Iau amploare problemele de sănătate mintală la adolescenţi - cauzele pentru care se sinucid adolescenții

sinucidere

Dimensiune font:

| 11-02-2022 08:40

 

O treime dintre fetele de 15 ani au spus că măcar o dată pe săptămână se simt deprimate, la băieți procentul fiind de 15 la sută * două dintre cele mai grave urmări sunt sinuciderea și accidentele rutiere * jumătate din toate problemele de sănătate mintală la vârsta adultă își au debutul în timpul sau înainte de adolescență

 

O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată o serie dintre probleme cu care se confruntă adolescenții, cele mai multe venind din zona emoțională. Depresia și tulburările de anxietate sunt printre primele cinci cauze ale bolilor la această vârstă. Sinuciderea este principala cauză de deces în rândul adolescenților (10-19 ani) în țările cu venituri medii și a doua cauză principală în țările cu  venituri mari din Regiunea Europeană.  Tinerii care sunt defavorizați, inclusiv minoritățile și migranții, sunt în special afectați.

Una dintre cauze este necunoașterea de sine, o stimă de sine scăzută, la fel și o imagine de sine de scăzută, ceea ce atrag nu doar probleme în relaționare, ci și tulburări emoționale foarte grave, ale căror consecințe pot fi foarte grave. Cele mai multe sunt sinuciderile, când tinerii se retrag în lumea lor interioară, nu-mi mai găsesc nicio motivație, nu mai știu care le este calea de destin, sau accidentele, când își asumă riscuri fără a calcula urmările, când dau dovadă de teribilism, iar finalul este, de cele mai multe ori, nedorit, iar numărul mare de accidente de circulație este o dovadă. Un alt semnal de alarmă tras de specialiști este consumul de alcool și de tutun, dar și de substanțe interzise. „Din punct de vedere statistic s-a constatat că, în ceea ce privește consumul de alcool și de tutun nu mai există nicio deosebire de gen, fiind cam la fel atât la băieți, cât și la fete. Cât privește substanțele interzise, preferatul tinerilor este cannabisul”, a precizat psihoterapeutul Mirela Dracinschi. Specialistul a atras atenția și asupra imaginii de sine, un aspect foarte important pentru tineri, de care depinde integrarea într-un grup. „Chiar dacă pare ciudat, unii tineri mi-au spus că se simt inconfortabil că li se văd omoplații sau au fost deranjați de un mic semn de acnee. Ei bine, dacă adulții trec peste astfel de aspecte, pentru tinerii pot fi foarte importante și le pot aduce probleme mari. Am constatat că mulí adolescení apelează la chirurgia estetică și dacă vă uitați atent veți observa o uniformizare a chipurilor, mulți dorind să arate ca în reviste ori să aducă foarte mult cu vedetele”, a mai spus psihoterapeutul.

Ce se întâmplă în creierul tinerilor. Explicațiile specialiștilor

Deși dezvoltarea cortexului prefrontal este ultimul pas pe lista creșterii, adolescentii suferă modificări majore în sistemul lor limbic, adică zona creierului care controlează emoțiile. Specialiștii cred că această nepotrivire între dezvoltarea componentei de control a impulsurilor și cea a părții creierului alimentată de hormoni și de emoții este ceea ce cauzează comportamentele de asumare a riscurilor care sunt atât de frecvente în rândul adolescenților. De aceea, specialiștii subliniază importanța stabilirii unor exemple de răspunsuri emoționale adecvate și ajutarea tinerilor să facă față situațiilor dificile care, după cum se vede, sunt din ce în ce mai frecvente. În ceea ce privește impulsivitatea, creierul adolescentului suferă o amplificare a activității circuitelor neuronale, care utilizează transmițătorul numit dopamină, principala responsabilă de existnța impulsului de căutare a satisfacției. Această secreție de dopamină determină două chestiuni importante - impulsivitatea crescută și predispoziția spre adicții, adică o căutare permanentă a satisfacției asociate noului. Își doresc acțiune imediată, reacția la experiența trăită trebuie să fie rapidă. Un alt factor important care trebuie adus în discuție este somnul. „Când adolescenții intră la pubertate, ei suferă de o stare de somn întârziată, adică au probleme în a adormi înainte de ora 23, pentru că secreția de melatonină atunci se produce la ei, și de a se trezi la ora 8 dimineața. Lipsa de somn duce la diferite tulburări cum ar fi consumul de cafeină ridicat, controlul slăbit al impusurilor și nivelul cognitiv scăzut, adică afectarea motivației, atenției și memoriei, dar și dezvoltarea tulburărilor de tip anxios-depresiv, a încheiat Mirela Dracinschi. Potrivit unei statistici publicate de către Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății,  29% dintre fetele de 15 ani și 13% dintre băieții de 15 ani din țările europene „se simt deprimați” mai mult decât o dată pe săptămână. Acest lucru este foarte grav, având în vedere faptul că jumătate din toate problemele de sănătate mintală la vârsta adultă își au debutul în timpul sau înainte de adolescență.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei