Parizerul este plin de aditivi și de otrăvuri. Ce riști dacă mănânci

76635766ebcf95abce6bbdde976aff05

Dimensiune font:

| 16-12-2021 09:45

 

Parizerul a devenit un produs inferior din toate punctele de vedere, spun specialiștii de la Asociația Pro Consumatori (APC), şi pentru a afla ce conține acest produs atât popular la noi, au cumpărat din diferite magazine din toată ţara 52 tipuri de parizer, pentru a realiza un studiu.

APC a cumpărat sortimente de parizer fabricate/distribuite de către: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoştinţa Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex.

Ce a aflat APC despre ingredientele din parizer este cu adevărat îngrijorător
APC, în urma analizelor, a descoperit că în parizer s-au pus următoarele ingrediente:

-emulsie din piele de pasăre,

-emulsie de şorici,

-carne de pui,

-carne de pui şi de curcan separată mecanic,

-carne de pui dezosată mecanic,

-carne de pasăre separată mecanic,

-piept de pui, carne de curcan,

-piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre,

-grăsime de pui, carne de porc,

-pulpă de porc, carne de vită, slănină,

-șoric de porc, colagen, cașcaval,

-apă, făină de grâu, fibre de soia,

-fulgi deshidratați de ardei,

-fibre de mazăre, fibre vegetale din soia şi sfeclă decontinut parizer zahăr,

-izolat de soia,

-amidon cartofi,

-proteină animală din porc,

-proteină vegetală din soia,


-proteină vegetală hidrolizată,

-amidon, proteină din lapte, lapte praf,

-proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, maltodextrină, proteină din soia, sare neiodată, sare cu nitriți, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei roşu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente.

Cu privire la cantitatea de aditivi alimentari, cei de la APC au rămas şocaţi
APC a identificat 48 aditivi alimentari și alte substanțe: aromă de fum, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, gumă Konjac, gumă locust, gumă de caruba, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, alginat de sodiu, citrat de sodiu, acid citric, sulfat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, acizi graşi vegetali, esterii acidului lactic, trifosfaţi, diacetat de sodiu, carbonat de sodiu, acetat de sodiu, acid eritorbic, fosfat de calciu, clorură de potasiu, lactat de sodiu, polifosfat de sodiu şi potasiu şi azotit de sodiu.

Astăzi găsim doar emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug
„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug.


La alegerea unui sortiment de parizer trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalele nutrimente menţionate în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele sortimente de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Parizerul nu trebuie consumat de copii şi nici de adulți. Mai ales cei cu probleme cardiovasculare
„Totodată, trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi țesut conjunctiv), cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Parizerul conţine cei mai mulți aditivi
Potrivit Capital, APC a realizat un top cu 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari. Astfel, parizerul cu șuncă DiaVist este pe primul loc, iar pe ultimul este situat mini parizerul de pui Cris-Tim, alături de Auchan și Facos.

1. DiaVist (parizer cu şuncă) – 19 aditivi;

2. DiaVist (parizer cu pasăre şi porc) – 16 aditivi;

3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) – 15 aditivi;

4. Fox (parizer mini) – 13 aditivi;

5. Matache Măcelaru (parizer ţărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) – 11 aditivi;

6. Reinert (parizer feliat) – 10 aditivi;

7. Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer ţărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) – 9 aditivi;

8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer ţărănesc, parizer ţărănesc cu piept de pui) – 8 aditivi alimentari;

9. Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Poftă Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conţin 7 aditivi;

10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer ţărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Cum stă România în clasamentul salariilor minime pe economie. Țările din Uniunea Europeană unde se câștigă cel mai bine
28/01/2022 18:14

Salariul minim pe economie din Romania a depăsit usor nivelul de 500 de euro la 1 ianuarie 2022, potrivit datelor publicate vineri, 28 ianuarie, de Eurostat. Peste două treimi din statele membre ale Uniunii ...

Totul despre factura la curent și gaze: la ce să ne așteptăm și cum verificăm dacă furnizorul ne păcălește
28/01/2022 09:14

Circa 70% dintre consumatorii casnici nu vor beneficia de noua plafonare si doar aproximativ 45% vor primi compensatie, potrivit noilor măsuri luate de Guvern pentru protejarea populatiei, a declarat Dumitru ...

Legea privind interzicerea centralelor de apartament intră în linie dreaptă. Ministrul Tanczos Barna: Nu se va acționa retroactiv și nu vor fi afectate casele
28/01/2022 08:29

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că săptămana viitoare va prezenta coalitiei un draft al textului de lege care vorbeste despre eliminarea centralelor de apartament. În plus, ministrul Med ...

Apare un nou concediu în România!
27/01/2022 15:45

Angajatii din Romania vor beneficia de un nou tip de concediu din 2022. Potrivit unei directive europene, obligatorie pentru tara noastră, angajatii isi vor putea lua zile libere in anumite conditii. Care su ...

Apocalipsa după COVID. Griji la început de an
27/01/2022 15:00

Fiecare inceput de an aduce, după urări de bine şi petreceri pantagruelice, şi veşti legate de preţuri. Evident, totul merge in sus, totul se scumpeşte. Benzina i-a foc, gazul sare in aer, apa aproap ...

România va fi cuprinsă de GER!
27/01/2022 14:30

Romania va fi lovită de un val de aer polar, iar temperaturile se vor modifica peste noapte, după cum relatează meteorologii. Temperaturile vor ajunge la -10 grade celsius. Meteorologii din cadrul Admin ...

Românii cu salariul minim pe economie riscă să moară de foame
26/01/2022 16:37

Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii, potrivit unui raport al Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat, ...

Propunere - HORECA, scutită de impozit timp de trei luni
26/01/2022 12:15

Ministerul Finanţelor a publicat in procedură de transparenţă decizională un proiect de act normativ prin care propune prelungirea scutirii, pe o perioadă de 180 de zile, de la plata impozitului specific ...

Succesul UiPath a stimulat visurile „unicornilor” din România – Reuters
26/01/2022 10:13

Cand producătorul de software UiPath a devenit primul start-up fondat in Romania care a dobandit statutul de unicorn (a fost evaluat la peste un miliard de dolari), in martie 2018, Sergiu Neguţ a ştiut ime ...

Ordonanța privind noua schemă de compensare și plafonare a facturilor la energie nu va intra în ședința de Guvern
26/01/2022 10:00

Ordoanta privind noua schemă de compensare si plafonare a facturilor romanilor la gaze si energie electrică nu va intra astăzi in sedinta de guvern, a anuntat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Florin Ci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei