Criza de valori politice româneşti se adânceşte

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 15-11-2021 07:02

 Dorian OBREJA

Apelând, ca de obicei, la surse credibile şi bine informate, să ne oprim, de această dată, la ceea ce, aparent, este un truism, valabil în mod general, dar cu aplicabilitate directă şi totală la subiectul propus spre lectură şi dezbatere astăzi.

După cum afirmă specialiştii – dar putem constata şi noi, ca simpli cetăţeni, indiferent de nivelul de pregătire şi domeniul în care activăm, orişicare efect este generat de către o cauză. Există chiar o lege dedicată principiului, ce spune că „pentru fiecare efect din viaţa noastră, există o cauză specifică”. Mai mult decât atât, această definiţie este atât de însemnată, încât e cunoscută şi acţionează drept „Legea de fier a universului”.

În România, astăzi, asistăm (ba, marea majoritate a poporului nostru este victima fenomenului) la o criză politică – din păcate, suprapusă (dacă nu chiar cauză) a altor două crize, şi anume cele din sănătate şi economie.

După cum comentatorii avizaţi observă şi subliniază, „criza politică actuală de acum are o istorie mai veche şi rădăcini adânci”.

Fenomenul este resimţit şi semnalat la toate nivelurile societăţii.

Astfel, în cadrul unui sondaj, răspunsul unei persoane este, în egală măsură, trist şi grav: ”Eu, sincer, mi-am pierdut demult speranţa în clasa politică” (pe cale de consecinţă se poate formula supoziţia că e vorba de o ţară rău condusă sau chiar neguvernată). Şi acest răspuns poate fi înmulţit cu vreo 14 milioane – echivalând cu cifra celor care au lipsit de la cele mai recente alegeri parlamentare.

În urmă cu ceva timp, purtătorul de cuvânt al unui partid neimportant făcea o declaraţie foarte importantă, evidenţiind că „cea mai mare criză din România este criza politică”. Aproape exact acum doi ani, preşedintele unei formaţiuni politice importante (care, astăzi, nu mai are aceeaşi funcţie, ba chiar, recent, a şi fost exclus din partid) spunea, printre altele: „marea majoritatea a politicienilor a promis marea cu sarea şi, când au ajuns la putere, au oferit praful de pe tobă, s-au afirmat printr-un discurs public mincinos, fără niciun pic de onestitate faţă de români, iar astfel s-a ajuns să fie votaţi politicienii care promit cel mai mult, dar fără acoperire”.

În paranteză fie amintit, fenomenul nu se manifestă doar în ţara noastră. Putem cumula concluzia politologilor, conform căreia ne aflăm, de mai multă vreme, într-o epocă post-ideologică (ceea ce, mai în glumă, mai în serios, ar trebui să ducă la dispariţia partidelor), cu unele răspunsuri la un sondaj efectuat în Occident, în urmă cu trei decenii, care  semnala criza politică şi solicita, drept soluţie, depolitizarea.

Trăgând linie şi adunând elementele mai sus amintite, cu toată obiectivitatea, e de remarcat că, în România, se manifestă (şi) o criză politică. Numai că aceasta este efectul unei cauze, iar cauza, ca să pun degetul pe rană, este criza de valori din sânul clasei politice. Pe parcursul a mai bine de trei decenii, aceasta a involuat, pe de o parte prin neimplicarea (voită sau forţată) a personalităţilor de valoare, iar pe de alta, prin lipsa unor forme de pregătire care să facă dintr-un om (din păcate, neapărat cu bani, căci altfel nu ajungi pe liste...) un personaj care să ştie ce este politica şi, mai ales, să o aplice cu onestitate şi consecvenţă. Alcătuirea bazinului cu „rezerva de cadre” (mai nou, resurse umane), indiferent de formaţiunea politică, se face după „principii” cu totul paralele cu cele existente în manualele şi tratatele de politologie.

Ca să fiu foarte concret şi la obiect, aduc aminte că, din totalul parlamentarilor ieşeni din 1990, cinci erau profesori universitari. Astăzi, s-a ajuns ca unei profesoare (e drept, de liceu), să-i fie preferat, pentru a ajunge în legislativ, un ins a cărei ocupaţie de bază era să dea cu pumnii (şi rămas fidel ocupaţiei, drept care l-a agresat fizic pe şeful filialei locale de partid).

Încheierea nu poate fi decât una singură: la asemenea caize, efecte pe măsură!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:06

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Roz – de la Palatul Roznovanu, dar şi de la viitorul Iaşului
27/11/2022 19:22

 Dorian OBREJA După 1990, a urmat o perioadă destul de indelungată, in care Iaşul cumva a stagnat sau chiar involuat, mulţumindu-se cumva doar cu statutul de „capitală istorică” a ...

Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei