FOTO/VIDEO - „O parte a populației este încă ancorată într-un trecut în care statutul femeii era dictat de bărbați”

dna ciuca

Dimensiune font:

| 18-10-2021 07:46

 

Dialog cu prof. univ. dr. Aurora Ciucă, avocat în Baroul Iași

În fiecare an, sute de copile devin mame înainte de a împlini 18 ani, cea mai mică vârstă fiind 10 ani. Ca un profil general, tinerele provin din familii dezorganizate, cu părinți care au probleme similare, carențe în educație, trăiesc în condiții de subzistență. Cele mai multe au abandonat școala. Care sunt cauzele? Cine sunt responsabilii? Cine ar trebui să intervină și CUM? (la nivel guvernamental, neguvernamental, social), în ce mod ne putem implica pentru a reduce acest fenomen sunt câteva întrebări la care am încercat să obținem răspuns de la doamna profesor universitar Aurora Ciucă, avocat în Baroul Iași.

- Ce spun cifrele referitor la acest fenomen?

- Un sondaj Eurostat din 2018 arată că 23% dintre mamele sub 18 ani din UE provin din România. Ne situăm pe primul loc, cu  8.621 de fete cu vârste între 10-17 ani care au devenit mame, dintre care 725 au născut  înainte de a împlini 15 ani. Anul următor, potrivit informațiilor Institutului Naţional de Statistică și ale Organizației Salvați Copiii (publicate în 2020), aproape 10% (adică 9,44%) din totalul naşterilor rezultă din rândul adolescentelor. S-au înregistrat 700 de naşteri la minore sub 15 ani şi de 16.831 de naşteri la tinere cu vârste între 15 şi 19 ani.

 

„Cel mai important element în conturarea unui profil este acela că vorbim despre fete care nu mai frecventează școala (83%, așa cum reiese dintr-o dezbatere organizată de Salvați Copiii România și Administrația Prezidențială), dintre care 64% abandonaseră școala anterior sarcinii”.

 

Iată, vorbim despre tinere vulnerabile care, la rândul lor, vulnerabilizează și copilul născut (prin nașterile premature, mortalitatea infantilă, diverse afecțiuni dar și probleme psiho-sociale viitoare). De pildă, dacă citim Raportul periodic al Comitetului pentru drepturile Copilului, vedem că de ani de zile, în România, rata mortalității se menține ridicată și la aceasta contribuie și cifrele care provin din această zonă a mamelor minore. Peste 6,2 la mie dintre nou-născuții din România au murit în 2019 (dublu față de media din statele Uniunii Europene).

- Putem vorbi despre un „profil al tinerelor mame?

- E destul de dificil de realizat un portret. Majoritatea acestor fete  locuiesc în mediul rural și au condiții de trai precare. Multe dintre ele provin din familii destrămate sau recompuse sau din cele în care unul sau ambii părinți sunt la muncă în străinătate. Există un anumit segment format  din adolescentele care au încercat să fugă de acasă și din cele aflate în centre de plasament care au devenit victime ale unor persoane din acel mediu. Cel mai important element în conturarea unui profil este acela că vorbim despre fete care nu mai frecventează școala (83%, așa cum reiese dintr-o dezbatere organizată de Salvați Copiii România și Administrația Prezidențială), dintre care 64% abandonaseră școala anterior sarcinii.

 

„Potrivit statisticilor, vârsta taților în aceste cazuri este cuprinsă între 14-39 de ani. Mulți sunt tineri cu aproximativ 5 ani mai mari decât mamele  minore. Unii dintre eu sunt prieteni dar pot fi și necunoscuți (care racolează tinete pe Internet) cu care acestea acceptă să se întâlnească. Cele mai grave situații sunt însă cele în care membri de familie (frați mai mari, tați/parteneri ai mamelor lor) cu care locuiesc împreună,  se fac vinovați de viol, de incest...”

 

- Cine sunt tații acestor copii ?

- Tot potrivit statisticilor, vârsta taților în aceste cazuri este cuprinsă între 14-39 de ani. Mulți sunt tineri cu aproximativ 5 ani mai mari decât mamele  minore. Unii dintre eu sunt prieteni dar pot fi și necunoscuți (care racolează tinete pe Internet) cu care acestea acceptă să se întâlnească. Cele mai grave situații sunt însă cele în care membri de familie (frați mai mari, tați/parteneri ai mamelor lor) cu care locuiesc împreună,  se fac vinovați de viol, de incest...

Și aici ne plasăm în categoria victimelor violenței domestice. Avem, în acest sens, exemplul unor cazuri judecate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

- Care sunt cauzele acestui fenomen?

- Cred că sunt cauze multiple. În primul rând, este vorba despre mentalitate. O parte a populației este încă ancorată într-un trecut în care statutul femeii era dictat de bărbați. Am mai vorbit despre asta, și din păcate, cunoaștem cu toții sintagme de genul: „Fetele n-au nevoie de școală, trebuie să-și crească frații mai mici, trebuie să ajute în gospodărie”. Pe de altă parte, este lipsa de comunicare cu părinții sau dezinteresul acestora pentru supravegherea copiilor (sau, cum am menționat, absența lor din domiciliu). Pe acest fond, pot apărea carențe afective și dorința de a le suplini. Putem menționa, apoi, sărăcia, lipsa resurselor necesare traiului, lipsa educației în general și a educației sexuale în special dar și anumite cutume sau cultura unor comunități etnice. Întâlnim, de exemplu, perpetuarea modelului mamei foarte tinere (căsătorite sau nu) și realizarea unicei surse de venit din alocația copiilor.

 Dacă avem în vedere Convenția de la Istanbul privind violența domestică, semnată de statul român, vedem că este obligația statelor să găsească modalitățile de  schimbare a modelelor sociale și culturale, eradicare a prejudecăților, a obiceiurilor, tradițiilor și a altor practici bazate pe inferioritatea femeii sau pe roluri stereotipe pentru femei și bărbați. În vederea îndeplinirii acestei obligații, în 2018 a fost  modificată legea română privind violența domestică(217/2003) arătându-se că: „Sub nici o formă, obiceiul, cultura, religia, tradiția, onoarea” nu pot fi invocate pentru a justifica nici un fel de act de violență împotriva femeii. Legat de acest ultim aspect, din păcate, printre cauze trebuie să includem și lipsa unor politici naționale coerente.

 

„Este nevoie de strategii şi de politici coerente în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al protecţiei copilului. Evodent, acestea trebuie realizate pe baza unor analize corecte, ținând cont de profilului socio-demografic, educaţional şi cultural al tinerelor expuse riscului de a deveni mame înainte de 18 ani (pentru că mamele minore despre care vorbim, nu formează un grup compact pe care să-l identificăm cu ușurință)”.

 

- Ce putem face ?

- Așa cum am spus, statul prin instituțiile sale are rolul principal. Este nevoie de strategii şi de politici coerente în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al protecţiei copilului. Evodent, acestea trebuie realizate pe baza unor analize corecte, ținând cont de profilului socio-demografic, educaţional şi cultural al tinerelor expuse riscului de a deveni mame înainte de 18 ani (pentru că mamele minore despre care vorbim, nu formează un grup compact pe care să-l identificăm cu ușurință). Culegerea informațiilor și aducerea lor în dezbaterea profesioniștilor din domeniile educației, sănătății publice, justiției și afacerilor interne este un prim pas. Fiind vorba despre adolescente suntem la intersecția dintre protecția copilului și cea a femeii (în devenire) așa încât este nevoie de implicare din partea asistenților comunitari, asistenţilor sociali, mediatorilor sanitari, a medicilor de familie și a medicilor ginecologi, a polițiștilor, juriștilor, profesorilor.

Sigur, cunoaștem discuțiile legate de cursurile  de educație sanitară sau sexuală în școli. Dacă însă, o mare parte din mamele minore abandonează școala, trebuie gândite alte soluții de educare sau de reinserție școlară.

Consider că accentul trebuie să cadă pe măsuri de prevenție. Ajutorul constând în acordarea unor drepturi bănești pentru creșterea copiilor născuți de adolescente este o măsură de protecție dar, poate că punerea la dispoziție a unor pliante despre măsuri de contracepție și despre riscurile sarcinilor la vârste foarte tinere (așa cum se întâmplă în multe state) ar putea preveni creșterea alarmantă a cazurilor. De asemenea, este necesară informarea populației cu privire la aceste date,  organizarea  unor centre de informare (a tinerilor dar și a părinților) în domeniul sănătăţii reproducerii și utilizarea rețelelor sociale pentru diseminarea informațiilor.

Sigur că rolul justiției rămâne esențial. Dar și aici, se pare, trebuie schimbată abordarea. Revenind la discuția despre CEDO, cred că un extras din ultimele hotărâri pronunțate împotriva României este edificator în privința măsurilor viitoare. Într-o cauza din 2020 Curtea evidențiază, din păcate, „superficialitatea organelor statului în aprecierea gravității situației prin neîndeplinirea de către autorități a obligației de a aborda ancheta penală din perspectiva violenței conjugale”, prin neexaminarea pe fond a plângerii privind violența cibernetică strâns legată de plângerea privind violențe conjugale și incapacitatea de  a surprinde în mod global fenomenul violenței domestice în toate formele sale și incapacitatea de a aborda faptele „din perspectiva violenței domestice”. Într-un alt caz (din 2017) Curtea constată că în România „violența domestică este tolerată și percepută ca normală”, populația și mai ales femeile nefiind la curent cu cadrul legal existent iar „pasivitatea autorităților reflectă o atitudine discriminatorie”. De asemenea, s-a subliniat absența cooperării dintre autorități în vederea identificării actelor de violență și a investigării efective.

Pe de altă parte, legea privind protecția copilului (272/2004), în lumina Convenției din 1989 (ratificată prin Legea 18/1990) prevede interesul superior al copilului, răspunderea părinților (în principal) și a colectivității locale (în subsidiar), îngrijirea alternativă asigurată de medicul de familie, intervenția DGASP (vizite la domiciliu, sesizarea instanței). Capitolul referitor la sănătatea copilului se axează pe reducerea mortalității infantile și prin modificarea recentă (din 2020) impune derularea în școli, cel puțin o dată pe semestru, de programe educație pentru viață, inclusiv educație sexuală, pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală și graviditatea minorelor.

- Cum ne putem implica?  

- Iată, trăgând un semnal de alarmă. Contribuind la informare, la creșterea gradului de conștientizare cu privire la aceste situații la toate nivelurile.  Dvs., jurnaliștii, prin mediatizarea unor cazuri, prin informare cu privire  instrumentele care există la dispoziția acestor tineri. Prin educație. Prin dialog la firul ierbii. Prin voluntariat. Prin implicarea în organizații neguvernamentale  și prin solidaritate umană. Să ne amintim de începuturile mișcării de emancipare a femeii în țara noastră și de mari personalități (Ella Negruzzi, Sarmiza Bilcescu, Regina Maria- pentru a aminti doar câteva) care au creat în mediul rural cămine culturale, care țineau lecții despre organizarea gospodăriei, creșterea copiilor și rolul educației...

A consemnat Maura ANGHEL

Aurora Ciucă este Doctor în Drept internațional al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, profesor la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, este titularul disciplinelor Drept internațional public și Protecția internatională a drepturilor omului.

A obținut diploma de Master „Cum laude” din partea Universității Notre Dame (SUA) cu o teză privind analiza violenței domestice în Statele Unite și a urmat stagii de specializare la Institutul Internațional pentru Drepturile Omului Réne Cassin (Franta), Center for Civil and Human Rights (SUA), Institute for Human Rights (Åbo Akademy University, Finlanda).
A fost profesor invitat (in 2014) la Institute des Hautes Études Internationales, Université Panthéon-Assas (Paris II) și profesor Erasmus la Facultatea de Drept a Universității din Parma (2016). Este membru fondator și președinte al Asociației academice „Vespasian V. Pella” din Iași.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei