ÎCCJ a tranșat definitiv războiul defrişărilor de la Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii

1forestier

Dimensiune font:

| 05-02-2023 15:48

La nivel declarativ, ONG-ul Agent Green, fondat în anul 2009 şi condus de Gabriel Păun, se pretinde a fi unul dintre cele mai active în domeniul protejării mediului. Printre obiective, fondatorii enumeră protejarea strictă a celor 13 parcuri naţionale existente, înfiinţarea unor parcuri naţionale (Tarcu, Coridorul Jiului Făgăraş, Parâng, Giumalău, Ciucaş) până în anul 2030 şi includerea în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine a cel puţin 150.000 de hectare de pădure”. În fapt, după cum se poate vedea de pe portalul instanţelor de judecată, Agent Green nu-i altceva decât un cuib de procesomani. ONG-ul a deschis acţiuni împotriva aproape tuturor ocoalelor silvice din ţară. Nici agenţiile pentru protecţia mediului, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva ori Ministerul Mediului n-au fost scutite de reclamaţii. De cele mai multe ori, fără niciun suport logic, ştiinţific sau legal. Doar ca să-şi justifice sumele generoase primite ca finanţare şi obiectul de activitate.

Edificator e războiul pornit, acum mai bine de trei ani, împotriva Direcţiei Silvice Iaşi.

Zilierii din construcţii ori asistaţii social de prin bodegile rurale să decidă care copaci se pot tăia şi când anume?

„Se taie ultimele parcele cu păduri seculare cu vârsta medie de 120-160 de ani. Ministerul Mediului a aprobat exploatarea a peste 750.000 metri cubi de lemn pentru actualul deceniu fără studii de evaluare adecvată şi strategică. În lipsa acestor evaluări obligatorii, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând să conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie în cursul acestui an. Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite. Pădurea care se vede din dronă este plămânul marelui oraş care se vede pe fundal şi va dispărea dacă nu te implici. Vor fi scoase la licitaţie restul de parcele unde încă nu se taie dar unde arbori au fost deja marcaţi pentru tăiere. Agent Green va ataca în instanţă aceste noi tăieri planificate!”. Cu acest comunicat panicard a început ONG-ul bătălia cu Direcţia Silvică Iaşi, Agent Green reclamând cu vehemenţă ceea ce se întâmplă în pădurile Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.

De partea cealaltă, Costel Alexe, pe atunci ministrul Mediului, replica: „sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăţ!”.

Agent Green a intentat proces, cerând, cu vehemenţă, stoparea tăierilor. Cu un noian de argumentaţii, toate superficiale şi doar cu aparente fundamentări ştiinţifice. Ba că nu ar exista o cartare a zonelor de cuibărit/împerechere sau de hrănire a speciilor protejate, ba că amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă şi în ce perioade, ba că în luarea deciziilor nu a fost respectată procedura de consultare a publicului. Acest ultim argument e de-a dreptul hilar. Adică, gospodinele, zilierii din construcţii ori asistaţii social ce-şi fac veacul prin bodegile rurale să decidă care copaci se pot tăia şi când anume?!

„La vârste mici concurenţa interspecifică este acerbă, stoparea lucrărilor conducând la schimbări semnificative în compoziţia arboretelor”

În pădurile din întreaga lume, copacii se mai şi taie. Încă din preistorie. Chiar şi cei seculari, dacă nu sunt monumente istorice. E ceva normal, ecologic şi se cheamă toaletare. Operaţiune nu doar utilă, chiar obligatorie pentru sănătatea pădurii. Explicaţia e simplă, copacii bătrâni, cu rădăcinile lor adânci şi întortocheate, sufocă dezvoltarea arborilor tineri (arborete). Dacă nu se taie, pădurea moare în mai puţin de-o generaţie. „Prin oprirea lucrărilor de îngrijire şi conducere a arboretelor prevăzute în amenajamente silvice, aşa cum solicitase asociaţia de mediu prin cererea de chemare în judecată, se poate ajunge inclusivla dispariţia completă a regenerărilor, în special a speciilor de valoare. Dinamica dezvoltării arboretelor tinere este una foarte accelerată, la vârste mici concurenţa interspecifică este acerbă, stoparea lucrărilor conducând la schimbări semnificative în compoziţia arboretelor şi afectarea potenţial ireversibilă a stării de conservare a habitatelor”, afirmau cei de la Direcţia Silvică Iaşi referitor la ceea ce se întâmpla în pădurile Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.

Lupta în instanţă a durat până joi, 2 februarie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv solicitarea formulată de asociaţia Agent Green privind suspendarea amenajamentelor întocmite pentru ocoalele silvice Lunca Cetăţuii şi Dobrovăţ din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi.

Au fost aproape trei ani de hărţuiri în sălile de judecată, energie şi timp irosite doar pentru ca un ONG să-şi justifice existenţa şi banii primiţi. „Direcţia Silvică este responsabilă de starea bună de conservare a habitatelor de pădure constatată în prezent. Putem spune că lucrările silvice reprezintă principalul factor responsabil de felul în care aceste păduri arată în prezent. Lucrările de îngrijire a arboretelor efectuate până în prezent au permis dezvoltarea şi menţinerea habitatelor de pădure şi declararea în actualele limite a sitului ROSCI0135 Pădurea Bârnova - Repedea. Continuarea aplicării acestor măsuri este benefică stării de conservare a habitatului”, a fost comentariul instituţiei după hotărârea ÎCCJ.

Claudiu CONSTANTIN, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
27/04/2024 08:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Coadă la pește!
27/04/2024 08:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Turiștii care vizitează Iașul, dornici să-și prelungească durata șederii
27/04/2024 08:12

Sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare din judetul Iasi au inregistrat o scǎdere cu 3,4% in luna februarie, iar innoptările o creştere cu 1,8%. fată de aceeasi lună a anului t ...

 Conferințe la Ateneu
27/04/2024 07:46

Cel mai nou proiect al Ateneului National din Iasi, intitulat Conferinte la Ateneu, incepe din 12 Mai 2024, de la ora 18.00, la Sala Unirii. Prima conferintă, cu titlul Noi si ceilalti – natiune, Europa, ...

Suferința unui copil de 6 anișori: de la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător
27/04/2024 07:45

Un accident banal a dezvăluit o boală cruntă pentru un copil de numai 3 anisori. Matias a căzut de pe scări in timp ce se juca impreună cu alti copii si s-a ales cu un ochi vanăt. Părintii s-au alarmat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei