Relaxările circumstanţiale se vor dovedi letale

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 12-12-2021 21:19

 Dorian OBREJA 

Chiar de la începutul acestor rânduri aş vrea su subliniez că, deşi mă «leg» destul de des (dacă nu mai tot timpul...) de politicienii mioritici – dar asta e din cauza lor, pentru că se «pricep» şi se bagă în toate, de cele mai  multe ori cu jenante şi păguboase rezultate -, din documentările periodice pe care le întreprind, nu rezultă că omologii lor de pe alte meridiane şi paralele ar fi cu mult mai breji, ci doar mai civilizaţi, mai stilaţi, mai versaţi, mai cu simţul onoarei (se dau demisii după înfrângeri), mai supuşi în faţa legii (sunt mult exemple de ex-preşedinţi, ex-premieri, ex-miniştri ş.a.m.d. condamnaţi şi băgaţi la răcoare).

Ca de obicei, vin cu câteva exemple concrete privind nocivitatea unor declaraţii şi decizii ale politicienilor. Preşedintele Biden afirmă : «nu sunt motive de panică» în faţa variantei Omicron (contrazicând, de la înălţimea funcţiei, savanţii şi specialiştii); viitorul guvern al Cehiei va anula vaccinarea anti-covid obligatorie a vârstnicilor; un partid din Croaţia strânge semnături pentru abolirea certificatului covid ; Slovacia (ţara cu cea mai mare rată de infectare din lume – 1.377 infectări la 100.000 persoane în 7 zile – şi cu doar 48 la sută din populaţie complet vaccinată) relaxează rescricţiile pentru cei vaccinaţi ; relaxarea danezilor a durat doar trei luni, guvernul fiind obligat să repare hotărârea pripită, prin instituirea unor noi restricţii ; în Olanda, aceeaşi situaţie, înăsprindu-se restricţiile, ca urmare a recrudescenţei infectărilor.

Să încercăm o recapitulare a situaţiei. Pe 16 martie 2020, în ţara noastră, s-a decretat instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile (deşi, în total, se înregistraseră doar circa 70 infectări) ; din 15 mai 2020 (deşi numărul cazurilor creştea alarmant – la data respectivă erau peste 16.000 de infectări şi peste 1.000 de decese), România a trecut la starea de alertă, adică a început să se mai relaxeze, până când, acum, constatăm că a ajuns la starea de...indiferenţă (în condiţiile în care, săptămâna trecută, numărul zilnic de infectări a oscilat între 931 şi 1.421 cazuri, iar cel al deceselor – între 74 şi 107. Un bilanţ al celor doi ani de pandemie este mai mult decât tragic, contabilizând circa 1.800.000 de infectări şi peste 58.000 de decese (echivalentul unui oraş cum ar fi Alba-Iulia sau a două oraşe de talia Paşcaniului).   

Ei bine, în asemenea circumstanţe, cu iminenţa venirii valului 6 al tulpinilor deja existente şi manifeste, plus apariţia tulpinei Omicron, guvernanţii români relaxează şi mai mult măsurile. Să fie inconştienţă, iresponsabilitate ? Încă ar fi bine ! Să aibă dreptate cei care vehiculează tot soiul de scenarii, care de care mai fanteziste, dar, uneori, cu un sâmbure de adevăr ? (Dacă) vom trăi, vom vedea...

Deocamdată, haideţi să constatăm grija guvernanţilor ca nu cumva să sufere bieţii români lipsiţi de şansa ieşirii la crâşme ori de alte asemenea. Apropo, se susţine, în decizia guvernului, că relaxarea intervine ca urmare a unui trend descendend al infectărilor şi deceselor. Adoptând, pentru o clipă, limbajul «de după blocuri», întreb : să muriţi voi că ăsta e adevăratul motiv sau că astea sunt adevăratele cifre?

Se vine cu explicaţii de genul «decât să avem măsuri extrem de dure limitative nerespectate, mai bine avem reguli mai relaxate, dar respectate». Mă simt dator să le aduc aminte celor aflaâi la putere că, în Legea fundamentală a ţării noastre, scrie clar : «În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie».

Relaxarea va însemna, printre altele : manifestări în aer liber fără limitări deosebite, aplicarea cu blândeţe sau neaplicarea unor sancţiuni, ridicarea interdicţiilor de circulaţie pe timpul nopţii şi de intrare în mall-uri şi magazinele mari, purtarea măştii afară doar în spaţii aglomerate ş.a.m.d.

Specialişti autohtoni extrem de competenţi punctează : cea mai periculoasă se va dovedi « eliberarea » petrecerilor de sărbători ; valul Omicron va veni la jumătatea lunii ianuarie (concomitent cu valul 5 al covidului mai vechi ; dacă valul 4 ne-a lovit ca un tsunami, valul 5 o va face ca un trăsnet (mi-aş dori ca în editorialul de pe 17 ianuarie 2022 să nu confirm aşa ceva...).

Toate acestea ar putea fi diminuate sau chiar evitate, dacă nu am preţui mai mult relaxarea decât viaţa – a noastră şi a celorlalţi !

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Secolul XXI, mai mult al violenței, nu inteligenței!
21/05/2024 07:42

 Dorian OBREJA Indubitabil, secolul actual, din care am parcurs deja un sfert, perioadă in care populatia a crescut intr-un ritm ametitor, de la 6 la 8 miliarde, poate fi apreciat prin prisma progreselor ...

Cornel Nistorescu: Dezastrul de la Sulina
19/05/2024 20:43

La ora la care cititi aceste rinduri ar trebui să mai fiu in Zona Liberă de la Sulina, pe un maidan pe care a fost impins un festival dedicat celebrului oras. Probabil că Vita de Vie si Loredana Groza s ...

Cornel Nistorescu:„Trăiește românește” sau prefă-te!
16/05/2024 17:23

Zilele acestea, am trecut de citeva ori pe lingă acelasi mare panou electoral pe care scria ”Trăieste romaneste”. Apartinea PSD-ului! Trebuie să admit că din tot ce s-a lansat in ultima vreme, acesta mi ...

Manipulatori & neprofesioniști
13/05/2024 23:13

 Dorian OBREJA Asistăm, din ce in ce mai mult, la mixarea a două fenomene, ambele cu consecinte extrem de negative: pe de o parte, utilizarea propagandei si dezinformării, in scopul inducerii sentiment ...

Patriot-ul, între piele și suman
13/05/2024 10:57

Dorian OBREJA Asa după cum se stie, săptămana trecută, locatarul principal de la Cotroceni a mai inchiriat o  dată un avion mic, da scump, si a trecut Atlanticul. A fost firească traversarea acestu ...

Cornel Nistorescu:Șoșoacă se întoarce în toate formele
12/05/2024 14:53

Geaba s-a sifonat profesorul Cătălin Cirstoiu. S-a mai retras incă un figurant care ne-a anuntat că se pune capră pentru madam Pandele. Si uite că a venit stirea că madama Iovanovici (incă Sosoacă), p ...

Cornel Nistorescu:Piedone vrea gaură în Cer
12/05/2024 14:46

Ar fi fost de mai mare mirarea ca Piedone să nu se inoate si el in acest val de solidaritate si simpatie cu Florin Piersic. Numai că sfertodoctul cu gindirea schioapă s-a gindit să le ia fata tuturor. Si, l ...

Cornel Nistorescu:Vizita și premiu de ochii lumii
11/05/2024 07:23

Presupun că nimeni nu isi imaginează că presedintele Iohannis s-a dus la Washington să bată cu pumnul in masă cu o listă de conditii pentru Casa Albă. Vrem asta, asta, asta si, dacă nu, ne lăsăm păg ...

Nistorescu: Ciolacu seamănă prostește cu Elena Udrea
11/05/2024 07:14

Elena Udrea cind se umflase in penele lui Traian Băsescu a descins la Nana cu o coloană de autoturisme asteptată ca Făcătoarea de minuni. Si ea se visa presedinte, buricul pămintului si desteapta luminat ...

KWI, între Oscar și Zmeura de aur
06/05/2024 18:48

Dorian OBREJA Februarie 2019. Cam tarziu – abia după aproape ani de mandat -, o parodie de agentie, denumită ”Rosia Today”, ii face loc lui KWI la „Os-carul cu prosti”, si ii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei