Luna cadourilor pentru oamenii în alb

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 21-12-2021 08:58

 Dorian OBREJA

Decembrie a devenit, de foarte multă vreme, şi în foarte multe ţări, sinonimă cu luna cadourilor, trimiterile fiind făcute fie la Sfântul Nicolae din Myra, ce împărţea daruri oamenilor săraci, fie la Odin,  pincipalul zeu al popoarelor germanice, personaj care umplea încălţările copiilor cu dulciuri.

Indiferent de momentul şi locul apariţiei tradiţiei, decembrie a rămas aşa cum defineam în primele rânduri ale acestui editorial. Darurile sunt pregătite şi făcute (ideal este la vremea potrivită, adică fie de Sfântul Nicolae, fie de Crăciun) celor dragi. Cei care sunt mai generoşi şi mai buni la inimă fac asemenea gesturi chiar faţă de necunoscuţi, când aceştia se află sub semnul lipsurilor, al sărăciei ori chiar foamei şi nu ar putea altfel să se bucure de sărbători – cel puţin material, căci spiritual nu ai nevoie decât de credinţă şi iubire.

De această dată, gândeam să schimbăm puţin – sau chiar mai mult – lucrurile.

În primul rând, să aprindem aproape 60.000 de candele, reprezentând numărul celor răpuşi de cei doi ani de pandemie din România. Să le dăruim lumină celor plecaţi fără de vină!

În al doilea rând, dar, ca semnificaţie nu doar pentru trecut şi prezent, ci şi simbolizând încrederea şi speranţa pentru viitor, să facem daruri „oamenilor în alb”.

Ştiu, sintagma din ghilimele deja aparţine unor vremuri trecute...În tot mai puţine unităţi medicale vom vedea personal îmbrăcat integral în alb. De altfel, şi această culoare nu a fost din start semn distinct  al domeniului. O pictură de la 1875 prezintă medici în uniforme negre, iar alta, având acelaşi autor, realizată 15 ani mai târziu, personaje de acelaşi fel, dar cu halate albe. Fără nicio îndoială, albul semnifică ideea de curăţenie, fiind, în acelaşi timp, potrivit opiniei unui medic, exprimate în 2007, simbol al adevărului şi transparenţei. Pentru că traversăm o epocă a schimbărilor, aceasta şi-a pus amprenta şi asupra culorilor din domeniul sănătăţii, astfel încât, aici, găsim un adevărat...curcubeu: albastru, verde, roşu etc. Printre explicaţiile schimbării, realizarea unui cod vestimentar care să identifice funcţiile, reducerea anxietăţii unor pacienţi şi facerea de bucurii copiilor.  În fine, eu fiind – jurnalist, dar şi pacient – de şcoală & modă veche, voi continua să utilizez sintagma, părându-mi-se imposibil, cel puâin deocamdată, a găsi alta la fel de elocventă şi sugestivă.

Notam, deci, că printre modificările în felul de a celebra luna cadourilor în acest an, s-ar putea număra şi oferirea, către personalul medical, a unor daruri constând într-o floare sau un buchet de flori ori o crenguţă de brad – toate acestea lăsate la intrarea în unităţile sanitare, fie ele simple cabinete ale medicilor de familie, dispensare, policlinici sau spitale, drept ofrande binemeritate.

Avem (mai avem!) în ţară  70.000 de medici (dintre care o cincime o reprezintă cei de familie), 150.000 de persoane cu pregătire sanitară medie şi peste 70.000 de oameni angajaţi ca personal auxiliar. Toţi merită, din partea noastră, un gând de recunoştinţă şi o floare.

Dar, desigur, în această perioadă, cel mai mult merită nu doar recunoştinţă, ci şi recunoaşterea calităţii de adevăraţi eroi cei aflaţi în prima linie a războiului anti-covid. Aici s-a făcut  câte ceva, dar mi se pare, comparativ cu eforturile depuse şi numărul celor implicaţi, încă mult prea puţin. Aduc aminte că preşedintele Franţei a decorat un medic român pentru implicarea şi rezultatele din acest război; omologul său de la Bucureşti a făcut acelaşi gest faţă de 46 de medici şi 15 asistenţi, iar în câteva oraşe membri ai personalului sanitar au fost făcuţi cetăţeni de onoare. Dar se mai pot face încă foarte multe – de acelaşi fel, sau altul, cum ar fi crearea de condiţii care să determine oprirea exodului medicilor şi asistenţilor medicali; numai anul trecut au mai plecat peste 2.000 de medici, alăturându-se celor circa 50.000 care o făcuseră anterior!

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Cornel Nistorescu: Vorbim de trădare la Bruxelles! România își va pierde dreptul de veto
28/11/2023 00:18

Un grup de romani reprezentind citeva partide care i-au pus pe liste a votat pentru modificarea Tratatelor Uniunii Europene si pentru simplificarea procedurilor de suspendare a unor drepturi ale statelor membre ...

Cine vrea moartea transportului feroviar
27/11/2023 22:28

 Dorian OBREJA Am renuntat la a pune, in finalul titlului acestor randuri, semnul interogatiei, asa cum intentionam la inceputul abordării subiectului. Motivul ? Unul foarte simplu: nu am vrut să adaug ...

Vremuri mai grele sau oameni mai...ușuratici?
26/11/2023 20:42

 Dorian OBREJA Printre atatea citate care vin să demonstreze intelepciunea acumulată de-a lungul timpului, am aflat unul care nu este doar interesant, dar se si potriveste perfect perioadei in care ne a ...

Cornel Nistorescu: Miliardele vin și trec ca porcii
25/11/2023 00:21

Dacă nu mă insel, Mihail Bulgakov zicea că „anii treceau ca porcii”. La noi, miliardele trec ca porcii. Si dosarele grele. Pe EADS, pe autostrada Bechtel, pe OMW, pe Microsoft, pe vaccinuri pe cite si ma ...

Interesul poartă fesul
21/11/2023 18:00

Dorian OBREJA Săptămana care a trecut a putut consemna, printre alte evenimente, două extrem de importante. Faptul că ele au avut mai putin ecou in Europa s-ar putea explica prin distanta mare ce separe lo ...

Ascensiunea lui xyz poate fi oprită!
19/11/2023 17:30

Dorian OBREJA Prin intermediul Decretului-Lege nr.8, din 31 decembrie 1989 de către CFSN, a fost reintrodus pluralismul politic in Romania, decretul prevăzand doar un minim de 251 de membri pentru ca o forma ...

Când impostorii ajung influensări
13/11/2023 18:36

 Dorian OBREJA Nu, nu e gresit ultimul cuvant din titlul acestor randuri - doar că eu mi-am permis să-l scriu asa cum se citeste, si nu asa precum in limba de origine, adică influencer. Mărturisesc s ...

Străinul bogat ia de la românul sărac
12/11/2023 23:04

Dorian OBREJA Cu sigurantă că, in urmă cu 33 de ani, pe cand unii dintre romani se gandeau/pregăteau să iasă in stradă si să scandeze oarece de ”dulce” la adresa conducătorilor de atunci, ...

Valentin Lazea: BNR nu dă de pământ cu inflaţia care rezultă din pachetul fiscal
10/11/2023 12:22

Dacă unul din costurile pachetului fiscal este o inflaţie mai mare, atunci acesta este un cost care trebuie acceptat şi asumat, a afirmat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Valent ...

O manipulare ca la carte - Mahacikala
07/11/2023 17:43

Dorian OBREJA Suferim ori nu din cauza lor, ne plac sau nu efectele fenomenului, trebuie să recunoastem că trăim tot  mai mult in vremuri aflate sub semnul manipulării. Care constă, conform definitie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei