bananele veneau în România foarte rar, în general în jurul sărbătorilor de iarnă și, în mod evident, favorizații sistemului aveau prioritate. Pentru toți ceilalți existau cozi nesfârșite și o umilă speranță de a duce acasă copiilor asemenea fructe. Culmea, nici dacă te aflai printre fericiții care reușeau să cumpere nu însemna că bananele puteau fi mâncate imediat. De cele mai multe ori, acestea ajungeau în România verzi, drept pentru care urma un amplu proces de coacere.

Astfel, copiii născuți în anii 70 sau 80 își aduc aminte cu siguranță așteptarea chinuitoare. Banana era înfășurată în hârtie de ziar și pusă undeva sus într-o încercare disperată a părinților de a grăbi rezultatul. 

Între timp, România nu mai duce lipsa bananelor, ba chiar unii dintre antreprenori s-au orientat atât de bine încât au început chiar să facă afaceri cu aceste fructe. Mai exact, pe piață au apărut mai multe companii care importă banane din țările producătoare, așa cum este, de exemplu, Ecuador.

Surpriza este că fructele nu rămân în țară, ci România se transformă într-o simplă haltă. Acestea sunt exportate la un preț mult mai mare în alte țări după o scurtă perioadă petrecută în portul Constanța. Așa a devenit Republica Moldova un client fidel atunci când vine vorba despre banane, dar și alte țări importante din Uniunea Europeană au cumpărat de-a lungul timpului de la noi. Vorbim despre tone întregi de banane pe care România le redistribuie după ce le cumpără din țările calde, acolo unde clima permite creșterea și dezvoltarea lor. Ca să vă faceți o idee despre cât de mare e afacerea atunci trebuie să înțelegeți că numai în luna martie a acestui an, România a importat peste 65 de mii de tone de banane proaspete sau uscate.

Ce produse bizare exportă România

Lista produselor cel puțin ciudate pe care România le exportă nu se termină însă la banane. Astfel, dacă ne raportăm tot la luna martie a acestui an, ultima pentru care a fost publicat un raport oficial, atunci observăm că țara noastră a vândut chiar și țigări de foi sau trabucuri. Și vorbim despre peste 9800 de tone, o cantitate deloc neglijabilă, în contextul în care nu suntem deloc printre marii producători în domeniu. 

La fel de bine stăm și la capitolul cufere, valize și geamantane din care am expediat în alte țări peste o mie de tone de produse. Este adevărat că România are tot ce îi trebuie pentru a realiza toate cele enumerate. La fel cum se întâmplă și în cazul somierelor unde avem exporturi de peste 14 mii de tone. Interesant este că România a vândut atât anul trecut cât și în 2022 inclusiv nave de război și nave de salvare. Pe listă se mai află și pacheboturi, feriboturi, nave de excursii, mărfuri sau nave de croazieră.

Cum a intrat România în Cartea Recordurilor

De remarcat că scriitorul Vintilă Mihăilescu a povestit un episod aparte despre exporturile României. A făcut-o în cartea pe care a semnat-o  „Socio-hai-hui prin Arhipelagul România”. Acesta a adus aminte cum în anii 70 țara noastră chiar a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai mare exportatoare de banane din lume. Culmea, s-a întâmplat lucrul acesta în condițiile în care mulți dintre românii de atunci nici n-au mâncat vreo banană.

„Există o țară care a intrat în Guinness Book ca fiind cea mai mare exportatoare de banane din lume. Asta se întâmpla prin anii ’70. (…) Nu se afla în Africa, așa cum probabil v-ați gândi. Cea mai mare exportatoare de banane din lume, posesoarea titlului absolut la această categorie este… România.

Există și o explicație pentru această ciudățenie mai ciudată nître toate: Ceaușescu exporta arme. Le exporta spre țări prietene din Africa profundă, care, în recunoștința lor frățească, ne trimiteau banane, căci altceva nu prea aveau. România le vindea apoi pe piața internațională în nume propriu, pentru a-și recupera banii de pe arme. Și uite așa a devenit țara noastrăă, fără să știe, cea mai puternică republică bananieră din lume”, a scris Vintilă Mihăilescu.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trenuri suplimentare de 1 Mai și Paște
30/04/2024 14:30

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu. Prin ...

Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deșeuri municipale Fălticeni, județul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” IDTDMF
30/04/2024 13:54

 Comunicat de presă ref: Finalizare Proiect ,, Închiderea depozitului temporar de deseuri municipale Fălticeni, judetul Suceava prin implementarea unei tehnologii inovatoare” IDTDMF ...

S-a ieftinit mălaiul
30/04/2024 13:47

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% in luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică, in care se me ...

CNAIR a desemnat câștigătorul contractului necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău
30/04/2024 13:36

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

SC Intellink SRL – , a finalizat la data de 30.04.2024, implementarea proiectului „GREENE 4.0 – Increasing knowledge capacity and skills for manufacturing and technology companies to assess, plan, adopt and implement sustainable business models“
30/04/2024 10:50

 Proiect sustinut din fonduri acordate prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021 in cadrul programului „Dezvoltarea IMM-urilor in Romania – Schema mica de granturi pentru masuri soft” &n ...

Datoriile bugetului general iau amploare!
29/04/2024 12:28

Arieratele bugetului general consolidate au crescut cu 21,8%, in martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei in februarie, conform datelor publicate pe sit ...

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut
29/04/2024 10:49

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate in primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, in scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit datelor publicate ...

Avem deficit de 35,88 miliarde lei
29/04/2024 00:09

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrandu-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după pri ...

Ce trebuie să facă românii care au două mașini sau două case: Legea pe care foarte puțini o cunosc
28/04/2024 18:04

Pentru cei care detin două masini sau două apartamente, este crucial să constientizeze că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte in decursul aceluiasi an calendaristic poate implica ...

S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei