Dispare leul românesc. Ministrul Finanțelor a făcut anunțul care ne afectează pe toți. Ce monedă vom folosi

img

Dimensiune font:

| 29-01-2020 18:21

Planul Naţional de adoptare a monedei euroa fost realizat sub coordonarea doamnei Prim-Ministru Vasilica – Viorica Dăncilă, conform OUG nr.24/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro, aprobată prin Legea nr. 249/2018.

Dispare leul românesc
Principalele obiective strategice care trebuie îndeplinite până la momentul adoptării monedei euro şi la care răspund măsurile cuprinse în Planul de acţiuni sunt următoarele, sunt foarte importante și, conform planului trebuiesc îndeplinite pentru a se putea face trecerea la moneda unică europeană. Printre aceste obiective se numără:

Corectarea unor dezechilibre macroeconomice şi reducerea decalajului de convergenţă reală şi structurală,
Îndeplinirea unor condiţii de ordin structural,
Intrarea în MCS II (anti-camera Zonei Euro) pe o perioadă obligatorie de minim doi ani,
Uniunea Bancară: Intrarea în Uniunea Bancară poate preceda aderarea la Zona Euro (ZE),
Adoptarea euro.
Până la adoptarea monedei euro sunt necesare analize tehnice de fundamentare a fiecărei etape şi întocmite rapoarte periodice de monitorizare a implementării Planului de acţiuni inclusiv pe baza unor indicatori de evaluare a obiectivelor.

Alături de alte şase ţări , România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală , juridică şi reală.

Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice.

De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.

La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2018, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergență nominală şi din cele de convergenţă juridică.

În cuprinsul Programului de Convergenţă 2019-2022 este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.

La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro. Acesta este condus de primul-ministru, ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR. De conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice. Dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale. Comitetul interministerial a fost înfiinţat în luna mai 2011.

În luna decembrie 2016 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabileşte structura, organizarea şi principalele atribuţii ale acestuia. Prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2018 a fost înfiinţată Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie se ocupă de identificarea acţiunilor şi a promovării reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro.

Comisia Naţională este condusă de prim-ministru şi de preşedintele Academiei Române, în calitate de copreşedinţi, respectiv de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi un viceprim-ministru desemnat de prim-ministru, prin decizie, în calitate de vicepreşedinţi.

A fost elaborat Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro. Sunt documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019.

Concluzia Raportului este că prin eforturi perseverente şi solidaritate a forţelor sociale, există premise ca, la orizontul anului 2024, România să poată îndeplini cerinţele fundamentale de adoptare a monedei euro.

În cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro. Reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală. Și este menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.

Ministrul Finanțelor a făcut anunțul care ne afectează pe toți
Actualul Ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat zilele acestea, într-un interviu pentru Realitatea Plus, că este luată în calcul în primă fază, anul 2024 pentru trecerea la moneda unică europeană.

”2024 este o variantă foarte ambitioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă. Pentru România, nu există această optiune, să nu fim în zona euro”, a declarat Ministrul.

Aceste informații apar după ce, vecinii de la sud de Dunăre, au anunțat oficial trecerea la moned europeană, în 2023. Trecerea bulgarilor către moned europeană a fost anunțat de șefa Fondului Monetar Internațional.

Dar și președintele Băncii Centrale Europene spune că intrarea în zona euro se va realiza curând, mai ales că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru a adopta moneda unică.

Ce monedă vom folosi
Dacă România va îndeplini condițiile,Fondul Monetar Internațional va da undă verde trecerii către moneda europeană, astfel că din 2025 vom folosi doar Euro ca monedă de tranzacționare, atât pe piețele interne de desfacere, cât și pe cele europene, ca și până acum. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:07

%ANUNTSPECIAL%
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 este de 240 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – secretar comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 26.05.2021 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 31.05.2021 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
 Riscurile macroeconomice: nivel ridicat pentru companiile de asigurare din UE
17/05/2021 12:02

  Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurărilor din UE, in baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indică faptul că expunerile societătilor de asigurări la riscurile m ...

GALERIE FOTO - Cum arătau reclamele pe vremea comunismului
17/05/2021 10:52

 Cico, Pepsi, ADAS, inghetată Polar, motociclete Mobra, toate sunt mărci de amintire comunistă, foarte cunoscute pe atunci si promovare prin reclame.   

Marca de frigidere “Fram”, celebră în anii comunismului în România, va fi readusă pe piață
17/05/2021 10:45

Marca de frigidere “Fram”, celebră in anii comunismului in Romania, va fi readusă pe piată de compania lui Iulian Stanciu, presedintele executiv eMAG, scrie Profit.ro. Lansate in Romania in anii ...

”Metoda Amazon” de a nu plăti taxe la stat și palma luată de Comisia UE în procesul cu gigantul comercial
17/05/2021 10:11

 Amazon realizează miliarde din vanzări, insă impozitele pe care le plăteste sunt total disproportionate, in favoarea sa. Presedintele SUA, Joe Biden, a mentionat Amazon printre marile concerne america ...

Fonduri guvernamentale pentru companii sustenabile – Programul ElectricUp
17/05/2021 09:32

Consultanta Fonduri Europene  Regal Group Fonduri Europene   Sustenabilitate,  companii circulare – nu reprezintă doar termeni care dau bine să fie asociati cu business-ul tă ...

Finalizarea proiectului Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava Cod SMIS 114248
17/05/2021 09:00

Finalizarea proiectului Cresterea eficientei energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava Cod SMIS 114248

Până pe 25 mai, toți românii cu venituri trebuie să depună acest document la ANAF. Ultimele informații de la Fisc
15/05/2021 11:00

Romanii pot descărca declaratia unică precompletată de pe siteul Ministerului Finantelor, prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV). Ministerul Finantelor a transmis o serie de detalii in acest sens. ...

18 elefanți au fost găsiți morți în jungla indiană
14/05/2021 13:45

Optsprezece elefanţi asiatici sălbatici au fost descoperiţi morţi in jungla din statul indian Assam (est), posibil din cauza unui fulger puternic, au informat vineri responsabili locali, potrivit Reuters, A ...

Acuzații grave - 1 milion de pui sacrificați
14/05/2021 13:30

"Vreau să vă rog să mă lăsati să vă spun ceva exclusiv, ceva important. Se intamplă un lucru care cred că va exploda in această după-amiază. Mi s-a semnalat si mie azi-noapte. S-a trecut la omo ...

Danermarca dezgroapă nurcile eutanasiate anul trecut, din cauza COVID. Leșurile au început să iasă la suprafață și vor fi arse
14/05/2021 08:34

În Danemarca a inceput joi exhumarea carcaselor milioanelor de nurci eutanasiate anul trecut, intr-o nouă etapă a operaţiunii de sacrificare a populaţiei de animale infectate cu noul coronavirus, tran ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei