Funcționarii din primării amenință cu greva generală

1greva

Dimensiune font:

| 01-02-2024 09:21

* 813 primării din toată țara au avut, miercuri, grevă de avertisment * în județul Iași s-a înregistrat cel mai mare număr de comune în care angajații din primării au aderat la protest – 49!  *  „Noi suntem în ipoteza unui câine care a rămas uitat legat cu lanțul de gard, în vreme de tigaia cu grăunțe a fost pusă în mijlocul curții și toate celelalte animale din curte au primit niște drepturi. Noi nu cerem majorări salariale. Noi cerem eliminarea acestei discriminări”, a spus Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național SCOR

Mii de angajați ai primăriilor din toată țara au avut, miercuri, grevă de avertisment. Timp de două ore, funcționarii publici au oprit activitatea, între orele 11 și 13, în semn de protest că salariile lor au rămas la același nivel din anul 2019.

În comuna Ion Neculce, toți cei aproape 30 de angajați au fost în grevă, azi. Oamenii au ieșit din clădire și au strigat, la unison, că își doresc să fie respectați, ei și drepturile lor. „Astăzi e doar greva de avertisment. În cazul în care la negocieri nu se va obține un rezultat mulțumitor pentru toți funcționarii și angajații administrației publice, vom recurge la greva generală, pe data de 5 februarie. Eu, ca și contabil-șef, lucrez de 20 de ani în administrația publică, salariul meu e undeva la 3.700 de lei, că sunt șef de birou, dar și responsabilitățile sunt pe măsură. Ne descurcăm greu de la o lună la alta. Avem rate, avem datorii și copii de întreținut, la școală. E greu și ne întindem cum putem. De asta ne-am adunat, am ales să semnăm pentru grevă în speranța ca vom fi, în final, auziți. Nu cerem ceva ieșit din comun, ne cerem doar drepturile, dorim salarizarea să se facă conform Legii 153, din 2017. Pentru mine, ar fi undeva la 1.500 de lei în plus. Așa ne-ar ajunge banii. Ultima mărire am avut-o în anul 2019, dar de atunci s-au dublat toate, este din ce în ce mai greu.E multă muncă și responsabilitate. Să fie și remunerația pe măsură!”, a spus Maria Baciu, șef birou Serviciul Contabil din Primăria Ion Neculce, județul Iași.

Un alt funcționar public din comuna Ion Neculce, cu o vechime în muncă, la Primărie, de 32 de ani, are în prezent un salariu care depășește cu puțin 3.000 de lei. „Ne-au făcut să intrăm în grevă pentru că nu se respectă Legea 153 din 2017. Nu se respectă coeficientul legii. Eu câștig în jur de 3.000 de lei și mă descurc foarte greu, trebuie să plătim facturi, rate, avem de întreținut lucruri, avem pastile, nu ne ajung salariile, facem și naveta. E și multă muncă. Avem o comună mare și cu pretenții. Stăm în slujba cetățeanului, trebuie să îl respectăm, suntem oamenii care respectă cetățeanul și așteptăm să fim și noi respectați de conducere, de Guvern, ar trebui să respecte și ei legea. Noi nu vrem măriri, de fapt, vrem să respecte acea lege. Dacă ar respecta, aproape că mi s-ar dubla salariul. Suntem nedreptățiți. Toți au primit măriri de salarii și numai noi nu. Nu a fost niciodată atât de rău. Noi sperăm să se rezolve. Dacă nu, vom face cum fac și ei cu noi. Când vor veni alegerile, o să îi pedepsim. O să vorbim cu oamenii să aibă grijă de ei, cum au și ei de noi. E greu dacă intrăm în grevă generală, că oamenii au nevoie de noi”, a explicat Maria Rusu, șef birou.

Ca o coincidență, în același timp cu grevele de avertisment din primării, reprezentanții sindicatelor funcționarilor publici din primării au fost chemați la o primă rundă de negocieri, la Guvern.

Ce doresc funcționarii

Actul împotriva căruia declanșează funcționarii publici protestele este „ordonanța trenuleț”: Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.

Motivele protestului sunt legate de discriminarea la care este supusă familia

ocupațională a salariaților din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, față de toate celelalte familii ocupaționale din sistemul bugetar.

În condițiile î, care salariile personalului din administrația locală sunt limitate la

nivelul maxim al indemnizației viceprimarului, la momentul de față întreaga administrație publică locală este limitată la nivelul prevăzut în Legea-cadru a salarizării nr. 153/2017 pentru anul 2021, respectiv la baza de calcul 2300 lei (salariul minim din 2021), în timp ce toate celelalte familii ocupaționale bugetare au fost actualizate la nivelul anului 2022 din legea-cadru, respectiv la baza de calcul 2500 lei.” se arata într-un comunicat de presă al Federației Columba-SCOR, care îi reprezintă pe funcționari.

Au avut loc și primele negocieri

Chiar în timp ce avea loc la nivel național greva de avertisment sindicaliștii erau deja chemați la primele negocieri la Guvern.

Reprezentații sindicatelor care organizează protestele au fost în București, la discuții cu un secretar de stat din Ministerul Muncii și un consilier al premierului. Oamenii s-au plâns guvernanților că salariile lor sunt similare unor muncitori necalificați din construcții.

„Noi suntem în ipoteza unui câine care a rămas uitat legat cu lanțul de gard, în vreme ce tigaia cu grăunțe a fost pusă în mijlocul curții și toate celelalte animale din curte au primit niște drepturi. Noi nu cerem majorări salariale. Noi cerem eliminarea acestei discriminări”, a spus Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național SCOR.

Sindicaliștii se întâlnesc joi cu secretari de stat ai altor ministere și, în funcție de rezultatele discuțiilor, vor decide dacă mai intră în grevă generală din 5 februarie. Maria STANCU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

un functionar:

Feb 01, 2024

vrem salarii unitare, nu lasate la voia primarilor. din motive bine stiute de mine, eu, dupa 40 ani de administratie am ajuns sa am salariu mai mic chiar si de catre un muncitor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei