Vremea politică probabilă pînă pe 3 octombrie

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 11-09-2021 14:37

 Dorian OBREJA

De ce până pe 3 octombrie? Simplu, pentru că atunci va fi cunoscut rezultatul congresului USR-PLUS, precedat, cu o săptămână, de cel al PNL (deşi acest partid ar fi mai corect să fie numit PNDL, ţinând seama de cei cu care au fuzionat liberalii...). După care, normal ar fi ca apele să se liniştească, dar ce mai este normal la noi?

În editorialul precedent, glumeam, spunând că, având în vedere câte prognoze şi profeţii mi s-au îndeplinit (deşi, în multe cazuri, aş fi preferat să nu fie aşa!), am nostalgia de de a nu mă fi făcut prezucător/ghicitor, adică un soi de tata-Omida.

Am mai meditat la acest aspect şi, cel puţin pentru zona politică, trebuie să reconsider lucrurile. Ceea ce era valabil ieri, nu mai este astăzi, iar mâine situaţia e chiar pe dos. Trebuie să fii nu ghicitor, ci vrăjitor, pentru a formula o proiecţie ce să fie confirmată de realitate.

Până acum puţin timp, lucrurile erau clare şi previzibile.

Pe 25 septembrie, urma să fie încoronat şef al liberalilor actualul prim-ministru - susţinut şi secondat de figuri de tristă amintire, precum un ex-premier complice, acum vreun deceniu, la diminuarea veniturilor românilor, un moderator de televiziune telenovelistică la un canal falimentar, nevasta purtătorului de cuvânt ale unui ex-preşedinte de tot râsul şi secundul unui fost lider al unui partid ce-i purta numele...

Pe 3 octombrie, s-ar fi consemnat triumful actualului mai înalt co-preşedinte al USR-PLUS, cu un scor de circa 70 la 20. Restul, de 10 la sută, ar fi putut reveni unui candidat cu două prenume de provenienţă religioasă, considerat outsider, deşi unele afirmaţii ale sale sunt  de reţinut – „să ne cuperăm proiectul din mâinile unor găşti acaparatoare conduse sau girate de Barna sau Cioloş, care, zi de zi, închistează guvernarea internă în clientelism şi autoritarism”. Acelaşi candidat critică dur decizia liderilor formaţiunii de a se asocia cu „organizaţia extremistă AUR”, şi, potrivit unor comentatori, „visează să facă din USR-PLUS un partid românesc” (ceea ce ar însemna că acum nu e...).

Ca la un joc de şah disputat de neprofesionişti, mişcările consemnate recent au dus la debalansarea şi impredictibilitatea situaţiei: decizia lui Cîţu de a-al demite pe ministrul Justiţiei, precum şi aceea a USR-PLUS de a se asocia cu AUR întru depunerea unei moţiuni.

Acum, nu mai e deloc sigur că actualul premier se va bucura de aceeaşi susţinere la congres, după o încercare de  moţiune, dar, mai ales, după o posibilă moţiune a PSD, ce ar dori să se ajungă chiar la alegeri anticipate,după cum nici că vreunul dintre co-preşedinţii USR-PLUS vor strânge tot atâtea voturi după şi-au îndepărtat oamenii de la ciolan (a se citi guvernare), act care fusese anunţat pentru luni, 6 septembrie.

Nu sunt câtuşi de puţin excluse nici surprizele, în sensul unor răzgândiri şi ale „pupat toţi în Piaţa...Victoriei) mai ales dacă ţinem seama că USR-PLUS s-a cuminţit după ce un alt ministru îi fusese ejectat, iar partidul declarase, plin de emfază, că va face şi va drege, că premierul Cîţu nu mai are susţinerea acestui partid, dar, apoi, s-a calmat.

La situaţia de acum s-a ajuns, era inevitabil, în urma unor alegeri legislative de toată jena. Au votat doar aproape 32 la sută dintre potenţialii alegători (record negativ de prezenţă). Din acest sărac 32 la sută, PSD a obţinut 33 la sută, PNL – 28 la sută, USR-PLUS – 16 la sută. Ei, în asemenea condiţii, cine a făcut guvernul? Partidele de pe locurile 2 şi 3, plus „balamaua” UDMR. Când o ţară e condusă de o „majoritate” de circa 16 la sută, putem vorbi de reprezentativitate şi legitimitate, sau doar de materializarea proiectului „meine Rigierung”?  

Estimp, pe scena politică – mai ales în culise – continuă nebunia: demisii, întâlniri secrete, negocieri, trădări. Mai ceva ca la bâlci – numai că e pe banii noştri, pe prezentul şi viitorul nostru!

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Opriţi apocalipsa nucleară!
30/10/2022 21:49

 Dorian OBREJA Vizavi de o posibilă apocalipsă atomică, octombrie pare a fi luna preferată in care aceasta atinge apogeul ameninţării. Nu mă refer la accidente – precum a fost cel de la Ce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei