Fermierii din țară nu renunță la proteste / În Covasna se blochează marţi drumurile naționale din județ / În Sibiu se pregătește un nou protest, miercuri / În Satu Mare, fermierii au ieșit în stradă marți dimineață

000000   05500

Dimensiune font:

| 16-01-2024 20:17

Fermierii din mai multe județe au anunțat continuarea protestelor, în ciuda faptului că premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că 99% din doleanțele lor au fost rezolvate.

UPDATE 11.42 În acest moment se derulează negocieri la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții fermierilor, transmite Antena3.
UPDATE 11.16 Un lider sindical a declarat că fermierii așteaptă să fie primiți de premierul Ciolacu după ce va fi finalizată o listă de revendicări, care cuprinde mai multe cerințe care nu țin doar de ministerul agriculturii, ci și de ministerul de interne și cel al justiției.
”Protestele continuă până când nu vom avea deciziile finale”, a declarat și un reprezentant al transportatorilor la Antena 3.

Luni seară, după o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunțat că multe dintre solicitările fermierilor au fost agreate de ministru. „Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen”, a spus Micu, într-o conferință de presă. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că 99% din solicitările fermierilor ”s-au rezolvat”.

Fermierii din județul Covasna se alătură protestelor din țară. Marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiș, circulând cu 10 km/h pe DN 11. Conform surselor noastre, de la ora 10:00 și fermierii din zona Ozun ar urma să se alăture acțiunii. Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.


Contactat telefonic, deputatul covăsnean Könczei Csaba ne-a precizat că revendicările fermierilor covăsneni nu diferă față de cele de la nivel național. „La mine au ajuns niște revendicări și naționale și locale, pe care încerc să le sintetizez. Sunt o groază de revendicări dar, în general, sunt aceleași care au fost puse la nivel național, nu avem revendicări mai speciale din județul Covasna. Am vorbit cu președintele Asociației Crescătorilor de Bovine dacă au ceva special. Ei se organizează ad-hoc pe rețelele de socializare, spontan, nu e nimic stabilit oficial. Au început fermierii germani, iar valul vine de la vest spre est”; ne-a spus deputatul UDMR Covasna Könczei Csaba, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.


La rândul său, directorul Direcției Agricole Covasna a declarat că multe dintre revendicările fermierilor sunt întemeiate. Potrivit acestuia, la nivelul județului Covasna sunt înregistrați la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) circa 11.000 de fermieri care beneficiază de subvenții din partea statului.


„Sunt niște revendicări care, într-adevăr, au temei, cele în legătură cu acciza la motorină, asigurări, sunt o serie de probleme care, probabil m în timp își vor găsi soluție. Acum toată lumea cere, nu doar fermierii, ci și profesorii și sănătatea și așa mai departe. În funcție de posibilități, se va rezolva situația. Într-adevăr, e problemă cu produsele agricole din Ucraina, dar probabil că de la nivel național se va găsi și acolo o rezolvare”, a declarat Kozma Béla, directorul Direcției Agricole Covasna.


În Sibiu, după protestul masiv de luni, fermierii se reorganizează pe grupurile din rețelele sociale pentru un nou protest în municipiul Sibiu, pentru miercuri.

”Se face aviz pentru miercuri, pentru același traseu și același interval orar. Putem face ca și ieri sau cei din Mediaș dacă le este mai ușor să facă ceva pe zona lor, la fel și cei de pe zona Avrig”, precizează pe grupul transportatorilor, Elena Nicoleta Răspop.


Zeci de fermieri sătmăreni au ieșit în această dimineață cu utilajele să protesteze, atât la Satu Mare cât și la Carei, relatează PresaSM.

Aceștia s-au adunat pe centurile celor două municipii. Protestul de la Satu Mare a fost anunțat pe paginile de socializare, dar nu are un organizator asumat.

La ora 9, ora anunțată pentru începerea protestului, pe centura Sătmarului erau mai mulți polițiști decât protestatari, susțin jurnaliștii din Satu Mare.

Fermierii prezenți au precizat că își propun să fie un protest pașnic și se așteaptă ca în următoarele ore să li se alăture și transportatorii. Unii fermieri nu au venit singuri, ci și-au adus și copiii la proteste, spunând că guvernul amanetează viitorul acestora prin lipsa măsurilor care să protejeze agricultura autohtonă.


Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara că protestele sunt „îndreptățite”, dar că trebuia început un dialog cu autoritățile.

„Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului susține că „într-o zi, două” se va ajunge la un acord cu protestatarii. Premierul a afirmat că 99% din solicitările fermierilor s-au rezolvat, iar în privința transportatorilor sunt încă negocieri, inclusiv cu asiguratorii.

Ciolacu a subliniat că a învățat multe din acest conflict și a precizat că „toate aceste lucruri sunt căpușate politic”.

„Ce vă pot spune cu sinceritate, că mă țin genunchii, voi rezolva problemele acestor oameni și a celor care vor avea”, a ținut să sublinieze Marcel Ciolacu.

Printre revendicările fermierilor se numără reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate, eliminarea accizei la motorină, introducerea limitelor de toleranță la cântare, crearea de culoare verzi către vămile României, unde există cea mai mare problemă în momentul de față, datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina.


Și transportatorii cer, printre altele, plafonarea RCA pentru autocamioane la 5.000 de lei şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor de asigurare când un camion nu este în uz, scurtarea timpilor de trecere a frontierei – eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere, alocaţii de cazare/alocaţii de hrană – modificări de limite și de sume neimpozabile, reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Număr uriaș de permise de conducere ridicate de poliție în doar 24 de ore, jumătate pentru viteză excesivă
12/05/2024 17:59

În doar 24 de ore, politia rutieră a retinut peste 1150 de permise de conducere si certificate de inmatriculare, scrie Agerpres. Poliţiştii au reţinut, sambătă, 798 de permise de conducere şi au re ...

Milioane de păgubiți vor fi obligați să-și repare mașinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputații vor introduce noile propuneri în legea RCA
10/05/2024 15:15

Milioane de păgubiti vor fi obligati să-si repare masinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputatii vor introduce noile propuneri din legea RCA. Proiectul de modificare a Legii RCA nr. 132/2017 a fost i ...

Autostrada „Unirii” A8: Un nou lot din Moldova, scos la licitație / Va avea 7 tuneluri pe traseu și va dura patru ani proiectarea și execuția
09/05/2024 10:14

 ​​Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii A8, care va lega Transilvania de Moldova si de republica Moldova a fost scos la licitatia de proiectare si executie. Este practic si primu ...

E gata primul kilometru de tunel forat la nivel de autostradă -VIDEO
03/05/2024 19:07

În Romania se construieste primul tunel rutier la nivel de autostradă pe sub Dealul Momaia din judetul Arges, primul kilometru fiind deja forat. La executia tunelului se lucrează 24/24h, iar lucrările ...

Reguli noi pentru siguranța șoferilor. Când va intra în vigoare legea
01/05/2024 16:44

Reguli noi pentru siguranta soferilor. În SUA a fost finalizată o nouă normă care va face obligatorii sistemele automate de franare de urgentă (AEB) la masini, inclusiv cele care detectează pietonii. ...

Noua autostradă mult așteptată, care va asigura conexiunea între Moldova și Transilvania,
01/05/2024 16:39

Decizie neasteptată pentru o autostradă din Romania. Este vorba despre Autostrada Brasov-Bacău. Ministrul Transporturilor a anuntat că vor incepe lucrările la tronsonul care va lega Moldova de Transilvania ...

Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
27/04/2024 22:35

 Romania e tara cu cele mai multe accidente mortale din UE. Pe langă infrastructura deficitară, o mare parte din vină apartine, insă, soferilor. De exemplu, la mai bine de 1 an de la schimbarea legii, ...

VIDEO Trenul metropolitan Iași – varianta 2024: care sunt traseele și câți bani sunt necesari
27/04/2024 19:10

 Primăria va finanta cu 8,5 milioane lei intocmirea unui studiu de fezabilitate pentru infiintarea trenului metropolitan la Iasi: o promisiune similară a fost si in campania electorală&nb ...

Știi care e distanţa maximă până la care pistolul radar îi „vede” pe şoferii vitezomani?
21/04/2024 13:25

 Poliţia Romană are in dotare peste o sută de pistoale radar Tru Cam, care ii pot intercepta pe şoferii vitezomani in baza unei tehnologii complexe şi nu numai din faţă, ci şi din spate.   & ...

UE interzice vânzarea motorinei în statele membre. A fost anunțată data limită pentru mașinile care folosesc acest combustibil
20/04/2024 15:57

Uniunea Europeană impune reguli extrem de dure! Usor, usor, combustibilii traditionali precum motorina si benzina vo fi interzisi. Deja, un calendar in această privintă a fost stabilit. Traditionalii co ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei